Müzik sadece insanın duygularını ifade eden bir sanat değil, aynı zamanda insani ve toplumsal değerlerden inanışa kadar pek çok alanda ifade aracıdır. Mimariden güzel yazıya, heykelden resme kadar birçok disiplin içerisinde müziğe dair unsurlar bulmak mümkündür. Müzik, ulus kimliğinin ortaya konması ya da inşa edilmesi sürecinde, toplumsal bilincin desteklenmesi ve harekete geçirilmesinde, ayrıca cinsiyet, köken ve sınıf gibi kimlik mücadeleleri içerisinde etkili bir sanat alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Sanat ile siyaset arasındaki bu etkileşim, pek çok alanda olduğu gibi basılı yayın organlarında da açık biçimde gözlemlenmektedir.
1954–1967 yılları arasında ilk haftalık basılı yayım olma özelliği ile yayımlanan dergi içerisinde, güncel siyaset başta olmak üzere iktisat, maliye, şehircilik, dünya haberleri, ekonomi, eğitim, tıp, tiyatro, spor, kadın, kitap, moda, müzik, resim gibi farklı başlıklara yer verilmiştir. Türkiye’de yer alan basın özgürlüğü ve siyaset ilişkisini gösteren örnek dergilerden biridir. 1960 darbesi öncesinde muhalefetin sesini duyurması konusunda sınırlı yayın organları arasında yer almıştır. Türk ve dünya müziklerinin işlendiği dergide müzik adına farklı bulgular yer almaktadır. Dergide geleneksel Türk müziği anlayışı Türk musikisi terimi ile ifade edilirken Batılı Türk müziği anlayışının Türk müziği olarak ifade edilişi bulgular arasındadır. Doküman analizi ile durum tespitinin yapıldığı nitel çalışmada, Akis Dergisi’nin Türk müziğine ve Türk musikisine bakışının ortaya konması amaçlanmış ve müzik bahisleri üzerine yapılan genel değerlendirmeler ile sınırlandırılmıştır. Akis Dergisi, yayımlandığı dönem itibarıyla müzik alanındaki ideolojik ve siyasal atmosferin yansıtılması ve Türk müziğine yönelik bakışının ortaya koyması bakımından öneme sahiptir.
Music is not only an art form that expresses human emotions, but also a means of expression in many areas, from human and social values to beliefs. Elements of music can be found in many disciplines, from architecture to calligraphy, and from sculpture to painting. Music emerges as an effective art form in the process of establishing or constructing national identity, in supporting and mobilizing social consciousness, and in identity struggles such as gender, origin, and class. This interaction between art and politics is clearly observed in print media, as it is in many other areas.
Between 1954 and 1967, the magazine, which was the first weekly printed publication, covered various topics including current politics, economics, finance, urban planning, world news, education, medicine, theater, sports, women’s issues, books, fashion, music, and art. Prior to the 1960 coup, it was among the limited number of publications that gave voice to the opposition. The magazine, which covered Turkish and world music, featured various findings related to music. While the traditional understanding of Turkish music was expressed using the term Turkish musiqi, the Western understanding of Turkish music was expressed as Turkish music which is among the findings. In this qualitative study, which involves document analysis and situation assessment, the aim is to reveal Akis Magazine’s perspective on Turkish music and Turkish musical culture, and it is limited to general evaluations on music topics. Akis Magazine is significant in terms of reflecting the ideological and political atmosphere in the field of music during the period it was published and revealing its perspective on Turkish music.
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Müzikoloji ve Etnomüzikoloji |
| Bölüm | Araştırma Makalesi |
| Yazarlar | |
| Gönderilme Tarihi | 15 Ekim 2025 |
| Kabul Tarihi | 23 Ocak 2026 |
| Yayımlanma Tarihi | 2 Şubat 2026 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2026 Cilt: 11 Sayı: 1 |