Araştırma Makalesi

Türk müziğinde çokseslendirme çalışmalarına ilişkin geliştirilen öğretim tasarımının uygulanmasına yönelik öğrenci görüşleri

Cilt: 11 Sayı: 2 4 Mayıs 2026
PDF İndir
EN TR

Türk müziğinde çokseslendirme çalışmalarına ilişkin geliştirilen öğretim tasarımının uygulanmasına yönelik öğrenci görüşleri

Öz

Bu araştırmanın amacı, Türk müziği ezgilerinin çokseslendirilmesine yönelik hazırlanan sistematik bir öğretim tasarımının uygulama boyutundaki etkilerini, öğrenci görüşleri doğrultusunda belirlemektir. Çalışmanın; gerçekleştirilen uygulama ekseninde öğrenci fikirlerini ortaya çıkararak Türk müziği çokseslendirme çalışmalarında öğrenci bakış açılarına ilişkin güncel bir veri sunması, Türk müziğinde çokseslendirme ile ilgili çeşitli öğretim programlarında yer alan derslerin geliştirilmesi ve yapılandırılmasına katkı sağlaması bakımından önemli olduğu düşünülmektedir. Nitel bir çalışma olan bu araştırmada betimsel desen uygulanmış, ele alınan konuya ilişkin durum tespiti yapılmış, veriler, çalışma grubunu oluşturan öğrencilere yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanarak toplanmış ve bu veriler içerik analizi yoluyla çözümlenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda; öğrencilerin tamamının ezgiye akor bulma konusunda, büyük bir çoğunluğunun ise akor bağlantılarını yapabilme ve çokseslilik anlayışı geliştirebilme konusunda ilerleme kaydettiği, gerçekleştirilen uygulama ile Türk müziğinde çokseslendirme çalışmalarına yönelik öğrenci fikirlerine olumlu bir etki oluşturulduğu, kolektif yaratıcılık ve eleştirel düşünmeye katkı sağlandığı, bu çalışmaların öğretim programları içerisinde zorunlu veya seçmeli olarak yer alması gerektiği, gerçekleştirilen uygulama içerisinde ele alınan konuların öğrenciler tarafından ilgi çekici bulunduğu, bir ezginin dikey kapsamda çokseslendirilebilmesine ilişkin farklı ve faydalı bilgiler öğrenildiği tespit edilmiştir. Bu bağlamda, Türk müziği çokseslendirme çalışmalarının ele alındığı derslere yönelik sistematik öğretim programları oluşturulması, deney boyutunda ele alınan öğretim ve içeriklerin ilgili dersler ve çalışmalar içerisinde uygulanması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bayraktarkatal, M. E. ve Öztürk, O. M. (2012). Ezgisel kodların belirlediği bir sistem olarak makam kavramı-hüseyni makamının incelenmesi. Porte Akademik, 3(4), 24-59.
  2. Branch. R.M. (2016). Öğretim tasarımı: ADDIE yaklaşımı (İ. Varank, Ed. ve Çev.). Eğitim Yayınevi.
  3. Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2018). Bilimsel araştırma yöntemleri. Pegem.
  4. Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2022). Eğitimde bilimsel araştırma yöntemleri (32. bs.). Pegem.
  5. Çetinkaya, Y. (1999). Müzik yazıları. Kaknüs.
  6. Dick, W., Carey, L. ve Carey, J. O. (2005). The systematic design of instruction (6. bs.). Allyn & Bacon.
  7. Dinç, H. (2021). Armoni ve eşlikleme 1 - 2 derslerinde öğretilecek konulara uygun eşlikleme ve şarkı örnekleri [Yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi]. Yükseköğretim Kurumu Ulusal Tez Merkezi.
  8. Emnalar, A. (1998). Tüm yönleriyle Türk halk müziği ve nazariyatı. Ege Üniversitesi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Müzik Eğitimi, Müzik Teorileri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

4 Mayıs 2026

Gönderilme Tarihi

1 Mart 2026

Kabul Tarihi

9 Nisan 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Sağlam, G. E., & Özgür, Ü. (2026). Türk müziğinde çokseslendirme çalışmalarına ilişkin geliştirilen öğretim tasarımının uygulanmasına yönelik öğrenci görüşleri. Online Journal of Music Sciences, 11(2), 701-713. https://doi.org/10.31811/ojomus.1899950
AMA
1.Sağlam GE, Özgür Ü. Türk müziğinde çokseslendirme çalışmalarına ilişkin geliştirilen öğretim tasarımının uygulanmasına yönelik öğrenci görüşleri. Online Journal of Music Sciences. 2026;11(2):701-713. doi:10.31811/ojomus.1899950
Chicago
Sağlam, Göktuğ Ege, ve Ülkü Özgür. 2026. “Türk müziğinde çokseslendirme çalışmalarına ilişkin geliştirilen öğretim tasarımının uygulanmasına yönelik öğrenci görüşleri”. Online Journal of Music Sciences 11 (2): 701-13. https://doi.org/10.31811/ojomus.1899950.
EndNote
Sağlam GE, Özgür Ü (01 Mayıs 2026) Türk müziğinde çokseslendirme çalışmalarına ilişkin geliştirilen öğretim tasarımının uygulanmasına yönelik öğrenci görüşleri. Online Journal of Music Sciences 11 2 701–713.
IEEE
[1]G. E. Sağlam ve Ü. Özgür, “Türk müziğinde çokseslendirme çalışmalarına ilişkin geliştirilen öğretim tasarımının uygulanmasına yönelik öğrenci görüşleri”, Online Journal of Music Sciences, c. 11, sy 2, ss. 701–713, May. 2026, doi: 10.31811/ojomus.1899950.
ISNAD
Sağlam, Göktuğ Ege - Özgür, Ülkü. “Türk müziğinde çokseslendirme çalışmalarına ilişkin geliştirilen öğretim tasarımının uygulanmasına yönelik öğrenci görüşleri”. Online Journal of Music Sciences 11/2 (01 Mayıs 2026): 701-713. https://doi.org/10.31811/ojomus.1899950.
JAMA
1.Sağlam GE, Özgür Ü. Türk müziğinde çokseslendirme çalışmalarına ilişkin geliştirilen öğretim tasarımının uygulanmasına yönelik öğrenci görüşleri. Online Journal of Music Sciences. 2026;11:701–713.
MLA
Sağlam, Göktuğ Ege, ve Ülkü Özgür. “Türk müziğinde çokseslendirme çalışmalarına ilişkin geliştirilen öğretim tasarımının uygulanmasına yönelik öğrenci görüşleri”. Online Journal of Music Sciences, c. 11, sy 2, Mayıs 2026, ss. 701-13, doi:10.31811/ojomus.1899950.
Vancouver
1.Göktuğ Ege Sağlam, Ülkü Özgür. Türk müziğinde çokseslendirme çalışmalarına ilişkin geliştirilen öğretim tasarımının uygulanmasına yönelik öğrenci görüşleri. Online Journal of Music Sciences. 01 Mayıs 2026;11(2):701-13. doi:10.31811/ojomus.1899950