Orta Öğretim Öğrencilerin Psikolojik Belirtilere Göre Sanal Zorba ve Sanal Mağdur Düzeylerinin Yordanması

Cilt: 1 Sayı: 2 22 Aralık 2014
PDF İndir
TR

Orta Öğretim Öğrencilerin Psikolojik Belirtilere Göre Sanal Zorba ve Sanal Mağdur Düzeylerinin Yordanması

Öz

Bilişim teknojilerinin hızla gelişmesi ve bu teknolojik gelişmeleri yakinen takip eden gençler bazan bu teknolojileri amaçlarının dışında diğer kişilere zarar vermek amacıyla kullanabilmektedirler. Başkalarına zarar vermek amacıyla yaptıkları olumsuz davranışlardan biride sanal zorbalıktır. Sanal zorbalık, internet ve diğer dijital teknolojiler kullanılarak diğerlerine bilinçli ve kasıtlı olarak zarar vermek olarak tanımlanabilir. Bu çalışmada orta öğretim öğrencilerinin psikolojik belirtilere göre sanal zorbalık ve sanal mağduriyet düzeyinin yordanması amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Ordu ili fatsa ilçesinde 2013 -2014 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde orta öğretime devam eden 156 si kız 129’u erkek olmak üzere toplam 285 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sanal Zorba/Kurban Ölçeği ve Kısa Semptom Envanteri kullanılmıştır. Sanal zorbalık ve sanal mağdur düzeyinin psikolojik belirtiler arasındaki korelasyon incelendiğinde, sanal zorbalık düzeyi ile somatizasyon psikolojik belirtisi ve sanal mağduriyette de somatizasyon arasında pozitif ve anlamlı bir korelasyon olduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Agatson, P. W., Kowalski, R., & Limber, S. (2007). Students‟ perspectives on cyber bullying. Journal of Adolescent Health, 41, 59-60
  2. Arıcak, T. (2009). Psychiatric symptomatology as a predictor of cyberbullying among university students, Eurasian Journal of Educational Research, 34, 167-184. Retrieved from http://www.ejer.com.tr/pdfler/eng/1132989405.pdf
  3. Arıcak, T., Siyahhan, S., Uzunhasanoğlu, A., Sarıbeyoğlu, S., Çıplak, S., Yılmaz, N. ve Memmedov, C. (2008). Cyberbullying among Turkish adolescents. CyberPsychology & Behavior, 11, 253-261
  4. Ayas, T (2011). Lise öğrencilerinin sanal zorba ve mağdur olma yaygınlığı. XI. Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi 3 –5 Ekim 2011 İzmir.
  5. Ayas, T. (2014). Prediction Cyber Bullying with Respect to Depression, Anxiety and Gender Variables. Online Journal of Technology Addiction & Cyberbullying, 1(1), 1-17.
  6. Ayas, T. ve Horzum, M.B. (2010) Sanal zorba/kurban ölçek geliştirme çalışması. Akademik Bakış : Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi 19,1-17
  7. Ayas, T. ve Horzum, M.B. (2011). Öğretmenlerin Sanal Zorbalık Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi. İnternational Online Journal of EducationalSciences, 2011, 3(2), 619 -640.
  8. Ayas T. ve Horzum, M.B. (2012). İlköğretim Öğrencilerinin Sanal Zorba ve Mağdur Olma Durumu. Elementary Education Online , 11(2), 369 -380, 2012.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

22 Aralık 2014

Gönderilme Tarihi

22 Aralık 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2014 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Horzum, M. B., & Ayas, T. (2014). Orta Öğretim Öğrencilerin Psikolojik Belirtilere Göre Sanal Zorba ve Sanal Mağdur Düzeylerinin Yordanması. Online Journal of Technology Addiction and Cyberbullying, 1(2), 21-36. https://izlik.org/JA72DE53AH
AMA
1.Horzum MB, Ayas T. Orta Öğretim Öğrencilerin Psikolojik Belirtilere Göre Sanal Zorba ve Sanal Mağdur Düzeylerinin Yordanması. Online Journal of Technology Addiction and Cyberbullying. 2014;1(2):21-36. https://izlik.org/JA72DE53AH
Chicago
Horzum, Mehmet Barış, ve Tuncay Ayas. 2014. “Orta Öğretim Öğrencilerin Psikolojik Belirtilere Göre Sanal Zorba ve Sanal Mağdur Düzeylerinin Yordanması”. Online Journal of Technology Addiction and Cyberbullying 1 (2): 21-36. https://izlik.org/JA72DE53AH.
EndNote
Horzum MB, Ayas T (01 Aralık 2014) Orta Öğretim Öğrencilerin Psikolojik Belirtilere Göre Sanal Zorba ve Sanal Mağdur Düzeylerinin Yordanması. Online Journal of Technology Addiction and Cyberbullying 1 2 21–36.
IEEE
[1]M. B. Horzum ve T. Ayas, “Orta Öğretim Öğrencilerin Psikolojik Belirtilere Göre Sanal Zorba ve Sanal Mağdur Düzeylerinin Yordanması”, Online Journal of Technology Addiction and Cyberbullying, c. 1, sy 2, ss. 21–36, Ara. 2014, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72DE53AH
ISNAD
Horzum, Mehmet Barış - Ayas, Tuncay. “Orta Öğretim Öğrencilerin Psikolojik Belirtilere Göre Sanal Zorba ve Sanal Mağdur Düzeylerinin Yordanması”. Online Journal of Technology Addiction and Cyberbullying 1/2 (01 Aralık 2014): 21-36. https://izlik.org/JA72DE53AH.
JAMA
1.Horzum MB, Ayas T. Orta Öğretim Öğrencilerin Psikolojik Belirtilere Göre Sanal Zorba ve Sanal Mağdur Düzeylerinin Yordanması. Online Journal of Technology Addiction and Cyberbullying. 2014;1:21–36.
MLA
Horzum, Mehmet Barış, ve Tuncay Ayas. “Orta Öğretim Öğrencilerin Psikolojik Belirtilere Göre Sanal Zorba ve Sanal Mağdur Düzeylerinin Yordanması”. Online Journal of Technology Addiction and Cyberbullying, c. 1, sy 2, Aralık 2014, ss. 21-36, https://izlik.org/JA72DE53AH.
Vancouver
1.Mehmet Barış Horzum, Tuncay Ayas. Orta Öğretim Öğrencilerin Psikolojik Belirtilere Göre Sanal Zorba ve Sanal Mağdur Düzeylerinin Yordanması. Online Journal of Technology Addiction and Cyberbullying [Internet]. 01 Aralık 2014;1(2):21-36. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72DE53AH