The aim of the research is to determine the effect of vitamin C (Ascorbic acid) injected at different doses on the hatchability of eggs obtained from domestic geese raised in the Afyonkarahisar region. Injected doses of vitamin C, 8 and 10 mg were applied to the air cell of the eggs on the 24th day of incubation. As a result of the experiment, vitamin C given to fertile goose eggs positively affected hatch weight, chick length, and chick quality. There was no significant difference between the groups regarding hatchability and survival rate.
Araştırmanın amacı, Afyonkarahisar yöresinde yetiştirilen yerli kazlardan elde edilen yumurtalara farklı dozlarda enjekte edilen C vitamininin (Askorbik asit) kuluçka kabiliyetine etkisini belirlemektir. Enjekte edilen C vitamini dozları, inkübasyonun 24. gününde 8 ve 10 mg olmak üzere yumurtaların hava hücresine uygulanmıştır. Deneme sonucunda döllü kaz yumurtalarına yumurta içi verilen vitamin C çıkım ağırlığı, civciv uzunluğu ve civciv kalitesi üzerine olumlu etki yapmıştır. Çıkım gücü ve yaşama gücü bakımından gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri (RESEARCH ARTICLES) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Mart 2023 |
Gönderilme Tarihi | 10 Haziran 2022 |
Kabul Tarihi | 17 Ağustos 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)
* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).
* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)
* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.
*Dergi açık erişimli bir dergidir.
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.