Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İn Vitro Koşullarda Farklı Konsantrasyonlarda Sodyum Klorür İçeren Besin Ortamlarının Kabak (Cucurbita pepo L.) Bitkisi Gelişimine Etkisi

Yıl 2023, , 873 - 882, 10.03.2023
https://doi.org/10.47495/okufbed.1229348

Öz

Kabak, yetiştiriciliği ülkemizde ve dünyada yaygın olarak yapılan bir sebze türüdür. Abiyotik stres faktörlerinden tuzluluk, bitkilerin gelişimini ve verimini önemli derecede azaltmaktadır. Bu çalışma, in vitro koşullarda farklı konsantrasyonlarda (0, 50, 100, 150, 200, 250 mM) NaCl içeren besin ortamının kabak bitkisi gelişimine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada gövde yaş ve kuru ağırlıkları (g), kök yaş ve kuru ağırlıkları (g), nispi su içerikleri ve tuz stresi sonrası görsel skala değerleri belirlenmiştir. Kök yaş ağırlığı en yüksek 150 mM KD (3,78 g), en düşük 250 mM KF (2,03 g) ortamında tespit edilmiştir. NaCl konsantrasyonu arttıkça nisbi su içeriğinin azalmış ve en düşük nisbi su içeriği 250 mM KF (%61,68) ortamında saptanmıştır. Deneme sonuçları dikkate alındığında, tuz miktarı arttıkça kabak bitkisinin gelişiminin azaldığı görülmüştür.

Kaynakça

  • Abbas R., Rasul S., Aslam K., Baber M., Shahid M., Mubeen F., Naqqash T., Halotolerant PGPRA. hope for cultivation of saline soils. J. King Saud Univ. Sci. 2019; 31, 1195–1201.
  • Abu-Romman S., Suwwan M., Al-Zu'bi E. Physiological effects of salinity on cucumber microshoots grown on proliferation medium. Advances in Environmental Biology 2012; 6(11): 2829-2834.
  • Ali B., Hafeez A., Javed MA., Afridi MS., AbbasiHA., Qayyum, A., Selim, S. Role of endophytic bacteria in salinity stress amelioration by physiological and molecular mechanisms of defense: A comprehensive review. South African Journal of Botany 2022; 151, 33-46.
  • Alsaeedi A., El-Ramady H., Alshaal T., El-Garawani M., Elhawat N., Al-Otaibi A. Exogenous nanosilica improves germination and growth of cucumber by maintaining K+/Na+ ratio under elevated Na+ stress. Plant physiology and Biochemistry 2018; 125, 164-171.
  • Altuner F., Oral E., Baran İ. Bazı Arpa (Hordeum vulgare L.) Çeşitlerinde tuz (NaCl) stresinin çimlenme özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 2022; 19(1): 39-50
  • Avcı UY., Ahmed, HAA., Uranbey S., Akdoğan G. farklı pamuk çeşitlerinin in vitro koşullarda tuz stresine toleransının belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 2020; 9(1): 13-26.
  • Bahmani R., Gholami M., Mozafari AA., Alivaisi R. Effects of salinity on in vitro shoot proliferation and rooting of apple rootstock MM. 106. World Applied Sciences Journal 2012; 17(3): 292-295.
  • Barr H.D., Weatherley PE. A reexamination of the relative turgidity technique for estimating water deficit in leaves. Aust. J. Biol. Sci. 1962; 15, 413-428.

Determination of Pumpkin (Cucurbita pepo L.) Plant Growth of NaCl Prepared at Different Concentrations Under In Vitro Conditions

Yıl 2023, , 873 - 882, 10.03.2023
https://doi.org/10.47495/okufbed.1229348

Öz

Squash is a vegetable species that is cultivated widely in Türkiye and in the world. Salinity, one of the abiotic stress factors, significantly reduces the growth and yield of plants. This study was carried out to determine the effects of a nutrient media containing NaCl at different concentrations (0, 50, 100, 150, 200, 250 mM) on the growth of squash in vitro conditions. In the study, stem fresh and dry weights (g), root fresh and dry weights (g), relative water contents and visual scale values after salt stress were determined. Root fresh weight was highest in 150 mM KD (3.78 g) and lowest in 250 mM KF (2.03 g) media. As the NaCl concentration increased, the relative water content decreased and the lowest relative water content was found in the 250 mM KF (61.68%) medium. Considering the experimental results, it was observed that the development of squash plant decreased as the amount of salt increased.

Kaynakça

  • Abbas R., Rasul S., Aslam K., Baber M., Shahid M., Mubeen F., Naqqash T., Halotolerant PGPRA. hope for cultivation of saline soils. J. King Saud Univ. Sci. 2019; 31, 1195–1201.
  • Abu-Romman S., Suwwan M., Al-Zu'bi E. Physiological effects of salinity on cucumber microshoots grown on proliferation medium. Advances in Environmental Biology 2012; 6(11): 2829-2834.
  • Ali B., Hafeez A., Javed MA., Afridi MS., AbbasiHA., Qayyum, A., Selim, S. Role of endophytic bacteria in salinity stress amelioration by physiological and molecular mechanisms of defense: A comprehensive review. South African Journal of Botany 2022; 151, 33-46.
  • Alsaeedi A., El-Ramady H., Alshaal T., El-Garawani M., Elhawat N., Al-Otaibi A. Exogenous nanosilica improves germination and growth of cucumber by maintaining K+/Na+ ratio under elevated Na+ stress. Plant physiology and Biochemistry 2018; 125, 164-171.
  • Altuner F., Oral E., Baran İ. Bazı Arpa (Hordeum vulgare L.) Çeşitlerinde tuz (NaCl) stresinin çimlenme özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 2022; 19(1): 39-50
  • Avcı UY., Ahmed, HAA., Uranbey S., Akdoğan G. farklı pamuk çeşitlerinin in vitro koşullarda tuz stresine toleransının belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 2020; 9(1): 13-26.
  • Bahmani R., Gholami M., Mozafari AA., Alivaisi R. Effects of salinity on in vitro shoot proliferation and rooting of apple rootstock MM. 106. World Applied Sciences Journal 2012; 17(3): 292-295.
  • Barr H.D., Weatherley PE. A reexamination of the relative turgidity technique for estimating water deficit in leaves. Aust. J. Biol. Sci. 1962; 15, 413-428.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Araştırma Makaleleri (RESEARCH ARTICLES)
Yazarlar

Gökhan Baktemur

Yayımlanma Tarihi 10 Mart 2023
Gönderilme Tarihi 8 Ocak 2023
Kabul Tarihi 4 Şubat 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023

Kaynak Göster

APA Baktemur, G. (2023). İn Vitro Koşullarda Farklı Konsantrasyonlarda Sodyum Klorür İçeren Besin Ortamlarının Kabak (Cucurbita pepo L.) Bitkisi Gelişimine Etkisi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(1), 873-882. https://doi.org/10.47495/okufbed.1229348
AMA Baktemur G. İn Vitro Koşullarda Farklı Konsantrasyonlarda Sodyum Klorür İçeren Besin Ortamlarının Kabak (Cucurbita pepo L.) Bitkisi Gelişimine Etkisi. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. Mart 2023;6(1):873-882. doi:10.47495/okufbed.1229348
Chicago Baktemur, Gökhan. “İn Vitro Koşullarda Farklı Konsantrasyonlarda Sodyum Klorür İçeren Besin Ortamlarının Kabak (Cucurbita Pepo L.) Bitkisi Gelişimine Etkisi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6, sy. 1 (Mart 2023): 873-82. https://doi.org/10.47495/okufbed.1229348.
EndNote Baktemur G (01 Mart 2023) İn Vitro Koşullarda Farklı Konsantrasyonlarda Sodyum Klorür İçeren Besin Ortamlarının Kabak (Cucurbita pepo L.) Bitkisi Gelişimine Etkisi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6 1 873–882.
IEEE G. Baktemur, “İn Vitro Koşullarda Farklı Konsantrasyonlarda Sodyum Klorür İçeren Besin Ortamlarının Kabak (Cucurbita pepo L.) Bitkisi Gelişimine Etkisi”, Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno, c. 6, sy. 1, ss. 873–882, 2023, doi: 10.47495/okufbed.1229348.
ISNAD Baktemur, Gökhan. “İn Vitro Koşullarda Farklı Konsantrasyonlarda Sodyum Klorür İçeren Besin Ortamlarının Kabak (Cucurbita Pepo L.) Bitkisi Gelişimine Etkisi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6/1 (Mart 2023), 873-882. https://doi.org/10.47495/okufbed.1229348.
JAMA Baktemur G. İn Vitro Koşullarda Farklı Konsantrasyonlarda Sodyum Klorür İçeren Besin Ortamlarının Kabak (Cucurbita pepo L.) Bitkisi Gelişimine Etkisi. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2023;6:873–882.
MLA Baktemur, Gökhan. “İn Vitro Koşullarda Farklı Konsantrasyonlarda Sodyum Klorür İçeren Besin Ortamlarının Kabak (Cucurbita Pepo L.) Bitkisi Gelişimine Etkisi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 6, sy. 1, 2023, ss. 873-82, doi:10.47495/okufbed.1229348.
Vancouver Baktemur G. İn Vitro Koşullarda Farklı Konsantrasyonlarda Sodyum Klorür İçeren Besin Ortamlarının Kabak (Cucurbita pepo L.) Bitkisi Gelişimine Etkisi. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2023;6(1):873-82.

23487




196541947019414  

1943319434 19435194361960219721 19784  2123822610 23877

* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).

* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)

* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.

*Dergi açık erişimli bir dergidir.

Creative Commons License

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.