Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ejder Meyvesinin Ozmotik Dehidrasyonu ve Kuruma Özelliklerinin Değerlendirilmesi

Yıl 2021, , 149 - 157, 01.06.2021
https://doi.org/10.47495/okufbed.894470

Öz

Kurutma işlemi meyve ve sebzelerin daha uzun süre bozulmadan muhafaza edilmesi için
yapılmaktadır. Fakat güneşte kurutulan ürünlerde vitamin kaybı olduğu için son
zamanlarda farklı teknolojiler uygulanmaktadır. Meyve sebze gibi ürünlerin konsantre
çözeltiler içerisine daldırılması veya ozmotik ajanın ürüne doğrudan ilavesi ile suyunun
uzaklaştırılması işlemi ozmotik dehidrasyon olarak tanımlanmaktadır. Enerji tasarrufu
sağlaması, ürünün kalite özelliklerini koruyup istenilen özellikte ürün vermesi nedeniyle
son yıllarda çok sık uygulanan bir yöntem haline gelmiştir. Kurutma öncesi yapılan
ozmotik kurutma, ultrason gibi ön işlemler, son ürünün kalitesi üzerinde etkili olmakta ve
ürün kalitesi bozulmamaktadır. Bu çalışmanın amacı ejder meyvesinin kurutulmasında
uygulanan ozmotik dehidrasyon ön işleminin kurumaya etkisi ve bu kuruma sırasında su
kaybı, şeker kazanımı ve ağırlık azalması, ile insan sağlığı üzerine etkileri hakkında bilgi
vermektir.

Kaynakça

  • [1] Jiang Y, Yang W (2015) The effects of heavy shading and flowering thinning in summer on off-season production in red pitaya (Hylocereus sp.). Journal of The Taiwan Society for Horticultural Science 61: 69-77.
  • [2] Bobade S.S., Nema P.K., Nandi S., june 2016. Assesment of mass Exchange dooring osmotic dehydration of dragon fruit, agriculture engineering international CIGR Jurnal, 18(2) :286-296.
  • [3] Crane, J., Balerdi, C., 2004. Dragon fruit. Institute of Food and Agricultural Sciences, University of Florida. IFAS Extension, Gainsville 32611.
  • [4] URL-10, 2109 Anonim http://www.pitahayameyvesi.com/pitahaya meyvesi, (E.T.13.02.2019)
  • [5] Zee F, Yen CR, Nishina M (2004) Pitaya (Dragon fruit, strawberry pear). Fruit and Nuts 9:1-3.
  • [6] Nerd, A., Mizrahi, Y., 1999. The effect of Ripening stage on fruit quality after storage of yellow pitaya. Postharvest Biol. Technol. 15, 99-105
  • [7] Merten, S. 2003. A review of Hylocereus production in the United States. Journal of the Professional Association for Cactus Development 5: 98-105.
  • [8] URL-6, http://ejdermeyvesipitaya.com / turlerimiz (E.T. 12.02.2019).
  • [9] URL-11,Anonim tropikal Bahçe, http://www.tropikalbahce.com/pitaya , (E.T.13.02.2019)
  • [10] Fernandes F.A.N., Rodrigues S., Gaspareto O.C.P., Oliveira E.L., “Optimization of osmotic dehydration of papaya followed by air-drying” ,(2006), Food Research International, 39, 492-498.
  • [11] İspir A.2006. Kayısının Ozmotik Dehidrasyonu Ve Kurutmaya Etkisi, (E.T.05.03.2019) https://openacces.firat.edu.tr s.1-104.
  • [12] URL-12, www.megep.meb.gov.tr, 2011, Gıda Teknolojisi Meyveleri Kurutma, s32, (E.T.05.03.2019).
  • [13] Eroğlu, E., Yıldız, H., 2011.Gıdaların Ozmotik Kurutmasında Uygulanan Yeni Tekniklerin Enerji Bakımından Değerlendirilmesi, Gıda Teknolojileri Elektronik Teknikleri, 6 (2),41-48.
  • [14] Tülek, Y., Demiray E.,2014.Sıcak Hava Kurutma Yönteminde Farklı Sıcaklık Ve Ön İşlemlerin Trabzon Hurmasının Renk Ve Kuruma Karakteristiklerine Etkisi, Tarım Bilimleri Dergisi, 20(1),27-37.
  • [15] URL-14, 2017, Adnan Menderes Üniversitesi, S.1-160, http://www.akademik.adu.edu.tr/Gıdalarda Temel İşlemler II, (E.T.03.02.2014).
  • [16] Topdaş, E.F.,Ertugay M.F.,2013 Kayısıların Ultra Ses Yardımlı Ozmotik Kurutulması, Gıda Dergisi, 38(5), 299-306.
  • [17] Rao Dr. S. G., Babu P.K., Rao C.N., 2017. Osmotic dehydration of pineapple, RJSET, 7(1), 49-63.
  • [18] Castellar R, Obon J, Alacid M, Fernández-López J. Color properties and stability of betacyanins from Opuntia fruits. J. Agr. Food Chem. 51: 2772-2776 (2003).
  • [19] Desobry SA, Netto FM, Labuza TP. Comparison of spray-drying, drum-drying, and freeze-drying for β-carotene encapsulation and preservation. J. Food Sci. 62: 1158-1162 (1997).
  • [20] Porrarud S, Pranee A. Microencapsulation of Zn-chlorophyll pigment from pandan leaf by spray drying and its characteristics. Int. Food Res. J. 17: 1031-1042 (2007).
  • [21] Wybraniec, S., Nowak-Wydra, B., Mitka, K., Kowalski, P. and Mizrahi, Y. 2007. Minor betalains in fruits of Hylocereus species. Phytochemistry 68: 251-259.
  • [22] Tze N.L., han C.P., Yusof Y.A., Lingi C.N., Talib R.A., Taip F.S., Aziz M.G., 2012. Physicochemical and nutritional properties of spray- Driet Pitaya Fruit Powder as Natural Colorant, fuld Sci. Biotechnol.21(3):675-682.
  • [23] Gunasena, H. P. M., D. K. N. G. Pushpakumara, and M. Kariyawasam. 2007. Dragon fruit - Hylocereus undatus (Haw.) Britton and Rose. In Underutilized Fruit Trees in SriLanka, by Pushpakumara D. K. N. G., Gunasena, H. P. M., Singh, V. P., 110–142. New Delhi, India: World Agroforestry Centre, South Asia Office.
  • [24] Le Bellec, F., F. Vaillant and E. Imbert, 2006. Pitahaya (Hylocereus spp.): A new fruit crop, a market with a future. Fruits, 61: 237-250.
  • [25] Mufas A.H.M. ve Perera O.D.A.,“ Study on development of pitaya fruit (Hylocereus undatus) incorporated ice cream; an alternative solution to the pitaya cultivators in Sri Lanka”, Proceedings of the Third International Symposium, SEUSL: 6-7 July 2013, Oluvil, Sri Lanka.
  • [26] Mahattanawee, K., J.A. Manthey, G. Luzio, S.T. Talcott, K. Goodner and E.A. Baldwin, 2006. Total antioxidant activity and fiber content of select Florida-grown tropical fruits. J. Agric. Food Chem., 54: 7355-7363.
  • [27] Şahbaz, F. ve Uzman D., Elmanın Glukoz, Fruktoz, Sakaroz Çözeltilerinde ve Mısır Şurubunda Ozmotik Kurutulması. Proje no: TOGTAG-TARP 2243, (Aralık 2001).
  • [28] Nowacka, M., Tylewich U., Laghi L., Rosa M.D., Witrowa- Rajchert D., ‟Effect of Ultrasound Treatment on The Water State In Kiwifruit During Osmotic Dehydrationˮ, Food Chemistry, (2014), 144, 18–25.
  • [29] Gürbüz, D. ve Evranuz E.Ö., ‟Balkabağının Ozmotik Kurutulmasında Şeker Çözeltisine Tuz İlavesinin Kuruma Kinetiğine Etkisi”, Türkiye 9.Gıda Kongresi, Bolu, Gıda Dergisi, (24-26 Mayıs 2006).
  • [30] Nowacka M., Tylewicz U., Balestra F., Rosa M.D., Witrowa-Rajchert D., ‟Microstructure Changes of Osmodehydrated Kiwifruit Sliced Pretreated With Ultrasound”, InsideFood Symposium, Leuven, Belgium, (9-12 April 2013.
  • [31] Garcia-Noguera, J., Oliveira, F.I.P., Weller, C.L. et al. Effect of ultrasonic and osmotic dehydration pre-treatments on the colour of freeze dried strawberries. J Food Sci Technol 51, 2222–2227 (2014).
  • [32] Ibitwar, B.B., Kaur B., Arora S., Pathare P.B., ‟Osmo-Convective Dehydration of Plum (Prunus salicina L)ˮ, International Journal of Food Engineering, (2008), 4 (8).
  • [33] Mandala I.G., Anagnostaras E.F., OikonomouC.K., “Influence of osmotic dehydration conditions on apple air-drying kinetics and their quality characteristics”, (2005), Journal of Food Engineering, 69, 307-316.
  • [34] Zorlugenç F. ve Fenercioğlu H.; ‟Ozmotik Dehidrasyon ve Sıcak Hava İle Kurutma İşleminin Trabzon Hurması Meyvelerinin Renk Özellikleri Üstüne Etkisi”, Ç.Ü.Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, (2012), 28 (5).
Toplam 34 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Yapısal Biyoloji , Gıda Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri (RESEARCH ARTICLES)
Yazarlar

Metin Uğuz 0000-0002-3557-1677

Aysun Gezici

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2021
Gönderilme Tarihi 10 Mart 2021
Kabul Tarihi 10 Nisan 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021

Kaynak Göster

APA Uğuz, M., & Gezici, A. (2021). Ejder Meyvesinin Ozmotik Dehidrasyonu ve Kuruma Özelliklerinin Değerlendirilmesi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(2), 149-157. https://doi.org/10.47495/okufbed.894470
AMA Uğuz M, Gezici A. Ejder Meyvesinin Ozmotik Dehidrasyonu ve Kuruma Özelliklerinin Değerlendirilmesi. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). Haziran 2021;4(2):149-157. doi:10.47495/okufbed.894470
Chicago Uğuz, Metin, ve Aysun Gezici. “Ejder Meyvesinin Ozmotik Dehidrasyonu Ve Kuruma Özelliklerinin Değerlendirilmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4, sy. 2 (Haziran 2021): 149-57. https://doi.org/10.47495/okufbed.894470.
EndNote Uğuz M, Gezici A (01 Haziran 2021) Ejder Meyvesinin Ozmotik Dehidrasyonu ve Kuruma Özelliklerinin Değerlendirilmesi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4 2 149–157.
IEEE M. Uğuz ve A. Gezici, “Ejder Meyvesinin Ozmotik Dehidrasyonu ve Kuruma Özelliklerinin Değerlendirilmesi”, OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci), c. 4, sy. 2, ss. 149–157, 2021, doi: 10.47495/okufbed.894470.
ISNAD Uğuz, Metin - Gezici, Aysun. “Ejder Meyvesinin Ozmotik Dehidrasyonu Ve Kuruma Özelliklerinin Değerlendirilmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4/2 (Haziran 2021), 149-157. https://doi.org/10.47495/okufbed.894470.
JAMA Uğuz M, Gezici A. Ejder Meyvesinin Ozmotik Dehidrasyonu ve Kuruma Özelliklerinin Değerlendirilmesi. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). 2021;4:149–157.
MLA Uğuz, Metin ve Aysun Gezici. “Ejder Meyvesinin Ozmotik Dehidrasyonu Ve Kuruma Özelliklerinin Değerlendirilmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 4, sy. 2, 2021, ss. 149-57, doi:10.47495/okufbed.894470.
Vancouver Uğuz M, Gezici A. Ejder Meyvesinin Ozmotik Dehidrasyonu ve Kuruma Özelliklerinin Değerlendirilmesi. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). 2021;4(2):149-57.

23487




196541947019414  

1943319434 19435194361960219721 19784  2123822610 23877

* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).

* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)

* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.

*Dergi açık erişimli bir dergidir.

Creative Commons License

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.