Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Osmaniye İli ve Çevresinden Toplanan Tirşik (Arum Maculatum L.) Bitkisinin Besin Elementi Konsantrasyonlarının Değerlendirilmesi

Yıl 2021, Cilt: 4 Sayı: 3, 211 - 216, 15.12.2021
https://doi.org/10.47495/okufbed.882195

Öz

Bu çalışmada tür zenginliği ve tür çeşitliliğinin korunması ve ekolojik bakımdan büyük bir öneme sahip olan tirşik (Arum maculatum L.) bitkisinin besin elementi konsantrasyonlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Kendiliğinden yetişmesine bağlı olarak tirşik bitkisi Kadirli, Düziçi (Osmaniye) ve Andırın (Kahramanmaraş) ilçelerine ait doğal alanlardan toplanmıştır. 2020 yılı Nisan, Mayıs döneminde bu bölgelerde yoğun olarak görülen tirşik bitkisi el ile toplanmıştır. Çalışmada farklı bölgelerden toplanan tirşik bitkisinin yapraklarında azot (N), fosfor (P), potasyum (K), magnezyum (Mg), sodyum (Na), kalsiyum (Ca), demir (Fe), çinko (Zn), bakır (Cu) ve mangan (Mn) konsantrasyonları belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre N, P, Fe ve Mn konsantrasyonları bakımından Andırın bölgesinden toplanan tirşik bitkisin besin elementi konsantrasyonlarının daha yüksek olduğu ve bunu Düziçi ve Kadirli bölgelerinin takip ettiği belirlenmiştir.

Kaynakça

  • [1] Şi̇mşek Yurt N., Türe E., Çubukçu M. Nivik otu zehirlenmesi: arum maculatum - bir olgu sunumu. Ankara Medical Journal 2019;19 (4), 796-799. DOI: 10.17098/amj.652024
  • [2] Güner A., Özhatay N., Ekim T.. Başer KHC.. Flora of Turkey and the east aegean ıslands, 2000; vol.11. Edinburgh University Press, Edinburgh
  • [3] Ugulu I., Aydin H., Yorek N., Dogan Y. The Impact of endemism concept on environmental attitudes of secondary school students. Natura Montenegrina 2008; 7(3): 165-173.
  • [4] Kargıoğlu M., Cenkci S., Serteser A., Konuk M., Vural G. Traditional uses of wild plants in the Middle Aegean Region of Turkey. Human Ecology 2010;38, 429–450.
  • [5] Akan H., Korkut MM., Balos MM. Arat Dağı ve çevresinde (Birecik, Şanlıurfa) etnobotanik bir araştırma. Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 2008; 20 (1):67-81.
  • [6] Web. http://osmaniye.gov.tr/cografi-yapi 2020; (erişim tarihi 08/11/2020).
  • [7] Demirci S., Özhatay N. An ethnobotanical study in Kahramanmaraş (Turkey); wild plants used for medicinal purpose in Andırın, Kahramanmaraş. Turkish Journal of Pharmaceutical Sciences 2012; 9,75–92.
  • [8] Özer Z., Kadıoğlu İ., Önen H., Tursun N. Herboloji (Yabancı Ot Bilimi). Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:2001. No:20 Kitaplar Serisi, No:10, Tokat.
  • [9] Murphy J., Riley JP. A modified single solution method for the determination of phosphate in natural waters. Analytica Chimica Acta 1962; 27:31-36.
  • [10] Bremner JM. Total Nitrogen. Methods of Soil Analysis. Part 2. Chemical and Microbiological Properties. (methods of soilanb) 1965:1149- 1178.
  • [11] Kacar B., İnal A. Plant Analysis. Nobel Pres. 2008;1241-891
  • [12] Saraç H., Demirbaş A., Daştan SD., Ataş M., Çevik Ö., Eruygur N. Sivas ilinde kültürü yapılan kenger (gundellia tournefortii l.) bitkisi tohumlarının besin elementlerinin ve biyolojik aktivitelerinin değerlendirilmesi. Türk Tarım–Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi 2019; 7(2): 52-58.
  • [13] Saraç H., Daştan T., Durukan H., Durna Daştan S., Demi̇rbaş A., Karaköy T. Kırmızı gelincik (fam: papaveraceae, glaucium grandiflorum boiss.&huet var. grandiflorum) bitkisinin farklı özütlerinin besin elementi içeriğinin ve ın vitro antiproliferatif etkilerinin değerlendirilmesi. Ziraat Fakültesi Dergisi 2018; 1. Uluslararası Tarımsal Yapılar ve Sulama Kongresi Özel Sayısı, 417-428.
  • [14] Daştan T., Saraç H. Determination of the nutritional element concentrations of evelik plant (Rumex crispus L.). Cumhuriyet Science Journal 2018; 39(4), 1020-1024.
  • [15] Saraç H., Daştan T., Demi̇rbaş A., Durna Daştan S., Karaköy T., Durukan H. Madımak (Polygonum cognatum Meissn.) bitki özütlerinin besin elementleri ve in vitro antikanserojen aktiviteleri yönünden değerlendirilmesi. Ziraat Fakültesi Dergisi 2018; 1. Uluslararası Tarımsal Yapılar ve Sulama Kongresi Özel Sayısı , 340-347.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Toprak Bilimi ve Ekolojisi
Bölüm Araştırma Makaleleri (RESEARCH ARTICLES)
Yazarlar

Çağdaş Akpınar 0000-0003-2783-397X

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi 17 Şubat 2021
Kabul Tarihi 17 Mart 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 4 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Akpınar, Ç. (2021). Osmaniye İli ve Çevresinden Toplanan Tirşik (Arum Maculatum L.) Bitkisinin Besin Elementi Konsantrasyonlarının Değerlendirilmesi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(3), 211-216. https://doi.org/10.47495/okufbed.882195
AMA Akpınar Ç. Osmaniye İli ve Çevresinden Toplanan Tirşik (Arum Maculatum L.) Bitkisinin Besin Elementi Konsantrasyonlarının Değerlendirilmesi. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. Aralık 2021;4(3):211-216. doi:10.47495/okufbed.882195
Chicago Akpınar, Çağdaş. “Osmaniye İli Ve Çevresinden Toplanan Tirşik (Arum Maculatum L.) Bitkisinin Besin Elementi Konsantrasyonlarının Değerlendirilmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4, sy. 3 (Aralık 2021): 211-16. https://doi.org/10.47495/okufbed.882195.
EndNote Akpınar Ç (01 Aralık 2021) Osmaniye İli ve Çevresinden Toplanan Tirşik (Arum Maculatum L.) Bitkisinin Besin Elementi Konsantrasyonlarının Değerlendirilmesi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4 3 211–216.
IEEE Ç. Akpınar, “Osmaniye İli ve Çevresinden Toplanan Tirşik (Arum Maculatum L.) Bitkisinin Besin Elementi Konsantrasyonlarının Değerlendirilmesi”, Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno, c. 4, sy. 3, ss. 211–216, 2021, doi: 10.47495/okufbed.882195.
ISNAD Akpınar, Çağdaş. “Osmaniye İli Ve Çevresinden Toplanan Tirşik (Arum Maculatum L.) Bitkisinin Besin Elementi Konsantrasyonlarının Değerlendirilmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4/3 (Aralık 2021), 211-216. https://doi.org/10.47495/okufbed.882195.
JAMA Akpınar Ç. Osmaniye İli ve Çevresinden Toplanan Tirşik (Arum Maculatum L.) Bitkisinin Besin Elementi Konsantrasyonlarının Değerlendirilmesi. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2021;4:211–216.
MLA Akpınar, Çağdaş. “Osmaniye İli Ve Çevresinden Toplanan Tirşik (Arum Maculatum L.) Bitkisinin Besin Elementi Konsantrasyonlarının Değerlendirilmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 4, sy. 3, 2021, ss. 211-6, doi:10.47495/okufbed.882195.
Vancouver Akpınar Ç. Osmaniye İli ve Çevresinden Toplanan Tirşik (Arum Maculatum L.) Bitkisinin Besin Elementi Konsantrasyonlarının Değerlendirilmesi. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2021;4(3):211-6.

23487




196541947019414  

1943319434 19435194361960219721 19784  2123822610 23877

* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).

* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)

* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.

*Dergi açık erişimli bir dergidir.

Creative Commons License

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.