Osmaniye ili ve çevresinin en önemli tarım ürünü olan baklagiller familyasından yerfıstığının büyük bir kısmı atıştırmalık olarak tüketilmektedir. Ayrıca fıstık, ezme ve fıstık yağı olarak da gıda sektöründe yer almakta ve katkı maddesi olarak da kullanılmaktadır. Fıstık endüstrisinde gıda üretiminin yan ürünü olarak elde edilen yerfıstığı kabuğu ise çoğunlukla hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Protein, yağ ve karbonhidratlar ile polifenoller açısından zengin olan fıstık kabuğunun güçlü bir antioksidan olduğu bilinmektedir. Bu yüzden gıdalarda veya diyet takviyelerinde rahatlıkla kullanılabileceği düşünülmektedir. Çalışmada, flavonoid ve fenolik asitler açısından zengin olduğu bilinen fıstık kabuğundaki doğal boyar maddenin varlığı araştırılmıştır. Bu amaçla HPLC ve UV-Görünür Spektrofotometrede yapılan analizler sonucunda fıstık kabuğunda kateşin ve antosiyanin (Cyanidin) olduğu belirlenmiştir. Çalışmada ayrıca ham ve kavrulmuş yer fıstığındaki boyar madde miktarları da karşılaştırılmış, ham yerfıstığından daha fazla boyar madde elde edilebileceği ortaya çıkarılmıştır.
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi BAP Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir.
“OKÜBAP-2018-PT2-004” numaralı proje
The project numbered “OKÜBAP-2018-PT2-004” named “Extraction of Natural Dyes from Peanut Skin and Determination of Dyeing Properties” was supported by Osmaniye Korkut Ata University Scientific Research Projects Unit (BAP). I would like to thank the Cultural Heritage Preservation and Natural Dyes Laboratory (DATU), Osmaniye Korkut Ata University Central Research Laboratory and Öz Yeksek Peanut (Osmaniye) for their unwavering support for the study.
Peanut is the most important agricultural product of Osmaniye province and its surroundings. Most of the peanuts, which are from the legumes family, are consumed as snacks. In addition, it is offered to consumers as peanut butter and peanut oil can also be extracted. It is used as an additive in the food industry. Peanut skin, which is used as a by-product of food production in the peanut industry, is mainly used as animal feed. Peanut skin, which is rich in protein, fat and carbohydrates and polyphenols, is known to contain powerful antioxidants. Thus, peanut skin is an inexpensive source of antioxidants for use as functional ingredients in foods or dietary supplements. In the study, it was investigated, peanut skin that is rich in flavonoid and phenolic acids can be used as a natural dyestuff in the textile finishing industry. Catechin and anthocyanin (Cyanidin) in the peanut skin were determined by HPLC analysis. It has been revealed that the spectral results in the test result in the UV-Visible Spectrophotometer are similar to the HPLC results. In the study, raw peanuts and roasted peanuts were also compared in terms of dyestuff and it was revealed that more dyestuff could be obtained from raw peanut skin.
Peanut Skin Natural Dyestuff Extraction HPLC Analysis UV-Visible Spectrometric Analysis
“OKÜBAP-2018-PT2-004” numaralı proje
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Kimya Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri (RESEARCH ARTICLES) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | “OKÜBAP-2018-PT2-004” numaralı proje |
Yayımlanma Tarihi | 23 Şubat 2022 |
Gönderilme Tarihi | 9 Aralık 2021 |
Kabul Tarihi | 14 Ocak 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: Özel Sayı |
* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)
* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).
* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)
* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.
*Dergi açık erişimli bir dergidir.
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.