Bu çalışmada yeme katılan murt uçucu yağının Lipopolysaccharide (LPS) uyarımlı inflamasyonunda bıldırcınlarda canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, kesim özellikleri, bazı kan ve organ parametreleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma grupları, kontrol (ticari civciv başlangıç yemi), M grubu (ticari civciv başlangıç yemi +200 mg/kg Murt uçucu yağ), MLPS grubu (ticari civciv başlangıç yemi + 200 mg/kg Murt uçucu yağ + 0.25 ml LPS) ve LPS (ticari civciv başlangıç yemi + 0.25 ml LPS) şeklinde oluşturulmuştur. Çalışma toplam 40 adet (4x10) bıldırcın civcivinden oluşan 4 deneme grubu oluşturulmuş, besi süresi 36 gün sürmüştür. Çalışmada kan ve karaciğer OSİ değerleri murt ilaveli M ve MLPS gruplarında murt ilavesiz kontrol gruplarından daha düşük saptanmıştır. Çalışma süresince canlı ağırlık değeri Murt ilaveli gruplarda murt ilavesiz gruplardan daha düşük saptanmıştır. Ayrıca yemden yararlanma oranı 5-33. günler arasında murt ilaveli M grubunda diğer gruplardan önemli derecede daha iyi olmuştur. Taşlık oranı ve göğüs+sırt+boyun+kanat oranı değerleri bakımından gruplar arasında önemli farklılık belirlenmiştir. Çalışmada ince bağırsaklarda makroskobik ve histopatolojik olarak hiperemi görülmemiş, hücre infiltrasyonunun kontrol grubuna göre murt ilave edilen diğer gruplarda artış şekillenmiş ve epitelde dejenerasyon ve nekroz daha belirgin olarak tespit edilmiştir. Çalışmada bıldırcın karma yemine murt ilavesinin büyüme performansına, yem tüketimine ve yemden yararlanma oranına etkisinin olumlu yönde olduğu saptanmıştır.
Oksidatif stres Karaciğer yağlanma Bağırsak hiperplazi Uçucu yağ
This study, it was aimed to determine the effects of murt volatile oil added to the diet on Lipopolysaccharide (LPS) induced inflammation on body weight, feed consumption, feed conversion ratio, slaughter characteristics, some blood and organ parameters in quails. The study groups were formed as follows: control (commercial chick starter feed), M group (commercial chick starter + 200 mg/kg Murt volatile oil), MLPS group (commercial chick starter + 1 mg/kg-17th day and 7.5 mg/kg- 24th day intrabdominal LPS administered group) and LPS (commercial chick starter feed + 1 mg/kg 17th day and 7.5 mg/kg - 24th day intraabdominal LPS administered group). The study, 4 experimental groups consisting of 40 (4x10) quail chicks were formed and the fattening period lasted for 36 days. The study, blood and liver OSI (Oxidative stress index) values were found to be lower in the M and MLPS groups with murt supplementation than in the control groups without murt addition. During the study, the body weight value was determined lower in the groups with Murt added than in the groups without Murt addition. In addition, the feed conversion ratio was significantly better in the M group with murt supplementation between the 5th and 33rd days than in the other groups. Significant differences were determined between the groups in terms of gizzard ratio and chest+back+neck+wing ratio values. In the study, macroscopic and histopathological hyperemia was not observed in the small intestines, there was an increase in cell infiltration in other groups with added murt compared to the control group, and degeneration and necrosis of the epithelium were detected more prominently. In the study, it was determined that the addition of murt to quail compound feed had a positive effect on growth performance, feed consumption and feed efficiency.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri (RESEARCH ARTICLES) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Mart 2022 |
Gönderilme Tarihi | 28 Aralık 2021 |
Kabul Tarihi | 28 Şubat 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 1 |
* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)
* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).
* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)
* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.
*Dergi açık erişimli bir dergidir.
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.