Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Effect of Maca Powder Addition to Japanese Breeder Quail Diets on Performance, Egg Quality and Hatch Parameters

Yıl 2022, Cilt: 5 Sayı: 3, 1282 - 1292, 12.12.2022
https://doi.org/10.47495/okufbed.1050703

Öz

This study was carried out to determine the effects of addition maca powder to breeder quail diets on performance, egg quality and some hatchability parameters. In the study, a total of 120 breeding Japanese quails (80 females, 40 males) at the age of 18 weeks were randomly distributed to including 20 subgroups that five replications for each treatment and that 4 treatment groups its containing different levels of maca powder (0, 1, 2 and 4 g/kg). Eggshell breaking strenght (P<0.05) and eggshell ratio (P<0.01) with the addition of 1 g/kg maca powder to the diet; The Haugh unit increased significantly with the addition of 4 g/kg of maca powder (P<0.05). However, the addition of different levels of maca powder to the diet did not affect performance and hatchability parameters in breeding quails (P>0.05). According to the results of this study, maca powder can be added to breeder quail rations at the level of 1 g/kg in order to improve eggshell quality without affecting performance and hatchability parameters.

Kaynakça

  • Abd El-Galil K., Mahmoud HA. Effect of ginger roots meal as feed additives in laying Japanese quail diets. Journal of American Science 2015; 11(2): 164-173.
  • Abdel-Wareth AAA., Ismail ZSH., Sudekum, K. Effects of thyme and oregano on performance and egg quality characteristics of laying hens. Worlds Poultry Science Journal 2013; 69: 1-7.
  • Agarwal A., Prakarsan SA. Oxidative stress and antioxidants in male fertility: a difficult balance. Iranian Journal of Reproductive Medicine 2005; 3: 1-8.
  • Amad AA., Manner K., Wendler KR., Neumann K., Zentek J. Effects of a phytogenic feed additive on growth performance and ileal nutrient digestibility in broiler chickens. Poultry Science 2011; 90: 2811 2816.
  • Barraza RL., Rojas PA., Mandujano IR., García HT., Reyes PG., Correa EM., Timoteo OS., Cuya MV. The effects of natural supplement containing glucosinolates, β-sitosterol and citrus flavonoids over body and uterine weight and biochemical parameters in ovariectomized mice. Maturitas 2015; 81(1): 148.

Damızlık Japon Bıldırcın (Coturnix coturnix Japonica) Rasyonlarına Maca (Lepidium meyenii) Tozu İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi ve Kuluçka Parametrelerine Etkisi

Yıl 2022, Cilt: 5 Sayı: 3, 1282 - 1292, 12.12.2022
https://doi.org/10.47495/okufbed.1050703

Öz

Bu çalışma damızlık bıldırcın rasyonlarına maca tozu eklenmesinin performans, yumurta iç ve dış kalite ve bazı kuluçka özellikleri üzerine etkilerini tespit etmek için yürütülmüştür. Araştırmada 18 haftalık yaştaki 120 adet (80 dişi, 40 erkek) damızlık Japon bıldırcını kullanılmıştır. Bılrdırcınlar dört farklı seviyede maca tozu (0, 1, 2 ve 4 g/kg) içeren muamele grubu ve her muamele için beş tekerrür olmak üzere toplam 20 alt gruba rastgele dağıtılmıştır. Rasyona 1 g/kg maca tozu ilavesiyle yumurta kabuk kırılma direnci (P<0.05) ve kabuk oranı (P<0.01); 4 g/kg maca tozu ilavesiyle ise Haugh birimi önemli derecede artmıştır (P<0.05). Ancak rasyona farklı seviyelerde maca tozu ilavesi damızlık bıldırcınlarda performans ve kuluçka parametrelerini etkilememiştir (P>0.05). Bu çalışmanın sonuçlarına göre, damızlık bıldırcın rasyonlarına maca tozu performans ve kuluçka parametrelerini etkilemeksizin kabuk kalitesini iyileştirmek amacıyla 1 g/kg seviyesinde ilave edilebilir

Kaynakça

  • Abd El-Galil K., Mahmoud HA. Effect of ginger roots meal as feed additives in laying Japanese quail diets. Journal of American Science 2015; 11(2): 164-173.
  • Abdel-Wareth AAA., Ismail ZSH., Sudekum, K. Effects of thyme and oregano on performance and egg quality characteristics of laying hens. Worlds Poultry Science Journal 2013; 69: 1-7.
  • Agarwal A., Prakarsan SA. Oxidative stress and antioxidants in male fertility: a difficult balance. Iranian Journal of Reproductive Medicine 2005; 3: 1-8.
  • Amad AA., Manner K., Wendler KR., Neumann K., Zentek J. Effects of a phytogenic feed additive on growth performance and ileal nutrient digestibility in broiler chickens. Poultry Science 2011; 90: 2811 2816.
  • Barraza RL., Rojas PA., Mandujano IR., García HT., Reyes PG., Correa EM., Timoteo OS., Cuya MV. The effects of natural supplement containing glucosinolates, β-sitosterol and citrus flavonoids over body and uterine weight and biochemical parameters in ovariectomized mice. Maturitas 2015; 81(1): 148.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri (RESEARCH ARTICLES)
Yazarlar

Seyit Ahmet Gökmen

Behlül Sevim

Osman Olgun 0000-0002-3732-1137

Yayımlanma Tarihi 12 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi 29 Aralık 2021
Kabul Tarihi 4 Mayıs 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Gökmen, S. A., Sevim, B., & Olgun, O. (2022). Damızlık Japon Bıldırcın (Coturnix coturnix Japonica) Rasyonlarına Maca (Lepidium meyenii) Tozu İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi ve Kuluçka Parametrelerine Etkisi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(3), 1282-1292. https://doi.org/10.47495/okufbed.1050703
AMA Gökmen SA, Sevim B, Olgun O. Damızlık Japon Bıldırcın (Coturnix coturnix Japonica) Rasyonlarına Maca (Lepidium meyenii) Tozu İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi ve Kuluçka Parametrelerine Etkisi. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. Aralık 2022;5(3):1282-1292. doi:10.47495/okufbed.1050703
Chicago Gökmen, Seyit Ahmet, Behlül Sevim, ve Osman Olgun. “Damızlık Japon Bıldırcın (Coturnix Coturnix Japonica) Rasyonlarına Maca (Lepidium Meyenii) Tozu İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi Ve Kuluçka Parametrelerine Etkisi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 5, sy. 3 (Aralık 2022): 1282-92. https://doi.org/10.47495/okufbed.1050703.
EndNote Gökmen SA, Sevim B, Olgun O (01 Aralık 2022) Damızlık Japon Bıldırcın (Coturnix coturnix Japonica) Rasyonlarına Maca (Lepidium meyenii) Tozu İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi ve Kuluçka Parametrelerine Etkisi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 5 3 1282–1292.
IEEE S. A. Gökmen, B. Sevim, ve O. Olgun, “Damızlık Japon Bıldırcın (Coturnix coturnix Japonica) Rasyonlarına Maca (Lepidium meyenii) Tozu İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi ve Kuluçka Parametrelerine Etkisi”, Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno, c. 5, sy. 3, ss. 1282–1292, 2022, doi: 10.47495/okufbed.1050703.
ISNAD Gökmen, Seyit Ahmet vd. “Damızlık Japon Bıldırcın (Coturnix Coturnix Japonica) Rasyonlarına Maca (Lepidium Meyenii) Tozu İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi Ve Kuluçka Parametrelerine Etkisi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 5/3 (Aralık 2022), 1282-1292. https://doi.org/10.47495/okufbed.1050703.
JAMA Gökmen SA, Sevim B, Olgun O. Damızlık Japon Bıldırcın (Coturnix coturnix Japonica) Rasyonlarına Maca (Lepidium meyenii) Tozu İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi ve Kuluçka Parametrelerine Etkisi. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2022;5:1282–1292.
MLA Gökmen, Seyit Ahmet vd. “Damızlık Japon Bıldırcın (Coturnix Coturnix Japonica) Rasyonlarına Maca (Lepidium Meyenii) Tozu İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi Ve Kuluçka Parametrelerine Etkisi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 5, sy. 3, 2022, ss. 1282-9, doi:10.47495/okufbed.1050703.
Vancouver Gökmen SA, Sevim B, Olgun O. Damızlık Japon Bıldırcın (Coturnix coturnix Japonica) Rasyonlarına Maca (Lepidium meyenii) Tozu İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi ve Kuluçka Parametrelerine Etkisi. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2022;5(3):1282-9.

23487




196541947019414  

1943319434 19435194361960219721 19784  2123822610 23877

* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).

* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)

* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.

*Dergi açık erişimli bir dergidir.

Creative Commons License

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.