Three different applications of Leaf Removal and Cluster Removal in the study Control, (i) Cluster Removal, (ii) Leaf Removal and (iii) Leaf Removal+Cluster Removal; it was applied in three different phenological development stages (Berry Set, Bunch Closure, and Veraison) and the effects of these applications on berry characteristics were determined. This research was carried out for two years on the Michele Palieri grape variety which is planted in vineyard in Tekirdag conditions. In order to define the influences of these applications on berry properties; berry width and length (mm), berry fresh and dry weight (g), dry weight %, berry volume (cm3), 100 berry weights (g), berry skin area (cm2/berry), berry skin area/berry volume ratio (cm2/cm3), berry density (g/L) and yield (kg/da) were stated. Between the periods of the Veraison; berry fresh weight, berry volume, 100 berries weight and berry density; in addition it was determined that berry skin area/berry volume ratio and yield were affected positively than other application periods. The application with the highest efficiency was (ii) application together with Control. However, it was the application (ii) that most negatively affected all berry quality properties except for the berry skin area/berry volume ratio. Leaf Removal+Cluster Thinning application (iii), where the lowest yield was obtained, gave the highest values in terms of berry size, berry dry weight and berry skin area. Important in terms of table grape quality; due to the its positive effect on berry properties; application (iii) is thought to be advisable.
Berry Characteristics cv. Michele Palieri Leaf Removal Cluster Removal Grape Berry
Araştırmada üç farklı (i) Salkım Seyreltme, (ii) Yaprak Alma ve (iii) Yaprak Alma+Salkım Seyreltme ile birlikte Kontrol uygulamaları üç farklı fenolojik gelişme aşamasında (Tane Tutumu, İri Koruk, Ben Düşme) uygulanmış ve bu uygulamaların tane özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Bu araştırma; Tekirdağ ilinde bulunan bağda Michele Palieri üzüm çeşidinde, iki yıl süresince yürütülmüştür. Yapılan uygulamaların etkilerini belirlemek amacıyla; tane eni ve boyu (mm), tane yaş ve kuru ağırlığı (g), yüzde kuru ağırlık (%), tane hacmi (TH) (cm3), 100 tane ağırlığı (g), tane kabuk alanı (TKA) (cm2/tane), tane kabuk alanı/tane eti hacmi (TKA/TH) (cm2/cm3), tane özağırlığı (g/L) ve verim (kg/da) belirlenmiştir. Dönemler arasında Ben Düşme döneminin; tane yaş ağırlığı, tane hacmi, 100 tane ağırlığı ve tane özağırlığını önemli derecede; ayrıca TKA/TH ve verimi de diğer uygulama dönemlerinden daha olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. En çok verim alınan uygulama Kontrol ile birlikte (ii) uygulaması olmuştur. Ancak TKA/TH oranı dışındaki tüm tane kalite özelliklerini en olumsuz etkileyen uygulama (ii) olmuştur. En düşük verimin alındığı Yaprak Alma + Salkım Seyreltme uygulaması (iii) tane boyu, tane kuru ağırlığı ve TKA bakımından en yüksek değerleri vermiştir. Sofralık üzüm kalitesi açısından önemli olan; tane özelliklerine olumlu etkide bulunması nedeniyle; (iii) uygulamasının yapılabileceği düşünülmüştür.
Tane Özellikleri Michele Palieri Yaprak Alma Salkım Seyreltme Üzüm Tanesi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Araştırma Makaleleri (RESEARCH ARTICLES) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Temmuz 2023 |
Gönderilme Tarihi | 22 Haziran 2022 |
Kabul Tarihi | 19 Kasım 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 2 |
* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)
* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).
* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)
* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.
*Dergi açık erişimli bir dergidir.
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.