Bu çalışma, farklı seviyelerde ilave edilen sodyum format tuzunun mısır silajının kalitesi üzerine etkisini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan mısır, hamur olum döneminde hasat edilmiş, yaklaşık 1,5-2,0 cm boyutunda parçalanmıştır. Parçalanan taze materyale %1 ve %2 düzeyinde sodyum format ilave edilmiş ve 4 tekerrürlü olarak 1 kg’lık plastik torbalara silolanmıştır. Silolamanın ardından 60 gün sonra silajlar açılmıştır. Açılan silajlarda kimyasal, mikrobiyolojik ve organik asit analizleri gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda sodyum format ilavesi mısır silajı kimyasal kompozisyonu açısından nötr deterjanda çözünmeyen protein (NDICP) parametresi hariç diğer parametreleri etkilememiştir (P>0,05). pH açısından muamele grupları arasındaki farklılıklar önemli olmuştur (P<0,05). Laktik asit, asetik asit, fleig skoru ve maya bakımından muamele grupları arasındaki farklılıklar önemli bulunmuştur (P<0,05). Sonuç olarak mısır silajına %1 ve %2 seviyelerinde sodyum format ilavesi kimyasal kompozisyonu etkilemeksizin pH, laktik asit, asetik asit ve fleig skorunu olumsuz etkilemiştir.
This study was carried out to determine the effect of sodium formate salt supplemented at different levels on the quality of corn silage. The maize used in the study was harvested during the dough stage and was chopped into approximately 1,5-2,0 cm. 1% and 2% sodium formate was added to the shredded fresh material and siloed into 1 kg plastic bags with 4 replicates. The silages were opened 60 days after ensiling. Chemical, microbiological and organic acid analyses were carried out in the opened silages. As a result of the study, the addition of sodium formate did not affect other parameters except the neutral detergent insoluble protein (NDICP) parameter in terms of the chemical composition of corn silage (P>0,05). ). Differences between treatment groups in terms of pH were significant (P<0,05). Differences between treatment groups in terms of lactic acid, acetic acid, fleig score, and yeast were significant (P<0,05). As a result, the addition of 1% and 2% sodium formate to corn silage adversely affected pH, lactic acid, acetic acid, and fleig score without affecting the chemical composition
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri (RESEARCH ARTICLES) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 13 Kasım 2022 |
Kabul Tarihi | 25 Ocak 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 3 |
* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)
* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).
* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)
* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.
*Dergi açık erişimli bir dergidir.
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.