Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Üniversite Öğrencilerinin Hayvansal Protein Tüketim Eğilimlerinin Belirlenmesi

Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: Ek Sayı, 355 - 371, 20.12.2023
https://doi.org/10.47495/okufbed.1220164

Öz

İnsanların fiziksel ve mental olarak gelişimleri için sağlıklı ve dengeli beslenme büyük öneme sahiptir. Sağlığın korunmasında bağışıklık sisteminde görev alan çeşitli amino asitlerinin rolü bulunmaktadır. Gelişmemiş ülkelerde ekonomik nedenlerden dolayı, kişi başına protein tüketimi düşüktür. Araştırma materyalini Dicle Üniversitesi’ne bağlı bazı Fakülte ve Meslek Yüksekokulu öğrencileri oluşturmuştur. Öğrencilere yöneltilen hayvansal proteinlerle ilgili 27 soruluk anketten elde edilen verilerle çalışma tamamlanmıştır. Anket sonucu elde edilen veriler ki kare testi ile değerlendirilerek, sonuçlar yorumlanmıştır. Yapılan anketlerle, öğrencilerin cinsiyeti, yaşı, kardeş sayısı, ailenin eğitim durumu ve ebeveynlerinin maddi durumları ile beslenme tercihleri, tüketilen et ve et mamulleri, süt ve süt mamulleri ile yumurta tüketimleri arasında istatistiksel bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma sonucuna göre; öğrencilerin yaşı, kardeş sayısı, ailenin eğitim durumu ve ebeveynlerinin maddi durumu ile besin tercihleri arasında istatiksel olarak önemli ilişki tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Ahraz S. Lise çağındaki öğrencilerin beslenme profili ile bunun üzerine etkili olan faktörlerin belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 2017; sayfa no: 49, Konya, Türkiye.
  • BESD-BİR 2018. http://www.besd-bir.org/assets/documents/TR_KiAi_BaA_Kanatl_eti_tyketimi-dynyAtyryldy_1.pdf (Erişim Tarihi: 08.04.2022).
  • Cevger Y., Aral Y., Demir P., Sarıözkan S. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi intern öğrencilerinin hayvansal ürünlerin tüketim durumu ve tüketici tercihleri. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2008; 55: 189-194.
  • Çiçek E., Akgün H., İlhan S. Elazığ ili balık eti tüketim alışkanlığı ve tercihinin belirlenmesi. Yunus Araştırma Bülteni 2014; 1: 3-11.
  • Demirel R., Tatar AM., Şentürk Demirel D. Diyarbakır’da ilköğretim öğrencilerinin hayvansal kaynaklı protein tercih ve tüketimlerinin belirlenmesi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2021; 4(3): 355-371.
  • Erten M. Adıyaman ilinde eğitim gören üniversite öğrencilerinin beslenme bilgilerinin ve alışkanlıklarının araştırılması. T.C. Gazi Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi, 2006; sayfa no: 129, Ankara, Türkiye.
  • Garibağaoğlu M., Budak N., Öner N., Sağlam Ö., Nişli K. Üç farklı üniversitede eğitim gören kız öğrencilerin beslenme durumları ve vücut ağırlıklarının değerlendirilmesi. Sağlık Bilimleri Dergisi 2006; 15(3): 173-181.
  • Gül K., Gül M. Üniversite öğrencilerinin yiyecek seçimi ve beslenme alışkanlıkları: Balıkesir Üniversitesi örneği. Journal of Recreation and Tourism Research 2020; 7(4): 551-574.
  • Gürer B. Türkiye’de hayvansal ürünlerde gıda güvencesinin analizi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, 2013; sayfa no: 191, Adana, Türkiye.
  • Güzener B., Oruç Büyükbay E., Sayılı M. Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi. GOP Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2009; 26(2): 45-53.
  • İskender H., Kanbay Y. Üniversite öğrencilerinin yumurta tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. YYU Veteriner Fakültesi Dergisi 2014; 25(3): 57-62.
  • Onurlubaş E., Doğan HG., Demirkıran S. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2015; 32(3): 61-69.
  • Sakamaki R., Amamoto R., Mochida Y., Shinfuku N., Toyama K. A comparative study of food habits and body shape perception of university students in Japan and Korea. Nutr J 2005; 4: 1-6.
  • Sarıözkan S., Cevger Y., Demir P., Aral Y. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinin hayvansal ürün tüketim yapısı ve alışkanlıkları. Sağlık Bilimleri Dergisi 2007; 16(3): 171-179.
  • Selçuk Ş., Tarakçı Z., Şahin K., Coşkun H. Yüzüncü Yıl Üniversitesi lisans öğrencilerinin süt ürünleri tüketim alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniv Zir Fak Tar Bil Derg, 2003; 13: 23-31.

Determination of Animal Protein Preference Tendency of University Students

Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: Ek Sayı, 355 - 371, 20.12.2023
https://doi.org/10.47495/okufbed.1220164

Öz

Healthy and good balanced nutrition have a great importance for the physical and mental capability in Humans. Amino acids are participate in immune system in order to protect human health. Due to economic reasons, protein intake is low per capita in undeveloped countries. This survey is consisted of university students attended on Dicle University, some faculty and vocational high school. The study was completed by survey contained 27 questions on animal protein sources. Collected data were analyzed by chi square test and results were commented. By this survey relations between age, sex, nutrition habits, food (meat, egg, milk etc.) preferences of students and education status of their family were determined. According to results, there were strictly relations between nutritional preferences with age, number of brother / sisters, education status of parents, family income.

Kaynakça

  • Ahraz S. Lise çağındaki öğrencilerin beslenme profili ile bunun üzerine etkili olan faktörlerin belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 2017; sayfa no: 49, Konya, Türkiye.
  • BESD-BİR 2018. http://www.besd-bir.org/assets/documents/TR_KiAi_BaA_Kanatl_eti_tyketimi-dynyAtyryldy_1.pdf (Erişim Tarihi: 08.04.2022).
  • Cevger Y., Aral Y., Demir P., Sarıözkan S. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi intern öğrencilerinin hayvansal ürünlerin tüketim durumu ve tüketici tercihleri. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2008; 55: 189-194.
  • Çiçek E., Akgün H., İlhan S. Elazığ ili balık eti tüketim alışkanlığı ve tercihinin belirlenmesi. Yunus Araştırma Bülteni 2014; 1: 3-11.
  • Demirel R., Tatar AM., Şentürk Demirel D. Diyarbakır’da ilköğretim öğrencilerinin hayvansal kaynaklı protein tercih ve tüketimlerinin belirlenmesi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2021; 4(3): 355-371.
  • Erten M. Adıyaman ilinde eğitim gören üniversite öğrencilerinin beslenme bilgilerinin ve alışkanlıklarının araştırılması. T.C. Gazi Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi, 2006; sayfa no: 129, Ankara, Türkiye.
  • Garibağaoğlu M., Budak N., Öner N., Sağlam Ö., Nişli K. Üç farklı üniversitede eğitim gören kız öğrencilerin beslenme durumları ve vücut ağırlıklarının değerlendirilmesi. Sağlık Bilimleri Dergisi 2006; 15(3): 173-181.
  • Gül K., Gül M. Üniversite öğrencilerinin yiyecek seçimi ve beslenme alışkanlıkları: Balıkesir Üniversitesi örneği. Journal of Recreation and Tourism Research 2020; 7(4): 551-574.
  • Gürer B. Türkiye’de hayvansal ürünlerde gıda güvencesinin analizi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, 2013; sayfa no: 191, Adana, Türkiye.
  • Güzener B., Oruç Büyükbay E., Sayılı M. Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin incelenmesi. GOP Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2009; 26(2): 45-53.
  • İskender H., Kanbay Y. Üniversite öğrencilerinin yumurta tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. YYU Veteriner Fakültesi Dergisi 2014; 25(3): 57-62.
  • Onurlubaş E., Doğan HG., Demirkıran S. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2015; 32(3): 61-69.
  • Sakamaki R., Amamoto R., Mochida Y., Shinfuku N., Toyama K. A comparative study of food habits and body shape perception of university students in Japan and Korea. Nutr J 2005; 4: 1-6.
  • Sarıözkan S., Cevger Y., Demir P., Aral Y. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinin hayvansal ürün tüketim yapısı ve alışkanlıkları. Sağlık Bilimleri Dergisi 2007; 16(3): 171-179.
  • Selçuk Ş., Tarakçı Z., Şahin K., Coşkun H. Yüzüncü Yıl Üniversitesi lisans öğrencilerinin süt ürünleri tüketim alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniv Zir Fak Tar Bil Derg, 2003; 13: 23-31.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri (RESEARCH ARTICLES)
Yazarlar

Dilek Şentürk Demirel 0000-0003-4142-2632

Ali Murat Tatar 0000-0002-4993-2779

Ramazan Demirel 0000-0003-0816-4125

Yayımlanma Tarihi 20 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 19 Aralık 2022
Kabul Tarihi 17 Temmuz 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: Ek Sayı

Kaynak Göster

APA Şentürk Demirel, D., Tatar, A. M., & Demirel, R. (2023). Üniversite Öğrencilerinin Hayvansal Protein Tüketim Eğilimlerinin Belirlenmesi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(Ek Sayı), 355-371. https://doi.org/10.47495/okufbed.1220164
AMA Şentürk Demirel D, Tatar AM, Demirel R. Üniversite Öğrencilerinin Hayvansal Protein Tüketim Eğilimlerinin Belirlenmesi. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). Aralık 2023;6(Ek Sayı):355-371. doi:10.47495/okufbed.1220164
Chicago Şentürk Demirel, Dilek, Ali Murat Tatar, ve Ramazan Demirel. “Üniversite Öğrencilerinin Hayvansal Protein Tüketim Eğilimlerinin Belirlenmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6, sy. Ek Sayı (Aralık 2023): 355-71. https://doi.org/10.47495/okufbed.1220164.
EndNote Şentürk Demirel D, Tatar AM, Demirel R (01 Aralık 2023) Üniversite Öğrencilerinin Hayvansal Protein Tüketim Eğilimlerinin Belirlenmesi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6 Ek Sayı 355–371.
IEEE D. Şentürk Demirel, A. M. Tatar, ve R. Demirel, “Üniversite Öğrencilerinin Hayvansal Protein Tüketim Eğilimlerinin Belirlenmesi”, OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci), c. 6, sy. Ek Sayı, ss. 355–371, 2023, doi: 10.47495/okufbed.1220164.
ISNAD Şentürk Demirel, Dilek vd. “Üniversite Öğrencilerinin Hayvansal Protein Tüketim Eğilimlerinin Belirlenmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6/Ek Sayı (Aralık 2023), 355-371. https://doi.org/10.47495/okufbed.1220164.
JAMA Şentürk Demirel D, Tatar AM, Demirel R. Üniversite Öğrencilerinin Hayvansal Protein Tüketim Eğilimlerinin Belirlenmesi. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). 2023;6:355–371.
MLA Şentürk Demirel, Dilek vd. “Üniversite Öğrencilerinin Hayvansal Protein Tüketim Eğilimlerinin Belirlenmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 6, sy. Ek Sayı, 2023, ss. 355-71, doi:10.47495/okufbed.1220164.
Vancouver Şentürk Demirel D, Tatar AM, Demirel R. Üniversite Öğrencilerinin Hayvansal Protein Tüketim Eğilimlerinin Belirlenmesi. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). 2023;6(Ek Sayı):355-71.

23487




196541947019414  

1943319434 19435194361960219721 19784  2123822610 23877

* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).

* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)

* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.

*Dergi açık erişimli bir dergidir.

Creative Commons License

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.