Bu araştırma, 11 soya genotipinde, 2018 ve 2019 yetiştirme sezonlarında Çukurova/Türkiye koşullarında tohum verimi ve kalite özelliklerini, genotip, genotip × çevre etkileşimleri (GGE) ve çok özellikli GGE ilişkilerini Biplot tekniği ile incelemek için gerçekleştirilmiştir. h Birleştirilmiş varyans analizi sonuçlarına göre, incelenen tüm özelliklerde çevre, genotip ve çevre × genotip etkileşimi önemli bulunmuştur (p < 0.05). Her iki yılın ortalama sonuçlarına göre, farklı genotiplerin tane verimleri 41,11 ile 55,36 kg/ha-1 arasında değişirken, yağ, protein, palmitik asit, oleik asit, linoleik asit ve doymuş yağ asidi içerikleri ise Sırasıyla %22.49– 24.17. %31.22–37.6. %10.55–11.68. %21.43–28.31. %46.68–53.83 ve %14.45–16.44 olarak tespit edilmiştir. Genotip, çoklu özellik biplotunda toplam varyasyonun %86.60'ını açıklamıştır. Tohum verimi açısından en yüksek ‘Atakisi’' çeşidi bulunmuş ve daha sonra ‘KA-08-03-1’ hattı takip etmiştir. ‘KA-08-03-1’ hattı en yüksek protein ve linoleik asit içeriğine, 'Cinsoy' çeşidi en yüksek palmitik asit ve doymuş yağ asidi içeriğine sahip bulunmuştur. Sonuç olarak, genotip ve çok özellikli biplot analiz yönteminin etkileşimi, seleksiyon için çeşit adaylarını değerlendirmek için yeterli olabileceği gösterilmiştir.
(Gen x Çev)int. Çok-Özellikli biplot biplot Tohum komposizyonu Tohum verimi Soya GEI multi-featured GGE seed compositions seed yield soybean.
TAGEM
TAGEM/ TBAD/B/20/A7/P4/1649
This research was carried out in Cukurova, Turkey, in the 2018 and 2019 growing seasons to investigate seed yield and quality characteristics, genotype, genotype × environment interactions (GGE), and the relationships between the characteristics and environment examined by multi-featured GGE Biplot analysis in 11 soybean genotypes. According to the results of the combined analysis of variance, the interaction of environment, genotype and environment × genotype was significant (p < 0.05) in all examined traits. According to the average results of both years, the seed yield of the different genotypes varied between 41.11 and 55.36 kg/ha−1, and the oil, protein, palmitic acid, oleic acid, linoleic acid, and saturated fatty acid contents were 22.49–24.17%, 31.22–37.6%, 10.55–11.68%, 21.43–28.31%, 46.68–53.83%, and 14.45–16.44%, respectively. Genotype explained 86.60% of the total variation of the experiment in the multi-trait biplot. In terms of seed yield, the ‘Atakisi’ variety was the highest, followed by the ‘KA-08-03-1’ line. The ‘KA-08-03-1’ line had the highest protein and linoleic acid contents, whereas the ‘Cinsoy’ variety had the highest palmitic acid and saturated fatty acid contents. In conclusion, the interaction of genotype and the multi-featured biplot analysis method may be sufficient to evaluate cultivar candidates for selection.
GEI multi-featured GGE seed compositions seed yield soybean.
TAGEM/ TBAD/B/20/A7/P4/1649
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer), Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri (RESEARCH ARTICLES) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TAGEM/ TBAD/B/20/A7/P4/1649 |
Yayımlanma Tarihi | 20 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 20 Ocak 2023 |
Kabul Tarihi | 14 Mayıs 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: Ek Sayı |
* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)
* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).
* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)
* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.
*Dergi açık erişimli bir dergidir.
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.