Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Mersin, Türkiye'den Bazı Maki Türlerinin Antimikrobiyal ve Antioksidan Aktiviteleri

Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: Ek Sayı, 467 - 485, 20.12.2023
https://doi.org/10.47495/okufbed.1289140

Öz

Bu çalışmada, Mersin, Türkiye'den bazı maki türlerinin antimikrobiyal ve antioksidan aktivitelerini araştırdık. Maki bitki örtüsünün elemanlarından olan Cistus creticus L. Erica manipuliflora L., Myrtus communis L., Pistacia terebinthus L. ve Rosmarinus officinalis L. türlerinin sırasıyla hekzan, metanol ve petrol eteri çözücüleri kullanılarak özütleri elde edilmiştir. Bitki örnekleri farklı antimikrobiyal ve antioksidan aktivite göstermiştir. Spesifik olarak, M. communis özütleri, Gram(+) bakteri türlerine karşı daha etkili antimikrobiyal aktiviteye sahiptir. M. communis metanolik ekstraktı, S. aureus, S. pneumoniae ve E. faecalis'e karşı 31,25 µg/mL MİK değeri gösterdi. M. communis’in hekzan özütü, E. faecalis'e karşı MİK değerinin 31,25 µg/mL olduğu belirlenmiştir. Mevcut çalışmada, M. communis'in petrol eteri özütü, 31,25 µg/mL MİK değeri ile C. parapsilosis'e karşı en yüksek antifungal etkiyi göstermiştir. En yüksek ve en düşük DPPH radikal yakalama aktivitesi sırasıyla P. terebinthus'un petrol eteri özütünde % 91,25 ve C. creticus'un metanolik özütünde % 63,3 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca, en yüksek ve en düşük hidrojen peroksit (H2O2) süpürme aktivitesi sırasıyla M. communis'in metanollü özütünde % 78,87 ve C. creticus'un hekzan özütünde % 45,8 olarak bulunmuştur.

Kaynakça

  • Abdulhadi SM., Shami AM., Saleh MM. Antibacterial effect, antioxidant potential and total phenolic content of polyphenol extracts of Myrtus communis leaves. Plant Archives 2020; 20(2): 286-291.
  • Aćimović MG., Cvetković MT., Stanković Jeremić JM., Pezo LL., Varga AO., Čabarkapa IS., Kiprovski B. Biological activity and profiling of Salvia sclarea essential oil obtained by steam and hydrodistillation extraction methods via chemometrics tools. Flavour and Fragrance Journal 2022; 37(1): 20-32. https://doi.org/10.1002/ffj.3684
  • Akkol KE., Yeşilada E., Güvenç A. Valuation of anti-inflammatory and antinociceptive activities of Erica species native to Turkey. Journal of Ethnopharmacology 2008; 116(2): 251-257. https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.11.023
  • Albayrak F., Çiçek M., Alkaya D., Kulu I. Design, synthesis and biological evaluation of 8-aminoquinoline-1,2,3-triazole hybrid derivatives as potential antimicrobial agents. Medicinal Chemistry Research 2022; 31: 652-665.https://doi.org/10.1007/s00044-022-02866-2
  • Aleksic V., Knezevic P. Antimicrobial and antioxidative activity of extracts and essential oils of Myrtus communis L. Microbiological Research 2014; 169(4): 240-254. https://doi.org/10.1016/j.micres.2013.10.003
  • Amensour M., Bouhdid S., Fernández-Lopez J., Idaomar M., Senhaji NS., Abrini J. Antibacterial activity of extracts of Myrtus communis against food-borne pathogenic and spoilage bacteria. International Journal of Food Properties 2010; 13(6): 1215-1224. https://doi.org/10.1080/10942910903013399
  • Barchuk O., Pryshlyak A., Shanaida M. Chemical compositions and sedative activities of the Dracocephalum maldavica L. and Ocimum americanum L. essential oils. Pharmacology OnLine 2021; 2: 179-187.
  • Baytop T. Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi (Geçmişte ve Bugün). İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri. Ankara, 1999; 480 p.
  • Besufekad SY., Mekdes M., Abebech M., Delesa D., Tekalign D., Demitu K., Birtukan B. The antimicrobial activity of leaf extracts of Myrtus communis. Journal of Microbial & Biochemical Technology 2017; 9(6): 290-292. https://doi.org/10.4172/1948-5948.1000380
  • Conforti F., Sosa S., Marrelli M., Menichini F., Statti GA., Uzunov D., Tubaro A., Menichini F., Loggia RD. In vivo anti-inflammatory and in vitro antioxidant activities of Mediterranean dietary plants. Journal of Ethnopharmacology 2008; 116(1): 144-151. https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.11.015
  • Davis PH., Cullen J., Coode MJE. (Ed.). Cistaceae. Flora of Turkey and the East Aegean Islands, vol 1, Edinburgh University Press. Edinburgh, UK, 1965; 506p.

Antimicrobial and Antioxidant Activities of Some Maquis Species from Mersin, Turkey

Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: Ek Sayı, 467 - 485, 20.12.2023
https://doi.org/10.47495/okufbed.1289140

Öz

In this paper, we have investigated antimicrobial and antioxidant activity of some maquis species from Mersin vil., Turkey. Extracts of Cistus creticus L. Erica manipuliflora L., Myrtus communis L., Pistacia terebinthus L. and Rosmarinus officinalis L., species, which are the elements of the scrub vegetation, were obtained by using hexane, methanol and petroleum ether solvents, respectively, and the antioxidant and antimicrobial properties of these extracts were determined. The plant samples showed different antimicrobial and antioxidant activity. Specifically, M. communis extracts has more effective antimicrobial activity against Gram(+) bacteria species. M. communis methanolic extract showed the MIC value of 31.25 µg/mL against S. aureus, S. pneumoniae and E. faecalis. M. communis hexane extract showed that the MIC value of 31.25 µg/mL against E. faecalis. In the current study, the petroleum ether extract of M. communis showed the highest antifungal effect against C. parapsilosis with a MIC value of 31.25 µg/mL. The highest and lowest DPPH radical scavenging activity were calculated as 91.25 % and 63.3 % in the petroleum ether extract of P. terebinthus and in the methanolic extract of C. creticus, respectiley. Furthermore, the highest and lowest hydrogen peroxide (H2O2) scavenging activity were found to be 78.87 % and 45.8 % in the methanolic extract of M. communis and in hexane extract of C. creticus, respectively.

Kaynakça

  • Abdulhadi SM., Shami AM., Saleh MM. Antibacterial effect, antioxidant potential and total phenolic content of polyphenol extracts of Myrtus communis leaves. Plant Archives 2020; 20(2): 286-291.
  • Aćimović MG., Cvetković MT., Stanković Jeremić JM., Pezo LL., Varga AO., Čabarkapa IS., Kiprovski B. Biological activity and profiling of Salvia sclarea essential oil obtained by steam and hydrodistillation extraction methods via chemometrics tools. Flavour and Fragrance Journal 2022; 37(1): 20-32. https://doi.org/10.1002/ffj.3684
  • Akkol KE., Yeşilada E., Güvenç A. Valuation of anti-inflammatory and antinociceptive activities of Erica species native to Turkey. Journal of Ethnopharmacology 2008; 116(2): 251-257. https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.11.023
  • Albayrak F., Çiçek M., Alkaya D., Kulu I. Design, synthesis and biological evaluation of 8-aminoquinoline-1,2,3-triazole hybrid derivatives as potential antimicrobial agents. Medicinal Chemistry Research 2022; 31: 652-665.https://doi.org/10.1007/s00044-022-02866-2
  • Aleksic V., Knezevic P. Antimicrobial and antioxidative activity of extracts and essential oils of Myrtus communis L. Microbiological Research 2014; 169(4): 240-254. https://doi.org/10.1016/j.micres.2013.10.003
  • Amensour M., Bouhdid S., Fernández-Lopez J., Idaomar M., Senhaji NS., Abrini J. Antibacterial activity of extracts of Myrtus communis against food-borne pathogenic and spoilage bacteria. International Journal of Food Properties 2010; 13(6): 1215-1224. https://doi.org/10.1080/10942910903013399
  • Barchuk O., Pryshlyak A., Shanaida M. Chemical compositions and sedative activities of the Dracocephalum maldavica L. and Ocimum americanum L. essential oils. Pharmacology OnLine 2021; 2: 179-187.
  • Baytop T. Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi (Geçmişte ve Bugün). İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri. Ankara, 1999; 480 p.
  • Besufekad SY., Mekdes M., Abebech M., Delesa D., Tekalign D., Demitu K., Birtukan B. The antimicrobial activity of leaf extracts of Myrtus communis. Journal of Microbial & Biochemical Technology 2017; 9(6): 290-292. https://doi.org/10.4172/1948-5948.1000380
  • Conforti F., Sosa S., Marrelli M., Menichini F., Statti GA., Uzunov D., Tubaro A., Menichini F., Loggia RD. In vivo anti-inflammatory and in vitro antioxidant activities of Mediterranean dietary plants. Journal of Ethnopharmacology 2008; 116(1): 144-151. https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.11.015
  • Davis PH., Cullen J., Coode MJE. (Ed.). Cistaceae. Flora of Turkey and the East Aegean Islands, vol 1, Edinburgh University Press. Edinburgh, UK, 1965; 506p.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Yapısal Biyoloji
Bölüm Araştırma Makaleleri (RESEARCH ARTICLES)
Yazarlar

Oskay Kahraman Bu kişi benim 0000-0002-0904-7396

Ersan Turunc 0000-0001-6412-9020

Deniz Aktaş Bu kişi benim 0000-0001-8580-4152

Aylin Döğen Bu kişi benim 0000-0002-0388-306X

Rıza Binzet 0000-0003-0336-8305

Yayımlanma Tarihi 20 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 28 Nisan 2023
Kabul Tarihi 11 Eylül 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: Ek Sayı

Kaynak Göster

APA Kahraman, O., Turunc, E., Aktaş, D., Döğen, A., vd. (2023). Antimicrobial and Antioxidant Activities of Some Maquis Species from Mersin, Turkey. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(Ek Sayı), 467-485. https://doi.org/10.47495/okufbed.1289140
AMA Kahraman O, Turunc E, Aktaş D, Döğen A, Binzet R. Antimicrobial and Antioxidant Activities of Some Maquis Species from Mersin, Turkey. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. Aralık 2023;6(Ek Sayı):467-485. doi:10.47495/okufbed.1289140
Chicago Kahraman, Oskay, Ersan Turunc, Deniz Aktaş, Aylin Döğen, ve Rıza Binzet. “Antimicrobial and Antioxidant Activities of Some Maquis Species from Mersin, Turkey”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6, sy. Ek Sayı (Aralık 2023): 467-85. https://doi.org/10.47495/okufbed.1289140.
EndNote Kahraman O, Turunc E, Aktaş D, Döğen A, Binzet R (01 Aralık 2023) Antimicrobial and Antioxidant Activities of Some Maquis Species from Mersin, Turkey. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6 Ek Sayı 467–485.
IEEE O. Kahraman, E. Turunc, D. Aktaş, A. Döğen, ve R. Binzet, “Antimicrobial and Antioxidant Activities of Some Maquis Species from Mersin, Turkey”, Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno, c. 6, sy. Ek Sayı, ss. 467–485, 2023, doi: 10.47495/okufbed.1289140.
ISNAD Kahraman, Oskay vd. “Antimicrobial and Antioxidant Activities of Some Maquis Species from Mersin, Turkey”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6/Ek Sayı (Aralık 2023), 467-485. https://doi.org/10.47495/okufbed.1289140.
JAMA Kahraman O, Turunc E, Aktaş D, Döğen A, Binzet R. Antimicrobial and Antioxidant Activities of Some Maquis Species from Mersin, Turkey. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2023;6:467–485.
MLA Kahraman, Oskay vd. “Antimicrobial and Antioxidant Activities of Some Maquis Species from Mersin, Turkey”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 6, sy. Ek Sayı, 2023, ss. 467-85, doi:10.47495/okufbed.1289140.
Vancouver Kahraman O, Turunc E, Aktaş D, Döğen A, Binzet R. Antimicrobial and Antioxidant Activities of Some Maquis Species from Mersin, Turkey. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2023;6(Ek Sayı):467-85.

23487




196541947019414  

1943319434 19435194361960219721 19784  2123822610 23877

* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).

* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)

* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.

*Dergi açık erişimli bir dergidir.

Creative Commons License

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.