Fabrika, hastane, askeriye gibi yüksek kapasitede yiyecek ve içecek üretimi ve servisinin yapıldığı yerlerde ciddi iş kazalarının gerçekleşmesi muhtemeldir. Bu yüzden bu alanlardaki ısıl işlemler, elektrikli ekipmanlar, havalandırma sistemleri ve hijyen gibi durumlar iyi yönetilmelidir. Proaktif yaklaşımlar sayesinde her türlü kaza ve mesleki hastalıklara karşı hazırlıklı olunabilir ve çalışan güvenliği sağlanabilir. Risk değerlendirmeleri potansiyel tehlikenin yönetimi için yol gösterici olup proaktif yaklaşımın hayata geçirilmesinde etkili bir parametredir. İş sağlığı ve güvenliği esas alınarak hazırlanan üretim politikaları sayesinde en olası mutfak kazaları öngörülebilir ve zarar görmeden önlenebilir. Özellikle hijyen beklentisinin en üst düzeyde olduğu bu alanlarda böylece sağlıklı çalışma ortamları sağlanmış olur. Bu çalışmada Trakya bölgesinde 1985 yılından beri faaliyet yapan 750 çalışanı olan ve NACE kodu itibariyle tehlikeli sınıfa ait bir fabrikanın mutfak alanına ve çalışanlarına yönelik bir risk analizi hazırlanmıştır. Yöntem olarak L tipi Karar Matrisi yöntemi kullanılmıştır. Yöntem tek bir analistin kendi başına yapabileceği türde olduğundan sıklıkla tercih edilen yöntemlerden birisidir. Risk analizine dahil edilen ortama ait 18, mutfak çalışanlarına ait 8 tehlike ve riskleri tayin edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, endüstriyel mutfaklarda iş sağlığı ve güvenliği (İSG) risklerinin azaltılmasına katkıda bulunmaktır.
endüstriyel mutfak İş sağlığı ve güvenliği risk analizi Tehlike ve risk
Serious occupational accidents are likely to occur in places where high-capacity food and beverage production and service are carried out, such as factories, hospitals, and the military. Therefore, situations such as heat treatments, electrical equipment, ventilation systems and hygiene in these areas must be managed well. Thanks to proactive approaches, we can be prepared for all kinds of accidents and occupational diseases and ensure employee safety. Risk assessments provide guidance for the management of potential danger and are an effective parameter in implementing a proactive approach. Thanks to production policies prepared based on occupational health and safety, the most probable kitchen accidents can be predicted and prevented without harm. Healthy working environments are thus provided, especially in these areas where hygiene expectations are at the highest level. In this study, a risk analysis was prepared for the kitchen area and employees of a factory that has been operating in the Thrace region since 1985, has 750 employees and belongs to the hazardous class according to the NACE code. L-type Decision Matrix method was used as the method. Since the method can be done by a single analyst on his own, it is one of the frequently preferred methods. 18 hazards and risks related to the environment and 8 hazards and risks related to kitchen workers were determined, which were included in the risk analysis. The aim of this study is to contribute to reducing occupational health and safety (OHS) risks in industrial kitchens.
Industrial kitchen Occupational health and safety Risk analysis Danger and risk
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Madenlerde İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı |
Bölüm | Araştırma Makaleleri (RESEARCH ARTICLES) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 17 Ocak 2024 |
Kabul Tarihi | 17 Haziran 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 5 |
* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)
* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).
* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)
* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.
*Dergi açık erişimli bir dergidir.
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.