Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kahramanmaraş İlinde Yumurta Tavukçuluğu Yapan İşletmelerde Karşılaşılan Sorunların Belirlenmesi

Yıl 2024, Cilt: 7 Sayı: 5, 2304 - 2314, 10.12.2024

Öz

Bu çalışmanın amacı, Kahramanmaraş ilinde faaliyet gösteren yumurta tavukçuluğu işletmelerinde karşılaşılan sorunların ortaya konulmasıdır. Veriler, anket yoluyla ilde mevcut bulunan toplam 50 adet işletmenin tamamından, alınmıştır. Bu işletmelerin 6 adeti kafes sistemli, 44 adeti ise serbest gezinmeli aile işletmeleri şeklinde faaliyet göstermektedir. İşletmelerde; tavuk ve yem temini, veteriner hizmeti ve hastalıklar, yumurtaların pazarlanması ve değerlendirilmesi, teknik konular, gübre değerlendirilmesi, devlet desteklemelerinin ve bilgi alınabilecek birimlerin yetersiz görülmesi ve deneyimli çalışanların bulunamaması gibi sorunların yaşandığı belirlenmiştir. Devlet tarafından ilgili işletmelere yem, teknik, sağlık ve danışmanlık konularında destekler sağlanmalıdır. Yumurtanın pazarlanması konusunda yaşanan sorunların giderilmesi için yumurtanın beslenmedeki yeri ve önemine medyada daha çok yer verilmelidir.

Etik Beyan

Bu çalışma, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Etik Kurulu tarafından onaylanmıştır (İzin No: 2018/22).

Destekleyen Kurum

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Proje Numarası

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (Proje No: 2022/3-2 YLS)

Teşekkür

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’ne (Proje No: 2022/3-2 YLS) ve anket yapılan yumurta tavukçuluğu işletme yöneticilerine teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Açıkgöz Z., Özkan K. Yumurta tüketiminin beslenme ve sağlık üzerine etkisi. Hayvancılık Ulusal Kongresi.18-20 Eylül 1996, Bornova-İzmir.
  • Adanalı AŞ., Aybek A., Kuzu, H. Yumurta tavukçuluğu yapan işletmelerin özellikleri: Kahramanmaraş İli Örneği. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi 2024; 27(5): 1183-1193.
  • Akkaya CA., İşgüzar E. Isparta ili merkez ilçesindeki tavukçuluk işletmelerinin yapısal ve donanımsal yönden incelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 2006; 10(2): 188-192.
  • Ballıel N. Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi hemşirelerinde sağlığı geliştirici yaşam biçimi davranışları ve ilişkili faktörler. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2009.
  • Çıngı H. Örnekleme kuramı. Ankara: H.Ü. Fen Fakültesi Basımevi, 1994.
  • Çiçekgil Z., Yazıcı E. Türkiye’de tavuk yumurtası mevcut durumu ve üretim öngörüsü. Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi 2016; 2(2): 26-34.
  • Çimrin T. Structure of broiler production in Hatay province problems and proposed solutions. ISPEC Journal of Agricultural Sciences 2021; 5(1): 183-192.
  • Çimrin T., Parlakay O., Çopur Akpınar G., Tapkı N., Yıldırım H. Yumurta tavukçuluğu işletmeleri: Hatay ili örneği. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi 2019; 22(5): 787-793.
  • FAO (Food and Agriculture Organization). Suite of food security indicators, 2024. https://www.fao.org/faostat/en/#data/FS (Erişim tarihi: 23.01.2024).
  • Gülaç ZN. Durum ve tahmin kümes hayvancılığı. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü (TEPGE). TEPGE Yayın No: 381, ISBN: 978-625-8451-66-5. Tarım ve Orman Bakanlığı, Çankaya, Ankara, 2023.
  • HAYGEM (Hayvancılık Genel Müdürlüğü). Türkiye ve dünyada kanatlı sektörünün genel durumu, 2024. https://www.tarimorman.gov.tr/HAYGEM/Menu/8/Kanatli-Yetistiriciligi (Erişim tarihi: 20.03.2024)
  • İnci H., Ekinci MA., Karakaya E., Ayaşan T., Yılmaz HŞ. Diyarbakır ilinde köy tavukçuluğunun mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerileri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 2019; 6(4): 608-615.
  • Karakaya N., Çelen M. Elazığ ve Malatya illerindeki etlik piliç işletmelerinin sosyoekonomik yapısı ve işletme özelliklerinin belirlenmesi. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi 2021; 11(2): 96-115.
  • Kaya SB., Güçlü BK. Yumurta tavuğu karma yemlerine ilave edilen karahindiba ekstresinin performans ve yumurta kalitesine etkisi. Erciyes Univ Vet Fak Derg. 2023; 20(3): 178-185.
  • Koçak Ç. Ege Bölgesinde kanatlı hayvan yetiştiriciliğinin durumuna ilişkin rapor. ESİAD Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar, yayın no 94/ESA-8, İzmir, 1994, 62-67.
  • Nkukwana TT. Global poultry production: Current impact and future outlook on the South African poultry industry. South African J. Anim. Sci. 2018; 48(5): 869-884.
  • Popova T., Petkov E., Ayasan T., Ignatova M. Quality of eggs from layers reared under alternative and conventional system. Brazilian Journal of Poultry Science 2020; 22(01):1172.
  • Ruiz-Garcia L., Lunadei L., Barreiro P., Robla I. A review of wireless sensor technologies and applications in agriculture and food industry: state of the art and current trends. Sensors 2009; 9(6): 4728-4750.
  • Sarıözkan S., Sakarya E. The profitability and productivity analyses of layer hen enterprises in Afyon province. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 2006; 46(1): 29-44.
  • Sevim B., Ayaşan T. Kanatlı hayvan beslemede Jatropha (Jatropha curcas) kullanılması. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 2020; 7(2): 227-232.
  • Sossidou EN., Dal Bosco A., Castellini C., Grashorn M. Effects of pasture management on poultry welfare and meat quality in organic poultry production systems. World's Poultry Science Journal 2015; 71(02): 375-384.
  • TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu). Hayvansal üretim istatistikleri, 2024. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Animal-Production-Statistics-2023-49681 (Erişim tarihi: 10.02.2024)
  • Uslu Ş., Demirel Y. Kobilerde çalışanların sorunları üzerine bir araştırma. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2002; 1(12): 173-184.
  • Wu D., Di Cui D., Zhou M., Ying Y. Information perception in modern poultry farming: A review. Computers and Electronics in Agriculture 2022; 199: 107-131.
  • Yetişir R. Yumurta tavukçuluğu: önemi, mevcut sorunlar ve çözüm önerileri, 2008. https://www.prof-dr-ryetisir.gen.tr/YUMURTA_TAVUKCULUGU.pdf (Erişim tarihi: 23.01.2024)
  • Yücecan S. Sağlıklı beslenmenin faydaları. 2014. http://www.ciftlikdergisi.com.tr (Erişim tarihi: 23.01.2024)

Identification of Encountered Problems of Egg Poultry Enterprises in Kahramanmaras Province

Yıl 2024, Cilt: 7 Sayı: 5, 2304 - 2314, 10.12.2024

Öz

The aim of this study is to reveal the problems encountered in egg poultry farms operating in Kahramanmaraş province. Data were obtained from all 50 enterprises in the province through questionnaires. Of these, 6 enterprises operate as cage systems, and 44 enterprises operate as free-range family enterprises. It has been determined that there are problems such as chicken and feed supply, veterinary service and diseases, marketing and evaluation of eggs, technical issues, fertilizer evaluation, insufficient government supports and information units, and lack of experienced employees. Support should be provided by the state to the relevant enterprises in feed, technical, health and consultancy issues. In order to overcome the problems experienced in the marketing of eggs, the place and importance of eggs in nutrition should be given more coverage in the media.

Proje Numarası

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (Proje No: 2022/3-2 YLS)

Kaynakça

  • Açıkgöz Z., Özkan K. Yumurta tüketiminin beslenme ve sağlık üzerine etkisi. Hayvancılık Ulusal Kongresi.18-20 Eylül 1996, Bornova-İzmir.
  • Adanalı AŞ., Aybek A., Kuzu, H. Yumurta tavukçuluğu yapan işletmelerin özellikleri: Kahramanmaraş İli Örneği. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi 2024; 27(5): 1183-1193.
  • Akkaya CA., İşgüzar E. Isparta ili merkez ilçesindeki tavukçuluk işletmelerinin yapısal ve donanımsal yönden incelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 2006; 10(2): 188-192.
  • Ballıel N. Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi hemşirelerinde sağlığı geliştirici yaşam biçimi davranışları ve ilişkili faktörler. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2009.
  • Çıngı H. Örnekleme kuramı. Ankara: H.Ü. Fen Fakültesi Basımevi, 1994.
  • Çiçekgil Z., Yazıcı E. Türkiye’de tavuk yumurtası mevcut durumu ve üretim öngörüsü. Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi 2016; 2(2): 26-34.
  • Çimrin T. Structure of broiler production in Hatay province problems and proposed solutions. ISPEC Journal of Agricultural Sciences 2021; 5(1): 183-192.
  • Çimrin T., Parlakay O., Çopur Akpınar G., Tapkı N., Yıldırım H. Yumurta tavukçuluğu işletmeleri: Hatay ili örneği. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi 2019; 22(5): 787-793.
  • FAO (Food and Agriculture Organization). Suite of food security indicators, 2024. https://www.fao.org/faostat/en/#data/FS (Erişim tarihi: 23.01.2024).
  • Gülaç ZN. Durum ve tahmin kümes hayvancılığı. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü (TEPGE). TEPGE Yayın No: 381, ISBN: 978-625-8451-66-5. Tarım ve Orman Bakanlığı, Çankaya, Ankara, 2023.
  • HAYGEM (Hayvancılık Genel Müdürlüğü). Türkiye ve dünyada kanatlı sektörünün genel durumu, 2024. https://www.tarimorman.gov.tr/HAYGEM/Menu/8/Kanatli-Yetistiriciligi (Erişim tarihi: 20.03.2024)
  • İnci H., Ekinci MA., Karakaya E., Ayaşan T., Yılmaz HŞ. Diyarbakır ilinde köy tavukçuluğunun mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerileri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 2019; 6(4): 608-615.
  • Karakaya N., Çelen M. Elazığ ve Malatya illerindeki etlik piliç işletmelerinin sosyoekonomik yapısı ve işletme özelliklerinin belirlenmesi. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi 2021; 11(2): 96-115.
  • Kaya SB., Güçlü BK. Yumurta tavuğu karma yemlerine ilave edilen karahindiba ekstresinin performans ve yumurta kalitesine etkisi. Erciyes Univ Vet Fak Derg. 2023; 20(3): 178-185.
  • Koçak Ç. Ege Bölgesinde kanatlı hayvan yetiştiriciliğinin durumuna ilişkin rapor. ESİAD Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar, yayın no 94/ESA-8, İzmir, 1994, 62-67.
  • Nkukwana TT. Global poultry production: Current impact and future outlook on the South African poultry industry. South African J. Anim. Sci. 2018; 48(5): 869-884.
  • Popova T., Petkov E., Ayasan T., Ignatova M. Quality of eggs from layers reared under alternative and conventional system. Brazilian Journal of Poultry Science 2020; 22(01):1172.
  • Ruiz-Garcia L., Lunadei L., Barreiro P., Robla I. A review of wireless sensor technologies and applications in agriculture and food industry: state of the art and current trends. Sensors 2009; 9(6): 4728-4750.
  • Sarıözkan S., Sakarya E. The profitability and productivity analyses of layer hen enterprises in Afyon province. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 2006; 46(1): 29-44.
  • Sevim B., Ayaşan T. Kanatlı hayvan beslemede Jatropha (Jatropha curcas) kullanılması. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 2020; 7(2): 227-232.
  • Sossidou EN., Dal Bosco A., Castellini C., Grashorn M. Effects of pasture management on poultry welfare and meat quality in organic poultry production systems. World's Poultry Science Journal 2015; 71(02): 375-384.
  • TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu). Hayvansal üretim istatistikleri, 2024. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Animal-Production-Statistics-2023-49681 (Erişim tarihi: 10.02.2024)
  • Uslu Ş., Demirel Y. Kobilerde çalışanların sorunları üzerine bir araştırma. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2002; 1(12): 173-184.
  • Wu D., Di Cui D., Zhou M., Ying Y. Information perception in modern poultry farming: A review. Computers and Electronics in Agriculture 2022; 199: 107-131.
  • Yetişir R. Yumurta tavukçuluğu: önemi, mevcut sorunlar ve çözüm önerileri, 2008. https://www.prof-dr-ryetisir.gen.tr/YUMURTA_TAVUKCULUGU.pdf (Erişim tarihi: 23.01.2024)
  • Yücecan S. Sağlıklı beslenmenin faydaları. 2014. http://www.ciftlikdergisi.com.tr (Erişim tarihi: 23.01.2024)
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Biyosistem
Bölüm Araştırma Makaleleri (RESEARCH ARTICLES)
Yazarlar

Ahmet Şahin Adanalı 0000-0001-9462-3601

Ali Aybek 0000-0003-3036-8204

Hamza Kuzu 0000-0001-8585-4467

Proje Numarası Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (Proje No: 2022/3-2 YLS)
Yayımlanma Tarihi 10 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 26 Şubat 2024
Kabul Tarihi 17 Temmuz 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Adanalı, A. Ş., Aybek, A., & Kuzu, H. (2024). Kahramanmaraş İlinde Yumurta Tavukçuluğu Yapan İşletmelerde Karşılaşılan Sorunların Belirlenmesi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7(5), 2304-2314.
AMA Adanalı AŞ, Aybek A, Kuzu H. Kahramanmaraş İlinde Yumurta Tavukçuluğu Yapan İşletmelerde Karşılaşılan Sorunların Belirlenmesi. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). Aralık 2024;7(5):2304-2314.
Chicago Adanalı, Ahmet Şahin, Ali Aybek, ve Hamza Kuzu. “Kahramanmaraş İlinde Yumurta Tavukçuluğu Yapan İşletmelerde Karşılaşılan Sorunların Belirlenmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7, sy. 5 (Aralık 2024): 2304-14.
EndNote Adanalı AŞ, Aybek A, Kuzu H (01 Aralık 2024) Kahramanmaraş İlinde Yumurta Tavukçuluğu Yapan İşletmelerde Karşılaşılan Sorunların Belirlenmesi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7 5 2304–2314.
IEEE A. Ş. Adanalı, A. Aybek, ve H. Kuzu, “Kahramanmaraş İlinde Yumurta Tavukçuluğu Yapan İşletmelerde Karşılaşılan Sorunların Belirlenmesi”, OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci), c. 7, sy. 5, ss. 2304–2314, 2024.
ISNAD Adanalı, Ahmet Şahin vd. “Kahramanmaraş İlinde Yumurta Tavukçuluğu Yapan İşletmelerde Karşılaşılan Sorunların Belirlenmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7/5 (Aralık 2024), 2304-2314.
JAMA Adanalı AŞ, Aybek A, Kuzu H. Kahramanmaraş İlinde Yumurta Tavukçuluğu Yapan İşletmelerde Karşılaşılan Sorunların Belirlenmesi. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). 2024;7:2304–2314.
MLA Adanalı, Ahmet Şahin vd. “Kahramanmaraş İlinde Yumurta Tavukçuluğu Yapan İşletmelerde Karşılaşılan Sorunların Belirlenmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 7, sy. 5, 2024, ss. 2304-1.
Vancouver Adanalı AŞ, Aybek A, Kuzu H. Kahramanmaraş İlinde Yumurta Tavukçuluğu Yapan İşletmelerde Karşılaşılan Sorunların Belirlenmesi. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). 2024;7(5):2304-1.

23487




196541947019414  

1943319434 19435194361960219721 19784  2123822610 23877

* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).

* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)

* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.

*Dergi açık erişimli bir dergidir.

Creative Commons License

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.