Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yedi İklim Türkçe Orta Seviye Ders Kitabı ile Türkçeye Yolculuk Ders Kitabı Orta Seviye Okuma Etkinliklerinin Karşılaştırılmalı İncelenmesi

Yıl 2021, Cilt: 3 Sayı: 1, 7 - 21, 30.06.2021

Öz

Dil insanların yaratılışından bugüne kadar kendi duygularını ve düşüncelerini anlatmak için ve iletişim kurmak için en çok kullandıkları ve en temel iletişim aracıdır. Dil kullanımı ve öğreniminin temeli dört temel beceri olan dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerileri üzerinden biçimlenir. Okuma becerisi dinleme ve konuşma becerilerinin öğrenilmesinden sonra ihtiyaç duyulan, okuyucu ve okunanları içeren akıcı bir işlemdir. Yabancı dil öğretiminde okuma becerisi diğer becerilerin edinilmesinde ve gelişmesinde büyük rol oynamakta ve bu beceri dil öğretiminde hem amaç hem diğer becerileri desteklediğinden araç da olabildiği için yabancı dil öğretiminde daha çok önem kazanmaktadır. Yabancı Dil olarak Türkçe öğretiminde en çok kullanılan ve temel materyal dil öğretimi için resmi kurumlar tarafından hazırlanmış ders kitaplarıdır. Ders kitaplarında temel dil becerileri olan dinleme, okuma, konuşma ve yazma becerilerine ait etkinliklere yer verilmektedir. Bu çalışmada yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kullanılan Kesit Eğitim Yayınları’nın Türkçeye Yolculuk orta seviye ders kitabı ile Yunus Emre Enstitüsü’nün Yedi İklim Türkçe orta seviye ders kitabının dinleme etkinlikleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. İncelenen ders kitaplarında dinleme etkinlikleri diğer temel dil becerilerini destekleyip desteklemediği, dinleme etkinliklerinin kültürel unsurlar içerip içermediği ve dinleme aşamasında ne tür dinleme etkinliklerine yer verildiği üzerinde durulmuştur. Çalışmada ders kitaplarının her ikisinin ünitelerinde bulunan dinleme etkinlikleri karşılaştırmalı incelenip elde edilen verilerin sonucunda yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde ders kitaplarının daha sistemli ve nitelikli hazırlanmasına katkı sağlaması umulmaktadır.

Kaynakça

  • Aksan, D. (1988). Her Yönüyle Dil Ana Çizgileriyle, Dilbilim. Ankara: TDK Yayınları.
  • Banguoğlu, T. (1998). Türkçenin Grameri. Ankara: TDK Yayınları
  • Günay, D. (2003). Metin Bilgisi. İstanbul: Multilingual Yayınları.
  • Kaplan, M. (2010). Kültür ve dil (26. baskı). İstanbul: Dergâh Yayınları.
  • Kayalan, M. (2000). Etkili ve Hızlı Okuma Sanatı. Alfa Basım Yayım
  • Gün, M., Yalçın, Ç. Memiş, M.R. (2017). The comparison of listening activities of basic level textbooks used in teaching two different languages as foreign languages, International Journal of Language Academy, 5(7), 387-403.
  • Metin, M. (2015). Kuramdan Uygulamaya Eğitimde Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
  • Ergin, M. (1998). Türk Dil Bilgisi. Ankara: Bayrak Basım/Yayım
  • Özbay, M. (2007). Türkçe Özel Öğretim Yöntemleri II. Öncü Kitap.
  • Polat, T. (2006). Okur odaklı bir yaklaşımla yazın eğitimi. Milli Eğitim Dergisi, 169, 1-7.
  • Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Öğretim Seti OrtaSeviye Ders Kitabı (2015)
  • Kesit Eğitim Türkçeye Yolculuk Türkçe Öğretim Seti OrtaSeviye Ders Kitabı (2017)
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Lokman Tanrıkulu 0000-0002-1862-8176

Mohammad Masıh Hanafı Bu kişi benim 0000-0002-8015-4493

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2021
Kabul Tarihi 17 Haziran 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Tanrıkulu, L., & Hanafı, M. M. (2021). Yedi İklim Türkçe Orta Seviye Ders Kitabı ile Türkçeye Yolculuk Ders Kitabı Orta Seviye Okuma Etkinliklerinin Karşılaştırılmalı İncelenmesi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dergisi, 3(1), 7-21.