Derleme

Kronik hastalıklarda öz yeterlilik algısı: Türkiye’de gerçekleştirilen çalışmalar üzerine bir derleme

Cilt: 3 Sayı: 2 30 Eylül 2022
  • Gamze Karadayı Kaynak *
PDF İndir
TR EN

Kronik hastalıklarda öz yeterlilik algısı: Türkiye’de gerçekleştirilen çalışmalar üzerine bir derleme

Öz

Yaygınlığı yüksek olan ve ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan kronik hastalıkların yönetiminde, sağlık davranışlarının başlatılmasında ve sürdürülmesinde bireysel değişken olan öz yeterlik önemli bir güdüsel kaynaktır. Bu nedenle, bu derlemede Türkiye’de gerçekleştirilen kronik hastalıklar ve öz yeterlik arasındaki ilişkinin ele alındığı çalışmaların incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda kronik hastalıklarda öz yeterliğin hangi değişkenlerden etkilendiği, bu değişimlerin nasıl etkilere yol açtığı ve öz yeterlikle ilgili gerçekleştirilen müdahalelerin etkisi ele alınmıştır. Derlemede çeşitli veri tabanlarından (EbscoHost, Science Direct, Taylor & Francis Online, Ulakbim, Dergipark ve Google Akademik gibi) son 20 yılda yayımlanmış makaleler taranmıştır. Derlemeye Türkiye’de gerçekleştirilmiş 25 adet araştırma makalesi dâhil edilmiştir. Aramalar yapılırken arama butonlarına öz yeterlik, öz-etkililik, kronik hastalık, “self efficacy and Turkey” anahtar sözcükleri yazılmıştır. Türkiye’de öz yeterlik ve kronik hastalıklar arasındaki ilişkinin incelendiği bu derlemede, diyabetle ilgili sekiz, kronik böbrek yetmezliği ve hemodiyaliz, KOAH hakkında beş, romatoid artrit ve kanser hakkında iki, hemofili, hipertansiyon hakkında bir ve genel kronik hastalıklar hakkında ise iki çalışmaya yer verilmiştir. Genel olarak kronik hastalığı olanların öz yeterlik düzeyinin düşük ya da orta düzeyde olduğu, eğitim ve gelir düzeyi yüksek olanların ve hastalığa dair eğitim almış olanların öz yeterliklerinin daha yüksek olduğu görülmektedir. Ayrıca aile desteği ve sosyal desteğin öz yeterlikle olumlu ilişkisinin olduğu; öz yeterliğin artması ile öz bakım gücünün, kendini yönetme davranışlarının, tedaviye uyumun ve yaşam kalitesinin arttığı söylenebilir. Hastalığa dair verilen eğitim içerikli müdahalelerin öz yeterliliği arttırdığı ve artan öz yeterliğin kendini yönetme davranışlarını olumlu yönde etkilediği bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akgün-Şahin, Z. A., & Bülbül, D. (2014). Romatoid artrit hastalarında özetkililik algısının belirlenmesi. İzmir Üniversitesi Tıp Dergisi, 3, 16–22.
  2. Akın, S., & Kas Guner, C. (2019). Investigation of the relationship among fatigue, self‐efficacy and quality of life during chemotherapy in patients with breast, lung or gastrointestinal cancer. European Journal of Cancer Care, 28(1), e12898.
  3. Atak, N., Gürkan, T., & Köse, K. (2008). Theeffect of education on knowledge, self management behavioursand self efficacy of patients with type 2 diabetes. Australian Journal of Advanced Nursing, 26(2), 66–74.
  4. Aydoğar-Takcı, M., & Yıldırım, G. (2021). Diyabet hastalarına sağlık inanç modeli doğrultusunda verilen eğitimin sağlık inancına, öz etkililik algısına ve karar verme düzeyine etkisi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, 11(1), 73–82.
  5. Bakan, G., & Inci, F. H. (2021). Predictor of self‐efficacy in individuals with chronic disease: Stress‐coping strategies. Journal of Clinical Nursing, 30(5–6), 874–881.
  6. Bal-Özkaptan, B., & Kapucu, S. (2016). Home nursing care with the selfcare model improves self‐efficacy of patients with chronic obstructive pulmonary disease. Japan Journal of Nursing Science, 13(3), 365–377.
  7. Bandura, A. (1977). Self-efficacy: Toward a unifying theory of behavioral change. Psychological Review, 84(2), 191–215.
  8. Bandura, A., & Adams, N. E. (1977). Analysis of self-efficacy theory of behavioral change. Cognitive Therapy and Research, 1(4), 287–310.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İş Sistemleri (Diğer)

Bölüm

Derleme

Yazarlar

Gamze Karadayı Kaynak * Bu kişi benim
0000-0002-2366-8033
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

30 Eylül 2022

Gönderilme Tarihi

9 Ağustos 2022

Kabul Tarihi

23 Eylül 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Karadayı Kaynak, G. (2022). Kronik hastalıklarda öz yeterlilik algısı: Türkiye’de gerçekleştirilen çalışmalar üzerine bir derleme. Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, 3(2), 79-86. https://doi.org/10.5152/OJFHSS.2022.22714
AMA
1.Karadayı Kaynak G. Kronik hastalıklarda öz yeterlilik algısı: Türkiye’de gerçekleştirilen çalışmalar üzerine bir derleme. Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi. 2022;3(2):79-86. doi:10.5152/OJFHSS.2022.22714
Chicago
Karadayı Kaynak, Gamze. 2022. “Kronik hastalıklarda öz yeterlilik algısı: Türkiye’de gerçekleştirilen çalışmalar üzerine bir derleme”. Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi 3 (2): 79-86. https://doi.org/10.5152/OJFHSS.2022.22714.
EndNote
Karadayı Kaynak G (01 Eylül 2022) Kronik hastalıklarda öz yeterlilik algısı: Türkiye’de gerçekleştirilen çalışmalar üzerine bir derleme. Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi 3 2 79–86.
IEEE
[1]G. Karadayı Kaynak, “Kronik hastalıklarda öz yeterlilik algısı: Türkiye’de gerçekleştirilen çalışmalar üzerine bir derleme”, Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 3, sy 2, ss. 79–86, Eyl. 2022, doi: 10.5152/OJFHSS.2022.22714.
ISNAD
Karadayı Kaynak, Gamze. “Kronik hastalıklarda öz yeterlilik algısı: Türkiye’de gerçekleştirilen çalışmalar üzerine bir derleme”. Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi 3/2 (01 Eylül 2022): 79-86. https://doi.org/10.5152/OJFHSS.2022.22714.
JAMA
1.Karadayı Kaynak G. Kronik hastalıklarda öz yeterlilik algısı: Türkiye’de gerçekleştirilen çalışmalar üzerine bir derleme. Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi. 2022;3:79–86.
MLA
Karadayı Kaynak, Gamze. “Kronik hastalıklarda öz yeterlilik algısı: Türkiye’de gerçekleştirilen çalışmalar üzerine bir derleme”. Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 3, sy 2, Eylül 2022, ss. 79-86, doi:10.5152/OJFHSS.2022.22714.
Vancouver
1.Gamze Karadayı Kaynak. Kronik hastalıklarda öz yeterlilik algısı: Türkiye’de gerçekleştirilen çalışmalar üzerine bir derleme. Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi. 01 Eylül 2022;3(2):79-86. doi:10.5152/OJFHSS.2022.22714