Araştırma Makalesi

Türk Kültür Coğrafyasında Artvin Halk İnançları

Cilt: 2 Sayı: 1 31 Ocak 2021
PDF İndir

Türk Kültür Coğrafyasında Artvin Halk İnançları

Öz

Artvin ve çevresi tarih boyunca çok çeşitli toplulukların uğrak noktası olmuştur. Anadolu ve Kafkasya'nın; Doğu Karadeniz ve Kuzey Doğu Anadolu'nun kesişim noktasında bulunması bu sahanın hem tarihi hem kültürel anlamda zenginleşmesine sebep olmuştur. Zenginlik içerisinde sadece Türk menşeli topluluklar olmayıp aynı zamanda Gürcü ve Ermeni gibi farklı milletlerde kültürel katmanın içinde kendine yer bulmuştur. Bu çeşitlilikle beraber Artvin halk kültürü ve halk inanışları da bir o kadar gelişmiştir. Çalışmada yapılan tespitler ve diğer Türk coğrafyalarındaki halkın inancı ile karşılaştırıldığında açık bir şekilde bu şehrin inanç dünyası eski Türklerin izlerini taşıdığı söylenebilir. Halk inanışları geçmişten bugüne bir bölgeden başka bir bölgeye, bir toplumdan başka bir topluma değişiklik göstererek varlıklarını sürdürmüşlerdir. Çalışmada hem sözlü kültür geleneklerinin hem de halk inançları uygulamalarının çoğunlukla sürdüğü bir bölge olan Artvin'de inançların ne olduğu, Anadolu'nun diğer bölgelerinden ne gibi farklılık gösterdiğini ve bazı inanmaların kökeni açıklanmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abdurrezzak, A. ve Kalafat, Y. (2019). "Pınarbaşı Halk İnançlarında "Arpad", "Angut", "Şiranga" Tanımlamaları ve Mitolojik Derinlikler", Uluslararası Anadolu Sosyal Bilimler Dergisi Mustafa Aksoy Armağanı, c. 3, sy. 1, ss. 6-14.
  2. Altun, S. ve Khvedaliani, T. (2019). “Gürcü-Türk Halk Gösterileri “Berikaoba, Keenoba ve Orta Oyunu” Üzerine, Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 29, ss.1-14.
  3. Arık, D. (2017). “İslam Öncesi Arap İnanışları”, Halk İnanışları El Kitabı (Ed. A. H. Eroğlu ve D. Arık), Ankara: Grafiker Yayımları, ss. 210-235.
  4. Artvinli, T. (2000). Yusufeli Külliyâtı, c. 2, Artvin, Yusufeli Belediyesi Yayınları.
  5. Ayçiçek, A. (2016), Rize’de Kıpçak İzleri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, SBE.
  6. Bilgin, M. (2010). Doğu Karadeniz Tarih-Kültür-İnsan, İstanbul: Ötüken Neşriyat.
  7. Boratav, P. N. (1958) “Dede Korkut Hikâyelerindeki Tarihi Olaylar ve Kitabın Te’lif Tarihi", Türkiyat Mecmuası, c. 13, ss. 31-62.
  8. Bulduk, Ü. (1996). "Dede Korkut, Oğuz Elleri ve Kafkaslar”, Tarih Araştırmaları Dergisi, c. 18, sy. 29, ss. 247-251.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Ocak 2021

Gönderilme Tarihi

6 Kasım 2020

Kabul Tarihi

31 Ocak 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Güven, O. (2021). Türk Kültür Coğrafyasında Artvin Halk İnançları. Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, 2(1), 109-128. https://izlik.org/JA64XH38AD
AMA
1.Güven O. Türk Kültür Coğrafyasında Artvin Halk İnançları. Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi. 2021;2(1):109-128. https://izlik.org/JA64XH38AD
Chicago
Güven, Onur. 2021. “Türk Kültür Coğrafyasında Artvin Halk İnançları”. Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi 2 (1): 109-28. https://izlik.org/JA64XH38AD.
EndNote
Güven O (01 Ocak 2021) Türk Kültür Coğrafyasında Artvin Halk İnançları. Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi 2 1 109–128.
IEEE
[1]O. Güven, “Türk Kültür Coğrafyasında Artvin Halk İnançları”, Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 2, sy 1, ss. 109–128, Oca. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA64XH38AD
ISNAD
Güven, Onur. “Türk Kültür Coğrafyasında Artvin Halk İnançları”. Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi 2/1 (01 Ocak 2021): 109-128. https://izlik.org/JA64XH38AD.
JAMA
1.Güven O. Türk Kültür Coğrafyasında Artvin Halk İnançları. Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi. 2021;2:109–128.
MLA
Güven, Onur. “Türk Kültür Coğrafyasında Artvin Halk İnançları”. Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 2, sy 1, Ocak 2021, ss. 109-28, https://izlik.org/JA64XH38AD.
Vancouver
1.Onur Güven. Türk Kültür Coğrafyasında Artvin Halk İnançları. Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Ocak 2021;2(1):109-28. Erişim adresi: https://izlik.org/JA64XH38AD