OMBUDSMAN AKADEMİK YAZIM KURALLARI
1. Makaleler, "Microsoft Office Word" programında A4 boyutunda hazırlanmalıdır.
2. Dergimize yayımlanmak üzere gönderilen makalelerin, tablolar, şekiller ve kaynakça dâhil olmak üzere toplam 8.000 kelimeyi geçmemesi gerekmektedir. Geçmesi halinde ise Editörler Kurulu tarafından değerlendirilecektir.
3. Sayfa düzeni; Sol: 3,5 cm, Sağ: 2,5 cm, Üst: 3 cm ve Alt: 3 cm olmalıdır.
4. Makaleler, 12 punto ve "Times New Roman" yazı tipi ile 1 satır arası kullanılarak yazılmalıdır. Paragraflar aralık öncesi ve sonrası “6 nk” olmalıdır. Yazımda, virgül ve noktalardan sonra bir karakter ara verilmelidir.
5. Yazının ilk sayfasında yazar isimlerinden sonra özetler başlık dahil 10 punto ile "Times New Roman" yazı tipi ile yazılmalıdır. Başlıklar kalın punto ile yazılmalıdır.
6. Paragraflarda başlangıç girintisi “ilk satır” ve 1,25 cm; paragraf girintisi sağ ve sol “0”cm olmalıdır. Paragraflar arasında ilave boş satır bırakılmayacaktır. Diğer düzenlemeler dergi editörleri tarafından yapılacaktır.
7. Yazarın unvanı ile ad ve soyadı, makale başlığının sağ altında belirtilmelidir. Aynı sayfanın dipnotlar için ayrılan kesim çizgisinin altında ise yazarın görev yeri gösterilmelidir.
8. Şekil ve tablolara metin içinde yer verilmelidir. Şekil adı, şeklin altında; tablo başlığı, tablonun üzerinde yer almalıdır. Şekil ve tablo numaraları 1, 2, 3, ... şeklinde olmalıdır.
9. Makalede ana konu ve alt konular 1., 1.1., 1.1.1., 1.1.2., 1.1.2.1. gibi ondalıklı şekilde numaralandırılmalıdır. Ana konuların adlarının bütün harfleri büyük ve kalın yazılmalı, alt konuların ise, sadece baş harfleri büyük ve kalın yazılmalıdır.
ATIFLAR
10. Atıflar, metin içerisinde bağlaç yöntemi veya dipnot yöntemi kullanılarak yapılabilir. Açıklama notları ise, sayfa altında dipnot şeklinde (8 punto ile) ifade edilmelidir.
Metin içerisindeki atıflar; yazar(lar)ın soyadı, kaynağın yılı ve sayfa numarası şeklinde yapılmalıdır. Yazar adı yoksa kurum adı yazar yerine kullanılmalıdır. Örnek;
· Tek yazarlı yayınlarda atıf: (Halis, 2009: 68).
· İki yazarlı yayınlarda atıf: (Halis ve Erenler, 2016: 28).
· Üç ve daha çok yazarlı yayınlarda atıf: (Şahin,vd., 2016:14).
· Birden fazla kaynağa atıf: (İsbir, 2008: 66; Eken, 2005: 36)
· Kaynağın tamamı için atıf: (Eryılmaz, 2005)
· Yazar adı olmayan kaynaklar için atıf: (TODAİE, 2003: 45).
Dipnot yöntemi kullanılarak yapılan atıflar; (10 punto ile) yazar(lar)ın adı-soyadı ve parantez içerisinde kaynağın yılı, kaynağın tam adı, yayın evi, baskı sayısı, basıldığı il, alıntı yapılan sayfa numara(ları)sı şeklinde olmalıdır.
· Tek yazarlı yayınlarda atıf: Adem Çağlar (2014), Bağımsız İdari Otoriteler ve Ombudsman, Nobel Yayın Dağıtım, 4. Baskı, Ankara, s.25.
· İki yazarlı yayınlarda atıf: Durmuş Tekin ve Zuhal Zengin (2013), Genel Muhasebe, Detay Yayıncılık, Ankara, s.38-39.
· Üç yazarlı yayınlarda atıf: Mehmet Zorbey, Akif Bayrakçı ve Erhan Küçük (2011), İdare Hukuku Dersleri, Çizgi Kitabevi, 1. Baskı, Konya, s.115-119.
· Dört ve daha fazla yazarlı yayınlarda atıf: Mehmet Zorbey vd. (2011), İdare Hukuku Dersleri, Çizgi Kitabevi, 1. Baskı, Konya, s.115-119.
· Yazar adı olmayan kaynaklar için atıf: TODAİE (1965), İdari Reform Ve Reorganizasyon Hakkında Ön Rapor, TODAİE Yayınları, Ankara, s. 224.
· Çeviri Kitaplar: Paul Imbert (1981), Osmanlı İmparatorluğunda Yenileşme Hareketleri (Türkiye’nin Meseleleri), Çev. Cafer Turhan, Ergin Yayıncılık, İstanbul, s.84.
· Dergiler: Ahmet Sezen (2005). “Kültürel Niteliklerimizin Türk Yönetsel Değerlerine Etkisi ve Japon Z Teorisiyle Karşılaştırılması”, Gazi Üniversitesi iktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Baran Ofset, Cilt: 7, Sayı:1, s.28.
· Gazeteler: Mehmet Mert (2012). “28 Şubat Mağdurlarının Haklarının İadesi”, Yenişafak Gazetesi, 30 Mart, par.5.
· Tezler: Muhammed Yazar (2003). Türk Kamu ve Özel Kesim Yöneticilerinin Motivasyon Durumu, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya, s.132.
11. Yapılacak atıf bir internet sitesinden alınmışsa ve atfın yazarı belirli ise süreli yayınlardakine benzer şekilde atıf yapılır. İnternetten indirilen kaynak için tarih verilmemişse ilgili dosyaya erişim tarihi kaynağın yılı olarak kullanılır. Eğer atfın yazarı belli değilse parantez içerisinde internet sitesinin kurumu ve erişim yılı yazılmalıdır.
Örnek;
· İnternet sitesinde yer alan, yazar adı ve yayın yılı belli olan yazıdan atıf: (Ortaylı, 2002)
· İnternet sitesinde yer alan, yazar adı ve yayın yılı belli olmayan yazıdan atıf: (Rekabet Kurumu, 2008).
Dipnot kullanımlarında ise;
· İlber Ortaylı (2007), “İmparatorluğun En Uzun Yılı”, http://www.akintarih.com/turktarihi/osmanli/enuzunyuzyil.html (Erişim Tarihi: 04.02.2007), par.11.
· UYAP (2007), “UYAP Projesi”, http://www.uyap.gov.tr/genelbilgi/genel.html (Erişim Tarihi: 04.04.2007), s.3.
KAYNAKÇA
12. Makalede kullanılan her türlü kaynak, (KAYNAKÇA) bölümünde yer almalıdır.
13. Kullanılan kaynaklar nitelik (tez, kitap, makale, rapor vb.) ayrımı yapılmaksızın yazar soyadına göre alfabetik olarak sıraya konulmalıdır. Aynı yazarın eserleri "en yeni tarihli" olandan başlanarak kaynakçada yer almalıdır. Bir yazarın aynı yıl içinde yayımlanmış birden fazla eseri kullanılmışsa eserler yılın yanına “a”, “b”, “c”, şeklinde harf verilerek gösterilecektir.
Örnek;
· Öğer (2008a), Öğer (2008b).
14. Kaynakçada kullanılacak kitap veya dergi isimlerinin ilk harfleri büyük olarak yazılmalıdır. Ayrıca kitap, tez, rapor, dergi ve gazete isimleri kalın (bold) yazılmalıdır. Kaynakça yazımında girinti asılı olmalıdır. Kaynakça gösterme konusunda aşağıda belirtilmeyen durumlarda, bilimsel yazımlarda benimsenen hususlar dikkate alınmalıdır.
Kitaplar
ÇAĞLAR, Adem (2009). Bilgi Çağında Yönetim, Nobel Yayın Dağıtım, 4. Baskı, Ankara.
TEKİN, Durmuş ve Zuhal Zengin (2008). Genel Muhasebe, Detay Yayıncılık, Ankara.
ZORBEY, Mehmet, Akif Bayrakçı ve Erhan Küçük (2011). İdare Hukuku Dersleri, Çizgi Kitabevi, I. Baskı, Konya.
Çeviri Kitaplar
IMBERT, Paul (1981). Osmanlı İmparatorluğunda Yenileşme Hareketleri (Türkiye’nin Meseleleri), Çev. Adnan Cemgil, Ergin Yayıncılık, İstanbul.
Editörlü Kitaplar
GÜNEŞ, Hüseyin Kaaan ve İsa Öndağ (2005). Sağlık Bilişim Sistemleri, Editör: Ali Çağlar, Nobel Yayın-Dağıtım, Ankara.
Yazar Adı Olmayan Kitaplar
TODAİE (1965). İdari Reform Ve Reorganizasyon Hakkında Ön Rapor, TODAİE Yayınları, Ankara.
Dergiler
SEZEN, Ahmet (2005). “Kültürel Niteliklerimizin Türk Yönetsel Değerlerine Etkisi ve Japon Z Teorisiyle Karşılaştırılması”, Gazi Üniversitesi iktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Baran Ofset, Cilt: 7, Sayı:1, ss. 177-198.
Gazeteler
MERT, Mehmet (2012). “28 Şubat Mağdurlarının Haklarının İadesi”, Yenişafak Gazetesi, 30 Mart.
Tezler
YAZAR, Muhammed (2003). Türk Kamu ve Özel Kesim Yöneticilerinin Motivasyon Durumu, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
İnternet Bazlı Kaynaklar
· Eğer kaynağın yazar(lar)ı belirli ise, süreli yayınlardakine benzer şekilde kaynakçada verilir. Ancak, kaynağın yer aldığı internet adresi de tüm uzantılarıyla verilir. Eğer internetten indirilen kaynaklar için tarih verilmemişse ilgili dosyaya erişim tarihi hem kaynakçada hem de metin içinde kullanılır. Örnek;
ORTAYLI, İlber (2007). “İmparatorluğun En Uzun Yılı”, http://www.akintarih.com/turktarihi/osmanli/enuzunyuzyil.html (Erişim Tarihi: 04.02.2007).
· Eğer kaynak bir yazara ait değil de bir kurum veya kuruluşa ait web sayfasından alınmış ise, kaynakçada kurumun adı, yazının başlığı (varsa) ve tüm uzantılarıyla internet adresi verilir. Örnek;
UYAP (2007). “ UYAP Projesi”, http://www.uyap.gov.tr/genelbilgi/genel.html (Erişim Tarihi: 04.04.2007)
MAKALE GÖNDERME VE YAYIMLANMA SÜRECİ
1. Dergide yayımlanması istenen yazılar dergipark üzerinden gönderilmelidir.
2. Gönderilecek nüshaya, makalenin adı, yazarın adı ve varsa akademik unvanı, görevi ve bağlı olduğu kuruluşu, adresi, telefonu, e-postası, ve https://orcid.org/ adresinden alınacak olan ORCID ID numarasını (eğer daha önce alınmış ise mevcut ID numarasını) içeren bir dış kapak sayfası eklenmelidir.
3. Editörler Kurulu tarafından ön değerlendirmesi yapılan makaleler uygun bulunması halinde dış kapak sayfası çıkarıldıktan sonra Hakem Kurulu'ndan konuyla ilgili iki hakeme gönderilecektir. Bu nedenle çalışmanın ilk sayfasında yazar adına yer verilmeden sadece makale adı yazılmalıdır. Ayrıca çalışma, ihtiyaç duyulması halinde üçüncü bir hakeme de gönderilebilir. Gönderilen yazıların kime ait olduğu konusunda hakemlere, hakemlerin kimlikleri konusunda da yazarlara bilgi verilmez.
4. Hakemlerden gelen değerlendirme raporları doğrultusunda makalenin yayımlanmasına, yazardan düzeltme istenmesine ya da makalenin geri çevrilmesine karar verilecektir. Yazardan düzeltme istenmesi durumunda, düzeltmenin en geç 1 ay içinde yapılarak dergimize ulaştırılması gerekmektedir.
5. Hakem süreçleri başarı ile sonuçlanan ve yayın portföyüne alınan yazılar Editörler Kurulu’nun belirlediği sıraya göre yayımlanır.