This research was carried out to determine the
effects of organic and inorganic tea farming practices on some soil quality
parameters and erodibility under Rize province condition. The study was done
using 40 surface soil samples (0-20 cm) taken from the orchards having organic
and conventional tea farming practices located on the same line and different
positions. According to the analyses of the soil samples and evaluations,
effects of organic and conventional farm practices on soil quality parameters were
influenced by the positions. Generally, it was seen that the samples from the
plots located at high elevation were rich with clay and organic matter contents
and more resist to erodibility. The plots having conventional farm practices
had more suitable soil quality conditions compared with the plots having
organic farm practices.
Soil erodibility Inorganic farming Organic farming Soil quality parameters
Bu araştırma, Rize ili
koşullarında konvansiyonel ve organik çay tarımı uygulamalarının bazı toprak
kalite parametreleri ve erozyona karşı duyarlılık üzerine etkilerini belirlemek
üzere yürütülmüştür. Çalışmada, aynı hat üzerinde ve farklı konumlarda yer alan,
organik ve geleneksel tarım uygulamalarının yapıldığı çay bahçelerinden alınan
40 adet yüzey (0-20 cm) toprak örneği kullanılmıştır. Toprak örnekleri üzerinde
yapılan analiz ve değerlendirmeler sonucunda konvansiyonel ve organik tarım
uygulamalarının toprak kalite parametreleri üzerine etkilerinin konumdan
etkilendiği saptanmıştır. Genelde yüksek rakımlarda yer alan parsellere ait
örneklerin kil ve organik madde içeriklerinin daha yüksek olduğu, erozyona
karşı daha dirençli bir yapıda oldukları görülmüştür. Konvansiyonel tarım uygulamalarının yapıldığı
parsellerin organik tarım uygulamalarının yapıldığı parsellere göre ortalama
olarak daha uygun toprak kalite koşullarına sahip oldukları görülmüştür.
Erozyona duyarlılık İnorganik tarım Organik tarım Toprak kalite parametreleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Toprak Bilimi ve Bitki Besleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2019 |
Kabul Tarihi | 2 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |