BibTex RIS Kaynak Göster

YAVAŞ GELİŞEN ETLİK PİLİÇLERİN ÖZELLİKLERİ VE GELİŞTİRİLMESİ

Yıl 2010, Cilt: 25 Sayı: 1, 61 - 67, 24.02.2010

Öz

Dünyada tavuk eti üretimindeki artıs son 20 yıl içerisinde süreklilik kazanmıs, gelecekte de bu durumun sürmesi
beklenmektedir. Ayrıca alternatif üretim sistemleri ve tüketici taleplerindeki değismelere uygun ürünlerin üretimi konusunda
da gelismeler sürmektedir. Özellikle yarı entansif, ekstansif, serbest gezinmeli (free-range) ve organik üretimden elde edilen
ürünlere, tüketiciler daha fazla fiyat ödemeyi kabul etmektedirler. Bu ürünlerin daha doğal, sağlıklı, hayvan refahına uygun üretildiği imajından hareketle bu talep her yıl artmaktadır. Entansif üretimde olduğu gibi bu üretim sistemlerinde de hızlı gelisen etlik piliçlerin kullanımında fizyolojik ve metabolik sorunlar ortaya çıkmaktadır. Yavas gelisen tavuklar, organik ve serbest gezinmeli yetistirme sistemlerine daha uygun olup, 80-120 gün arasında 2.2-2.5 kg ağırlığa ulasırlar. Organlar ve kaslar bir harmoni içinde gelistiklerinden, ani gelismeden kaynaklanan metabolik ve fizyolojik bozuklukların görülme olasılığı düser. Bu makalede alternatif yetistirme (serbest gezinmeli, organik, yarı entansif, ekstansif) sistemlerine uygun yavas gelisen etlik piliçlerin özellikleri ve dünyadaki üretimi üzerinde durulmustur

YAVAŞ GELİŞE ETLİK PİLİÇLERİ ÖZELLİKLERİ VE GELİŞTİRİLMESİ

Yıl 2010, Cilt: 25 Sayı: 1, 61 - 67, 24.02.2010

Öz

Dünyada tavuk eti üretimindeki artış son 20 yıl içerisinde süreklilik kazanmış, gelecekte de bu durumun sürmesi beklenmektedir. Ayrıca alternatif üretim sistemleri ve tüketici taleplerindeki değişmelere uygun ürünlerin üretimi konusunda da gelişmeler sürmektedir. Özellikle yarı entansif, ekstansif, serbest gezinmeli (free-range) ve organik üretimden elde edilen ürünlere, tüketiciler daha fazla fiyat ödemeyi kabul etmektedirler. Bu ürünlerin daha doğal, sağlıklı, hayvan refahına uygun üretildiği imajından hareketle bu talep her yıl artmaktadır. Entansif üretimde olduğu gibi bu üretim sistemlerinde de hızlı gelişen etlik piliçlerin kullanımında fizyolojik ve metabolik sorunlar ortaya çıkmaktadır. Yavaş gelişen tavuklar, organik ve serbest gezinmeli yetiştirme sistemlerine daha uygun olup, 80-120 gün arasında 2.2-2.5 kg ağırlığa ulaşırlar. Organlar ve kaslar bir harmoni içinde geliştiklerinden, ani gelişmeden kaynaklanan metabolik ve fizyolojik bozuklukların görülme olasılığı düşer. Bu makalede alternatif yetiştirme (serbest gezinmeli, organik, yarı entansif, ekstansif) sistemlerine uygun yavaş gelişen etlik piliçlerin özellikleri ve dünyadaki üretimi üzerinde durulmuştur

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil TR
Bölüm Tarım Bilimleri (Agricultural Sciences) Eski Sayılar (Back Issues)
Yazarlar

Musa Sarıca

Umut Yamak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 24 Şubat 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 25 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sarıca, M., & Yamak, U. (2010). YAVAŞ GELİŞE ETLİK PİLİÇLERİ ÖZELLİKLERİ VE GELİŞTİRİLMESİ. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 25(1), 61-67. https://doi.org/10.7161/anajas.2010.25.1.61-67
Online ISSN: 1308-8769