BibTex RIS Kaynak Göster

KABA YEM OLARAK KULLANILAN ARPA VE BUĞDAY ÇEŞİTLERİNDE AHIR GÜBRESİ UYGULAMASININ MORFOLOJİK, VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ

Yıl 2008, Cilt: 23 Sayı: 3, 137 - 144, 01.12.2008

Öz

Bu araştırmada Kelkit koşullarında arpanın Kral (Hordeum vulgare L.) ve Bülbül-89 (Hordeum distichum L.) çeşidi ile buğdayın Kıraç-66 (Triticum aestivum L.) çeşidinin gübreli (2 ton/da ahır gübresi) ve gübresiz şartlarda morfolojik, verim ve kalite özellikleri araştırılmıştır. Araştırma Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu Araştırma İstasyonunda 3 tekerrürlü olarak şansa bağlı tam bloklar deneme desenine göre planlanmıştır.
Araştırma sonucunda ahır gübresi uygulaması, bayrak yaprak uzunluğu, yaş yaprak, yaş sap, kuru sap miktarı ve yaş yaprak/sap oranını azaltırken, yaş ve kuru ot miktarını, kuru madde oranını, kuru yaprak miktarını ve kuru yaprak/sap oranını arttırmıştır. Çeşitler arasında ise bitki boyu, sap çapı, bayrak yaprak uzunluğu, yaş yaprak, yaş sap, kuru yaprak, kuru sap miktarı, yaş yaprak/sap, kuru yaprak/sap oranı, yaş ve kuru ot miktarı, ham protein verimi, NDF ve N oranı bakımında farklılıklar meydana gelmiştir.
Ahır gübresi kuru yaprak miktarını, kuru yaprak/sap oranını, kuru ot miktarını ve kuru madde oranını arttırması bakımından hasıl yem yetiştiriciliğinde tahıllara uygulanmalıdır. Kral arpa çeşidi yaprak/sap oranı, kuru ot miktarı ve ham protein veriminin yüksekliği ayrıca nötr deterjan fiber oranının da düşüklüğü ile hasıl yem bakımından birazcık ön plana çıkmıştır. Kaba yem eksiğinin çok fazla olduğu ülkemizde tahılların kaba yem kaynağı olarak kullanılması yem eksiğimizin giderilmesine bir miktar katkı sağlayacaktır.

KABA YEM OLARAK KULLA ILA ARPA VE BUĞDAY ÇEŞİTLERİ DE AHIR GÜBRESİ UYGULAMASI I MORFOLOJİK, VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİ E ETKİSİ

Yıl 2008, Cilt: 23 Sayı: 3, 137 - 144, 01.12.2008

Öz

Bu araştırmada Kelkit koşullarında arpanın Kral (Hordeum vulgare L.) ve Bülbül-89 (Hordeum distichum L.) çeşidi ile buğdayın Kıraç-66 (Triticum aestivum L.) çeşidinin gübreli (2 ton/da ahır gübresi) ve gübresiz şartlarda morfolojik, verim ve kalite özellikleri araştırılmıştır. Araştırma Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu Araştırma İstasyonunda 3 tekerrürlü olarak şansa bağlı tam bloklar deneme desenine göre planlanmıştır. Araştırma sonucunda ahır gübresi uygulaması, bayrak yaprak uzunluğu, yaş yaprak, yaş sap, kuru sap miktarı ve yaş yaprak/sap oranını azaltırken, yaş ve kuru ot miktarını, kuru madde oranını, kuru yaprak miktarını ve kuru yaprak/sap oranını arttırmıştır. Çeşitler arasında ise bitki boyu, sap çapı, bayrak yaprak uzunluğu, yaş yaprak, yaş sap, kuru yaprak, kuru sap miktarı, yaş yaprak/sap, kuru yaprak/sap oranı, yaş ve kuru ot miktarı, ham protein verimi, NDF ve N oranı bakımında farklılıklar meydana gelmiştir. Ahır gübresi kuru yaprak miktarını, kuru yaprak/sap oranını, kuru ot miktarını ve kuru madde oranını arttırması bakımından hasıl yem yetiştiriciliğinde tahıllara uygulanmalıdır. Kral arpa çeşidi yaprak/sap oranı, kuru ot miktarı ve ham protein veriminin yüksekliği ayrıca nötr deterjan fiber oranının da düşüklüğü ile hasıl yem bakımından birazcık ön plana çıkmıştır. Kaba yem eksiğinin çok fazla olduğu ülkemizde tahılların kaba yem kaynağı olarak kullanılması yem eksiğimizin giderilmesine bir miktar katkı sağlayacaktır

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil TR
Bölüm Tarım Bilimleri (Agricultural Sciences) Eski Sayılar (Back Issues)
Yazarlar

Halil Yolcu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 23 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yolcu, H. (2008). KABA YEM OLARAK KULLA ILA ARPA VE BUĞDAY ÇEŞİTLERİ DE AHIR GÜBRESİ UYGULAMASI I MORFOLOJİK, VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİ E ETKİSİ. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 23(3), 137-144. https://doi.org/10.7161/anajas.2008.23.3.137-144
AMA Yolcu H. KABA YEM OLARAK KULLA ILA ARPA VE BUĞDAY ÇEŞİTLERİ DE AHIR GÜBRESİ UYGULAMASI I MORFOLOJİK, VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİ E ETKİSİ. ANAJAS. Aralık 2008;23(3):137-144. doi:10.7161/anajas.2008.23.3.137-144
Chicago Yolcu, Halil. “KABA YEM OLARAK KULLA ILA ARPA VE BUĞDAY ÇEŞİTLERİ DE AHIR GÜBRESİ UYGULAMASI I MORFOLOJİK, VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİ E ETKİSİ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 23, sy. 3 (Aralık 2008): 137-44. https://doi.org/10.7161/anajas.2008.23.3.137-144.
EndNote Yolcu H (01 Aralık 2008) KABA YEM OLARAK KULLA ILA ARPA VE BUĞDAY ÇEŞİTLERİ DE AHIR GÜBRESİ UYGULAMASI I MORFOLOJİK, VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİ E ETKİSİ. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 23 3 137–144.
IEEE H. Yolcu, “KABA YEM OLARAK KULLA ILA ARPA VE BUĞDAY ÇEŞİTLERİ DE AHIR GÜBRESİ UYGULAMASI I MORFOLOJİK, VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİ E ETKİSİ”, ANAJAS, c. 23, sy. 3, ss. 137–144, 2008, doi: 10.7161/anajas.2008.23.3.137-144.
ISNAD Yolcu, Halil. “KABA YEM OLARAK KULLA ILA ARPA VE BUĞDAY ÇEŞİTLERİ DE AHIR GÜBRESİ UYGULAMASI I MORFOLOJİK, VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİ E ETKİSİ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 23/3 (Aralık 2008), 137-144. https://doi.org/10.7161/anajas.2008.23.3.137-144.
JAMA Yolcu H. KABA YEM OLARAK KULLA ILA ARPA VE BUĞDAY ÇEŞİTLERİ DE AHIR GÜBRESİ UYGULAMASI I MORFOLOJİK, VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİ E ETKİSİ. ANAJAS. 2008;23:137–144.
MLA Yolcu, Halil. “KABA YEM OLARAK KULLA ILA ARPA VE BUĞDAY ÇEŞİTLERİ DE AHIR GÜBRESİ UYGULAMASI I MORFOLOJİK, VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİ E ETKİSİ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, c. 23, sy. 3, 2008, ss. 137-44, doi:10.7161/anajas.2008.23.3.137-144.
Vancouver Yolcu H. KABA YEM OLARAK KULLA ILA ARPA VE BUĞDAY ÇEŞİTLERİ DE AHIR GÜBRESİ UYGULAMASI I MORFOLOJİK, VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİ E ETKİSİ. ANAJAS. 2008;23(3):137-44.
Online ISSN: 1308-8769