This study was conducted to evaluate the nutritional status and determine the nutritional problems of the cucumber grown under the greenhouse conditions in Çarşamba ve Bafra Regions. For this objective, from Çarşamba and Bafra region, 30 leaf samples and 60 soil samples (at the depth of 0-20 cm and 20-40 cm) were collected. In the soil samples texture, pH, CaCO3, total salt, organic matter, available P and K, DTPA+TEA extractable Fe, Cu, Zn and Mn, and in the leaf samples; total Fe, Cu, Zn and Mn analyses were conducted. Nutritional status of surveyed leaf and soils were evaluated by comparing the results of analyses with the interpretative values for the nutriens. According to experimental results, the soil pH of the experimental region was slightly alkaline and neutral. In regards to the majority of soil samples were highly calcareous, non-saline and slight to moderate salinity In regards to organic matter, the majority of soil samples were poor in humus content. The textures of soil samples, were clay loam and clay characteristics. The available phosphorus and potassium content were rich. The DTPA+TEA extractable iron, zinc, manganese and copper were at sufficient levels. Evaluation of the leaf analysis results show that the iron content of leaf samples was sufficient, zinc, manganese and copper contents were sufficient and high levels.
Bu çalışma, Çarşamba ve Bafra Ovaları seralarında yetiştirilen hıyar bitkisinin beslenme durumunu incelemek ve beslenme sorunlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Çarşamba ve Bafra Ovalarında hıyar yetiştirilen 30 seradan yaprak örnekleri ile 0-20 ve 20-40 cm derinlikten toprak örnekleri alınmıştır. Toprak örneklerinde bünye, pH, kireç, toplam tuz, organik madde, yarayışlı fosfor (P2O5), yarayışlı potasyum (K2O), DTPA+TEA ile ekstrakte edilen Fe, Cu, Zn ve Mn; yaprak örneklerinde ise toplam Fe, Cu, Zn ve Mn analizleri yapılmıştır. Yaprak ve toprak örneklerine ait analiz sonuçları, sınır değerleri ile karşılaştırılarak, incelenen seralardaki hıyar bitkilerinin beslenme durumları ve beslenme sorunları saptanmaya çalışılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, araştırma yöresi sera toprakları hafif alkali ve nötr reaksiyonlu olup, tuzsuz, hafif ve orta tuzludur. Toprakların büyük çoğunluğu yeterli derecede ve yüksek kireçlidir. Topraklar genelde az humuslu, killi-tın ve killi bünyeye sahiptir. Toprakların büyük çoğunluğu yarayışlı fosfor ve potasyum bakımından zengin, DTPA+TEA ile ekstrakte edilen bitkiye yarayışlı Fe, Cu, Zn ve Mn kapsamları iyi ve yeterli düzeydedir. Hıyar bitkilerinin yaprak örneklerinde toplam Fe içeriği yeterli düzeyde olup, toplam Cu, Zn ve Mn içerikleri bakımından ise yeterli ve fazla düzeyler saptanmıştır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tarım Bilimleri (Agricultural Sciences) Eski Sayılar (Back Issues) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Haziran 2007 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 22 Sayı: 2 |