BibTex RIS Kaynak Göster

ORGANİK SÜT SIĞIRCILIĞININ GENEL ÖZELLİKLERİ VE TÜRKİYE’DEKİ UYGULANABİLİRLİĞİ

Yıl 2007, Cilt: 22 Sayı: 3, 337 - 342, 31.12.2007

Öz

Bugün pek çok ülkede çevre dostu üretim tekniklerinin uygulandığı organik hayvancılığın bir ivme kazandığı
görülmektedir. Hayvan sağlığı ve refahı, barındırma, yetiştirme, damızlık seçimi, besleme ve kesim gibi çok sayıda faktör, organik süt sığırcılığı üzerinde önemli etkiye sahiptir. AB sürecindeki Türkiye’de organik süt sığırcılığına uygun bir
potansiyelin bulunması, bir avantaj olarak değerlendirilmektedir. Bu derlemede organik süt sığırcılığının dayandığı temel unsurlar hakkında bilgi verilerek, olumlu ve olumsuz yönleri tartışılmış ve organik süt sığırcılığının ülkemizdeki toplam hayvansal üretim içindeki payını yükseltebilme olanakları üzerinde durulmuştur.

Kaynakça

  • Akam, D. N., Dodd, F. H. and Quick, A. J., 1989. Milking, milk production hygiene and udder health. Fao Animal Production and Health Paper: 78. Chapter 4: Mastitis Control. Fao of The United Nations, Rome.
  • Aksoy, U, Tüzel, Y., Altındişli, Can, H. Z., Onogur, E., Anaç, D., Okur, B., Çiçekli, M., Şayan, Y., Kırkpınar, F., Kenanoğlu Bektaş, Z., Çelik, S., Arın, L., Er, C., Özkan, C., Özenç, D. B., 2007. http://www.zmo.org.tr/etkinlikler/6tk05/016uygunaksoy. pdf (11.04.2007)
  • Çavdar, Y., 2007. Organik Tarıma Genel Bir Bakış ve Organik Su Ürünleri Yetiştiriciliği. http://www.yunus.sumae.gov.tr/2003/02/06.pdf (11.04.2007)
  • Daş, G., Yurtman, İ. Y., Konyalı, A., Karaağaç, F., Savaş, T., 2004. Organik Hayvansal Üretim ve Hayvan Refahı: Teori ve Uygulamada Olası Çelişkiler. http://ziraat.comu.edu.tr/bolumler/Zootekni/a_kadro/yay in/gdas/animal%20welfare.pdf (11.04.2007)
  • De Boer, I. J. M., 2003. Environmental impact assessment of conventional and organic milk production. Livestock Production Science, 80 (1): 69-77.
  • Demiryürek, K., 2004. Dünya ve Türkiye’de Organik Tarım. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(3/4): 63– 71.
  • Güneş, S., 2007. Organik Gıdalar Yiyerek Kansere Karşı Korunun. Sabah Gazetesi, (24.04.2007). Günaydın Eki.
  • Hamilton, C., Forslund, K., Hansson , I., Emanuelson, U., Ekman T., 2002. Health of cows, calves and young stock on 26 organic dairy herds in Sweden. The Veterinary Record, 150 (16): 503–508.
  • Hamilton, C., Emanuelson, U., Forslund, K., Hansson,, I., Ekman, T., 2006. Mastitis and related management factors in certified organic dairy herds in Sweden. Acta Vet. Scand. 48 (1): 11.
  • Hardeng, F., Edge, V. L., 2001. Mastitis, ketosis, and milk fever in 31 organic and 93 conventional Norwegian dairy herds. J. Dairy Sci. 84: 2673–2679.
  • Hermansen, J. E., 2001. Organic livestock production systems and appropriate development in relation to public expectations. Book of Abstracts of the 52nd Annual EAAP Meeting, pp. 1-27.
  • Hovi, M., Roderick, S., 1998. An Approach To The Study Of Mastıtıs Control In Organıc Daıry Herds In The UK. Research Methodologies in Organic Farming. FAO Corporate Document Repository, REU Technical Series, No: 58.
  • Kaymakçı, M., Taşkın, T., Önenç, A., 2006. Organik Süt Üretimini Geliştirmek Olası. Cumhuriyet Gazetesi- Tarım ve Hayvancılık Eki (09.05.2006).
  • Macey, A., 2006. Certified Organic Production in Canada 2005 .ttp://www4.agr.gc.ca/resources/prod /doc/misb/hort/org-bio/pdf/ certifiedorganicproduction05_e.pdf (10.10.2007)
  • Nauta, W.J., Groen, A.F., Veerkamp, R.F., Roep, D., Baars, T., 2005. Animal breeding in organic dairy farming: an inventory of farmers' views and difficulties to overcome. NJAS - Wageningen Journal of Life Sciences, 53(1): 19–34.
  • Norfelt, T. F., 2005. Organic Farming in Denmark. http://www.lr.dk/oekologi/diverse/org_agri.htm (10.10.2007)
  • Olivo, C. J., Beck, L. I., Gabbi, A. M., Charão, P. S., Sobczak, M. F., Uberty, L. F.G., Dürr, J. W., Filho, R. A., 2005. Composition and somatic cell count of milk in conventional and agro-ecological farms: a comparative study in Depressão Central, Rio Grande do Sul state, Brazil. Livestock Research for Rural Development 17 (6) : Art. 72.
  • Pekel, E., Ünalan, A., 1999. Ekolojik Hayvancılık. Türkiye 1. Ekolojik Tarım Sempozyumu. 21–23 Haziran 1999. Atatürk Kültür Merkezi, Konak-İzmir.
  • Reksen, O., Tverdal, A., Ropstad, E., 1999. A Comparative Study of Reproductive Performance in Organic and Conventional Dairy Husbandry. J. Dairy Sci 82: 2605– 2610.
  • Roesch, M., Doherr, M. G., Schären, W., Schällibaum, M., Blum, J. W., 2007. Subclinical mastitis in dairy cows in Swiss organic and conventional production systems. Journal of Dairy Research. 74: 86–92.
  • Rosati, A., Aumaitre, A., 2004. Organic dairy farming in Europe. Livestock Production Sci., 90: 41–51.
  • Saner, G., Engindeniz, S., 2007. Hayvancılıkta Organik Üretime Geçiş Olanakları ve Türkiye Üzerine Bir Değerlendirme. http://www.ekolojiktarim.org/admin/uploaded/20050320 _1540_28.doc (11.04.2007)
  • Schmaedick,M., 2003. Danish Organic Dairy Production. http://www.fas.usda.gov/dlp2/circular/2000/00- 07Dairy/danish.html (10.10.2007)
  • Seheshed, J., Kristensen, T., Sİegaard, K., 2003. Effect of concentrate supplementation level on production, health and efficiency in an organic dairy herd. Livestock Production Science, 80 (1): 153-165.
  • Sundrum, A. 2001. Organic livestock farming. A critical review. Livest. Prod. Sci. 67: 207–216.
  • Uzmay, C., Kaya, İ., Akbaş, Y. ve Kaya, A., 2003. Siyah Alaca ineklerde meme ve meme başı formu ile laktasyon sırası ve laktasyon döneminin subklinik mastitis üzerine etkisi. Turk J. Vet. Anim. Sci. 27 (2003): 695– 701.
  • Vaarst, M., 2001. Mastitis in Danish Organic Dairying. Proceedings of British Mastitis Conference, Ins. For Anim. Health- Milk Development Council, p:1–12, Garstang.
  • Vaarst, M., Enevoldsen, C., 1997. Patterns of clinical mastitis manifestations in Danish organic dairy herds. Journal of Dairy Research, 64: 23–37.
  • Von Borell, E., Sİrensen, J. T., 2004. Organic livestock production in Europe: aims, rules and trends with special emphasis on animal health and welfare. Livestock Production Science, 90: 3–9.
  • Zygmont, J., 2005. Organic Perspectives. http://www.fas.usda.gov/agx/organics/2000/nov00.htm (10.10.2007)

ORGANİK SÜT SIĞIRCILIĞININ GENEL ÖZELLİKLERİ VE TÜRKİYE’DEKİ UYGULANABİLİRLİĞİ

Yıl 2007, Cilt: 22 Sayı: 3, 337 - 342, 31.12.2007

Öz

Bugün pek çok ülkede çevre dostu üretim tekniklerinin uygulandığı organik hayvancılığın bir ivme kazandığı görülmektedir. Hayvan sağlığı ve refahı, barındırma, yetiştirme, damızlık seçimi, besleme ve kesim gibi çok sayıda faktör, organik süt sığırcılığı üzerinde önemli etkiye sahiptir. AB sürecindeki Türkiye’de organik süt sığırcılığına uygun bir potansiyelin bulunması, bir avantaj olarak değerlendirilmektedir. Bu derlemede organik süt sığırcılığının dayandığı temel unsurlar hakkında bilgi verilerek, olumlu ve olumsuz yönleri tartışılmış ve organik süt sığırcılığının ülkemizdeki toplam hayvansal üretim içindeki payını yükseltebilme olanakları üzerinde durulmuştur

Kaynakça

  • Akam, D. N., Dodd, F. H. and Quick, A. J., 1989. Milking, milk production hygiene and udder health. Fao Animal Production and Health Paper: 78. Chapter 4: Mastitis Control. Fao of The United Nations, Rome.
  • Aksoy, U, Tüzel, Y., Altındişli, Can, H. Z., Onogur, E., Anaç, D., Okur, B., Çiçekli, M., Şayan, Y., Kırkpınar, F., Kenanoğlu Bektaş, Z., Çelik, S., Arın, L., Er, C., Özkan, C., Özenç, D. B., 2007. http://www.zmo.org.tr/etkinlikler/6tk05/016uygunaksoy. pdf (11.04.2007)
  • Çavdar, Y., 2007. Organik Tarıma Genel Bir Bakış ve Organik Su Ürünleri Yetiştiriciliği. http://www.yunus.sumae.gov.tr/2003/02/06.pdf (11.04.2007)
  • Daş, G., Yurtman, İ. Y., Konyalı, A., Karaağaç, F., Savaş, T., 2004. Organik Hayvansal Üretim ve Hayvan Refahı: Teori ve Uygulamada Olası Çelişkiler. http://ziraat.comu.edu.tr/bolumler/Zootekni/a_kadro/yay in/gdas/animal%20welfare.pdf (11.04.2007)
  • De Boer, I. J. M., 2003. Environmental impact assessment of conventional and organic milk production. Livestock Production Science, 80 (1): 69-77.
  • Demiryürek, K., 2004. Dünya ve Türkiye’de Organik Tarım. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(3/4): 63– 71.
  • Güneş, S., 2007. Organik Gıdalar Yiyerek Kansere Karşı Korunun. Sabah Gazetesi, (24.04.2007). Günaydın Eki.
  • Hamilton, C., Forslund, K., Hansson , I., Emanuelson, U., Ekman T., 2002. Health of cows, calves and young stock on 26 organic dairy herds in Sweden. The Veterinary Record, 150 (16): 503–508.
  • Hamilton, C., Emanuelson, U., Forslund, K., Hansson,, I., Ekman, T., 2006. Mastitis and related management factors in certified organic dairy herds in Sweden. Acta Vet. Scand. 48 (1): 11.
  • Hardeng, F., Edge, V. L., 2001. Mastitis, ketosis, and milk fever in 31 organic and 93 conventional Norwegian dairy herds. J. Dairy Sci. 84: 2673–2679.
  • Hermansen, J. E., 2001. Organic livestock production systems and appropriate development in relation to public expectations. Book of Abstracts of the 52nd Annual EAAP Meeting, pp. 1-27.
  • Hovi, M., Roderick, S., 1998. An Approach To The Study Of Mastıtıs Control In Organıc Daıry Herds In The UK. Research Methodologies in Organic Farming. FAO Corporate Document Repository, REU Technical Series, No: 58.
  • Kaymakçı, M., Taşkın, T., Önenç, A., 2006. Organik Süt Üretimini Geliştirmek Olası. Cumhuriyet Gazetesi- Tarım ve Hayvancılık Eki (09.05.2006).
  • Macey, A., 2006. Certified Organic Production in Canada 2005 .ttp://www4.agr.gc.ca/resources/prod /doc/misb/hort/org-bio/pdf/ certifiedorganicproduction05_e.pdf (10.10.2007)
  • Nauta, W.J., Groen, A.F., Veerkamp, R.F., Roep, D., Baars, T., 2005. Animal breeding in organic dairy farming: an inventory of farmers' views and difficulties to overcome. NJAS - Wageningen Journal of Life Sciences, 53(1): 19–34.
  • Norfelt, T. F., 2005. Organic Farming in Denmark. http://www.lr.dk/oekologi/diverse/org_agri.htm (10.10.2007)
  • Olivo, C. J., Beck, L. I., Gabbi, A. M., Charão, P. S., Sobczak, M. F., Uberty, L. F.G., Dürr, J. W., Filho, R. A., 2005. Composition and somatic cell count of milk in conventional and agro-ecological farms: a comparative study in Depressão Central, Rio Grande do Sul state, Brazil. Livestock Research for Rural Development 17 (6) : Art. 72.
  • Pekel, E., Ünalan, A., 1999. Ekolojik Hayvancılık. Türkiye 1. Ekolojik Tarım Sempozyumu. 21–23 Haziran 1999. Atatürk Kültür Merkezi, Konak-İzmir.
  • Reksen, O., Tverdal, A., Ropstad, E., 1999. A Comparative Study of Reproductive Performance in Organic and Conventional Dairy Husbandry. J. Dairy Sci 82: 2605– 2610.
  • Roesch, M., Doherr, M. G., Schären, W., Schällibaum, M., Blum, J. W., 2007. Subclinical mastitis in dairy cows in Swiss organic and conventional production systems. Journal of Dairy Research. 74: 86–92.
  • Rosati, A., Aumaitre, A., 2004. Organic dairy farming in Europe. Livestock Production Sci., 90: 41–51.
  • Saner, G., Engindeniz, S., 2007. Hayvancılıkta Organik Üretime Geçiş Olanakları ve Türkiye Üzerine Bir Değerlendirme. http://www.ekolojiktarim.org/admin/uploaded/20050320 _1540_28.doc (11.04.2007)
  • Schmaedick,M., 2003. Danish Organic Dairy Production. http://www.fas.usda.gov/dlp2/circular/2000/00- 07Dairy/danish.html (10.10.2007)
  • Seheshed, J., Kristensen, T., Sİegaard, K., 2003. Effect of concentrate supplementation level on production, health and efficiency in an organic dairy herd. Livestock Production Science, 80 (1): 153-165.
  • Sundrum, A. 2001. Organic livestock farming. A critical review. Livest. Prod. Sci. 67: 207–216.
  • Uzmay, C., Kaya, İ., Akbaş, Y. ve Kaya, A., 2003. Siyah Alaca ineklerde meme ve meme başı formu ile laktasyon sırası ve laktasyon döneminin subklinik mastitis üzerine etkisi. Turk J. Vet. Anim. Sci. 27 (2003): 695– 701.
  • Vaarst, M., 2001. Mastitis in Danish Organic Dairying. Proceedings of British Mastitis Conference, Ins. For Anim. Health- Milk Development Council, p:1–12, Garstang.
  • Vaarst, M., Enevoldsen, C., 1997. Patterns of clinical mastitis manifestations in Danish organic dairy herds. Journal of Dairy Research, 64: 23–37.
  • Von Borell, E., Sİrensen, J. T., 2004. Organic livestock production in Europe: aims, rules and trends with special emphasis on animal health and welfare. Livestock Production Science, 90: 3–9.
  • Zygmont, J., 2005. Organic Perspectives. http://www.fas.usda.gov/agx/organics/2000/nov00.htm (10.10.2007)
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil TR
Bölüm Tarım Bilimleri (Agricultural Sciences) Eski Sayılar (Back Issues)
Yazarlar

Savaş Atasever Bu kişi benim

Hüseyin Erdem Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 22 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Atasever, S., & Erdem, H. (2007). ORGANİK SÜT SIĞIRCILIĞININ GENEL ÖZELLİKLERİ VE TÜRKİYE’DEKİ UYGULANABİLİRLİĞİ. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 22(3), 337-342. https://doi.org/10.7161/anajas.2007.22.3.337-342
AMA Atasever S, Erdem H. ORGANİK SÜT SIĞIRCILIĞININ GENEL ÖZELLİKLERİ VE TÜRKİYE’DEKİ UYGULANABİLİRLİĞİ. ANAJAS. Aralık 2007;22(3):337-342. doi:10.7161/anajas.2007.22.3.337-342
Chicago Atasever, Savaş, ve Hüseyin Erdem. “ORGANİK SÜT SIĞIRCILIĞININ GENEL ÖZELLİKLERİ VE TÜRKİYE’DEKİ UYGULANABİLİRLİĞİ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 22, sy. 3 (Aralık 2007): 337-42. https://doi.org/10.7161/anajas.2007.22.3.337-342.
EndNote Atasever S, Erdem H (01 Aralık 2007) ORGANİK SÜT SIĞIRCILIĞININ GENEL ÖZELLİKLERİ VE TÜRKİYE’DEKİ UYGULANABİLİRLİĞİ. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 22 3 337–342.
IEEE S. Atasever ve H. Erdem, “ORGANİK SÜT SIĞIRCILIĞININ GENEL ÖZELLİKLERİ VE TÜRKİYE’DEKİ UYGULANABİLİRLİĞİ”, ANAJAS, c. 22, sy. 3, ss. 337–342, 2007, doi: 10.7161/anajas.2007.22.3.337-342.
ISNAD Atasever, Savaş - Erdem, Hüseyin. “ORGANİK SÜT SIĞIRCILIĞININ GENEL ÖZELLİKLERİ VE TÜRKİYE’DEKİ UYGULANABİLİRLİĞİ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 22/3 (Aralık 2007), 337-342. https://doi.org/10.7161/anajas.2007.22.3.337-342.
JAMA Atasever S, Erdem H. ORGANİK SÜT SIĞIRCILIĞININ GENEL ÖZELLİKLERİ VE TÜRKİYE’DEKİ UYGULANABİLİRLİĞİ. ANAJAS. 2007;22:337–342.
MLA Atasever, Savaş ve Hüseyin Erdem. “ORGANİK SÜT SIĞIRCILIĞININ GENEL ÖZELLİKLERİ VE TÜRKİYE’DEKİ UYGULANABİLİRLİĞİ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, c. 22, sy. 3, 2007, ss. 337-42, doi:10.7161/anajas.2007.22.3.337-342.
Vancouver Atasever S, Erdem H. ORGANİK SÜT SIĞIRCILIĞININ GENEL ÖZELLİKLERİ VE TÜRKİYE’DEKİ UYGULANABİLİRLİĞİ. ANAJAS. 2007;22(3):337-42.
Online ISSN: 1308-8769