BibTex RIS Kaynak Göster

ORGANIC AGRICULTURE IN TURKEY

Yıl 2006, Cilt: 21 Sayı: 2, 238 - 242, 29.06.2006

Öz

Depending on technological and scientific development, increase in use of agricultural inputs caused yield increase, but this affected adversely human health and environment. These issues were discussed first at Stockholm Conference held in 1972, later at Rio and Kyoto Conferences held in 1992. Organic agriculture movements gained speed with this activities. Today organic agriculture is a big sector covering more than one hundred countries in the world. Depending on the development in the world, organic farming sector developed in Turkey. Today this sector has more than 57 thousand hectare and 18 thousand farmers in Turkey.

Kaynakça

  • Aksoy, U., Y. Tüzel, and A. Altindisli, 2001. Development of organic agriculture in Turkey. A case study for Mediterranean countries. In: Organic Agriculture in the Mediterranean Basin. Proceedings of an international symposium on Organic Agriculture, Agadir, Actober 7- 10 Hanafi, A. and Kenny, L. (eds.) I.A.V. Hassan II, Agadir, pp 217-225
  • Fersino, V., 2003. Organic farming in the mediterranean. www.premiobiol.it/2003_documentia www.igeme.org.tr
  • Özkan, M., 2004. Organic Agriculture and National Legislation in Turkey. In: Organic Agriculture: Sustainability, markets and policies, CABI publishing,. pp 289-294
  • S.I.S., 2003. Agricultural Structure (production, price, value) 2001. State Institute of Statistics Prime Ministry Republic of Turkey, 544 p, www.die.gov.tr
  • Willer, H. and M. Yussefi, 2004. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging trends. 167 p, IFOAM, www.ifoam.org

TÜRKİYE’DE ORGANİK TARIM

Yıl 2006, Cilt: 21 Sayı: 2, 238 - 242, 29.06.2006

Öz

Teknoloji ve bilimde yaşanan gelişmelere bağlı olarak tarımsal girdi kullanımındaki artış, verimde artışa neden olurken, insan ve çevre sağlığını olumsuz yönde etkileyecek gelişmelere de neden olmuştur. Bu olumsuzluklar ilk defa 1972 Stockholm Çevre Konferansı'nda, daha sonra Rio ve Kyoto Konferanslarında (1992) ele alınmıştır. Bu çalışmalar organik tarımın yaygınlaşmasına hız kazandırmış, bugün yüzden fazla ülkeyi içine alan büyük bir sektör konumuna gelmiştir. Türkiye'de de dünyadaki gelişmelere paralel olarak gelişme göstermiş olan organik tarım sektörü, bugün 57 bin hektarın üzerinde bir alanda 18 binden fazla üretici tarafından gerçekleştirilen bir tarımsal faaliyet konumundadır

Kaynakça

  • Aksoy, U., Y. Tüzel, and A. Altindisli, 2001. Development of organic agriculture in Turkey. A case study for Mediterranean countries. In: Organic Agriculture in the Mediterranean Basin. Proceedings of an international symposium on Organic Agriculture, Agadir, Actober 7- 10 Hanafi, A. and Kenny, L. (eds.) I.A.V. Hassan II, Agadir, pp 217-225
  • Fersino, V., 2003. Organic farming in the mediterranean. www.premiobiol.it/2003_documentia www.igeme.org.tr
  • Özkan, M., 2004. Organic Agriculture and National Legislation in Turkey. In: Organic Agriculture: Sustainability, markets and policies, CABI publishing,. pp 289-294
  • S.I.S., 2003. Agricultural Structure (production, price, value) 2001. State Institute of Statistics Prime Ministry Republic of Turkey, 544 p, www.die.gov.tr
  • Willer, H. and M. Yussefi, 2004. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging trends. 167 p, IFOAM, www.ifoam.org
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Tarım Bilimleri (Agricultural Sciences) Eski Sayılar (Back Issues)
Yazarlar

Semiha Güler Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 29 Haziran 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 21 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Güler, S. (2006). ORGANIC AGRICULTURE IN TURKEY. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 21(2), 238-242. https://doi.org/10.7161/anajas.2006.21.2.238-242
Online ISSN: 1308-8769