Bu çalışmada, Malatya bölgesinde yetiştirilen farklı kayısı çeşitlerinin olgunlaşma periyodu boyunca bazı enzimatik ve fiziksel değişimleri incelenmiştir. Ham, yarı olgun ve olgun dönemde hasat edilmiş olan altı kayısı çeşidinin (‘Hasanbey’, ‘Canino’, ‘Turfanda Eskimalatya’, ‘Hacihaliloglu’, ‘Ozal’ ve ‘Levent’) meyvelerinde meyve eti sertliği, poligalakturonaz ve pektin metilesteraz enzim aktiviteleri belirlenmiştir. Poligalakturonaz ve pektin metilesteraz enzim aktiviteleri meyve gelişimi boyunca artarken, meyve eti sertliği azalmıştır. En yüksek enzim aktiviteleri ‘Levent’ kayısı çeşidinde saptanmıştır.
Prunus armeniaca L. pektin metilesteraz poligalakturonaz olgunlaşma basamakları
In this study, some enzymatic and physical changes were investigated during different ripening periods in fruits of some apricot cultivars grown in Malatya province, Turkey. Firmness, polygalacturonase and pectin methylesterase enzyme activities were monitored in fruits of six apricot cultivars (‘Hasanbey’, ‘Canino’, ‘Turfanda Eskimalatya’, ‘Hacihaliloglu’, ‘Ozal’ and ‘Levent’) harvested at unripe (hard green), half ripe (mature green) and ripe stages. The polygalacturonase and pectin methylesterase enzyme activities increased during fruit development while fruit flesh firmness decreased. The highest enzyme activities were found in ‘Levent’ cultivar.
Prunus armeniaca L. flesh firmness pectin methylesterase polygalacturonase
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Bahçe Bitkileri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ekim 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 29 Sayı: 3 |