Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of in vitro gas production parameters of some legume forages grown naturally in the pastures of Erzurum province

Yıl 2015, Cilt: 30 Sayı: 3, 292 - 299, 08.12.2015
https://doi.org/10.7161/anajas.2015.30.3.292-299

Öz

This study was carried out to determine the in vitro gas production values, gas production parameters, organic matter digestibilities (OMD), metabolizable energy (ME), net energy lactation (NEL) and chemical composition of 12 different legume forages grown as naturally in the pastures of Erzurum province. In present study, clover, (Medicago sativa), crssbred clover (Medicago varia), mountain hispanic sainfoin (Hedysarum elegans), bird vetch (Vicia cracca), hairy vetch (Vicia villosa), mountain vetch (Vicia alpestris), mountain clover (Trifolium montanum), caucasian clover (Trifolium ambiguum), the three-headed clover (Trifolium trichocephalum), tawny grass crown (Coronilla varia), the crown of the eastern horn of grass (Coronilla orientatis) and yellow flowers gazelle (Lotus corniculatus) were investigated as grass forage. The rumen fluid used in gas production technique was taken from the rumen of a 8 years old rumen-cannulated Holstein bull. Gas productions were determined after 3, 6, 9, 12, 24, 48, 72 and 96 h incubations. It was observed that the highest and the lowest IVGU values were determined for mountain wetch (65.33 ml) and the three-headed clover (32.82 ml), respectively. The highest and the lowest c values from gas production parameters were found as 0.14 ml/h and 0.05 ml/h for caucasian clover and mountain hispanic sainfoin. While highest and the lowest OMS values were for mountain vetch (75.91%) and crossbred clover (50.99%), the highest and lowest ME and NEL values were determined for mountain vetch (10.93-6.78 MJ/kg) and three-headed clover (6.90-3.80 MJ/kg), respectively.

Kaynakça

  • Çalışmada baklagil yem bitkilerinin kimyasal bileşimleri arasında olan farklılıklar yemlerin in vitro gaz üretimlerini (3-96. saat) ve bazı gaz parametrelerini de (a, b, c, a+b) etkilemiştir. İVGÜ en yüksek dağ fiğinde, en düşük ise üç başlı üçgülde bulunmuştur. Gaz üretim parametrelerinden ‘c’ değeri en yüksek kafkas üçgülünde, en düşük dağ İspanyol korungasında görülmüştür. İn vitro gaz üretim değeri (24. saat) ve bazı kimyasal bileşimlerine bağlı olarak hesaplanan OMS en yüksek dağ fiğinde, en düşük melez yoncada, enerji içeriklerinden ME ve NEL değerleri sırasıyla en yüksek dağ fiğinde, en düşük üç başlı üçgül yem bitkilerinde tespit edilmiştir. Araştırma bulgularının tümü değerlendirildiğinde incelenen baklagil yem bitkilerinden İn vitro gaz üretim değeri ve enerji içerikleri bakımından dağ fiği yem bitkisi yüksek değerler göstermiştir. Baklagil yem bitkileri ruminant beslemede çok önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle uygun buğdaygil ve baklagil karışımları ile ekimler yapılarak kaliteli kaba yem açığının giderilmesinde bu kaynakların kullanılması gerekmektedir.
  • Sonuç olarak, bahse konu yemlerin gaz üretim değerlerini belirleyen araştırmalar neticesinde yemlerin kimyasal içerik ve sindirim dereceleri belirlenmelidir. Bunun yanı sıra bu araştırmalar neticesinde ideal değerler sergileyen yem bitkilerinin kültüre alınmalarını öngören ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Kaynaklar
  • Albayrak, S., Ekiz, H., 2005. An Investigation on the estabilishment of artifical pasture under ankara’s ecological conditions. Turk J. Agric For., 29, 69-74.
  • Açıkgöz, E., 2001. Yem Bitkileri. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayın No: 182, Bursa.
  • Anonim, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr/UstMenu.do?metod=temelist
  • (Erişim tarihi: 05.02.2015).
  • A.O.A.C., 1990. Official method of anallysis. Association of Official Analytical Chemists pp. 66-88. 15th.edition Washington, DC. USA.
  • Başaran, U., Acar, Z., Mut, H., Aşcı, Ö.Ö., 2006. Doğal olarak yetişen bazı baklagil yem bitkilerinin bazı morfolojik ve tarımsal özellikleri. OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 21 (3), 314-317.
  • Bayraktar, E., 2005. Tekirdağ koşullarında bazı yem bitkilerinin farklı gelişme dönemlerinde kök ve gövdelerinde bitkilerin kimi besin maddelerinin değişimi. Yüksek Lisans Tezi. Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı, Tekirdağ.
  • Beuvink, J.M.W., Spoelstra, S.F., 1992. Interactions between substrate, fermentation end-products, buffering systems and gas production upon fermentation of different carbohydrates by mixed rumen microorganisms in vitro. Applied Microbiology and Biotechnology, 37, 505-509.
  • Blümmel, M., Ørskov, E.R., 1993. Comparison of in vitro gas production and nylon bag degradabilities of roughages in predicting food intake of cattle. Anim. Feed Sci. and Technol. 40, 109-119.
  • Canbolat, Ö., Karaman, Ş., 2009. Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirilebilirliği, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi, 15 (2), 188-195. Ankara.
  • Duncan, D.B., 1955. Mutiple range and multiple F Tests. Biometrics, 11, 1-42.
  • Hanoğlu, H., 2011. Yonca, korunga ve fiğ kuru otlarının in situ naylon kese parçalanabilirliği ve in vitro gaz üretim değerlerinin karşılaştırılması. 7. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Adana.
  • Kamalak, A., 2005. Bazı kaba yemlerin gaz üretim parametreleri ve metabolik enerji içerikleri bakımdan karşılaştırılması. KSÜ. Fen ve Mühendislik Dergisi, 8(2).
  • Karabulut, A., Canbolat, Ö., Kamalak, A., 2006. Effect of maturity stage on the nutritive value value of birdsfoot trefoil hays. Lotus Newsletter, 36 (1), 11-21.
  • Karabulut, A., Canbolat, Ö., Kalkan, H., Gürbüzol, F., Sucu, E., Filya, İ., 2007. Comparison of in vitro gas production, metabolizable energy, organic matter digestibility and microbial protein production of some legume hays. Asian-Agust. J. Anim. Sci. 20 (4); 517-522.
  • Khazal, K., Boza, J., Orskov, E.R. 1994. Assessment of phenolics-related antinutritive effects in mediterranean browse: a comparison between the use of the gas production technique with or without insoluble polyvinylpolpyrrolidone or nylon bag. Anim. Feed. Sci. Technol., 49, 133-149.
  • Kılıç, A., 2006. Kaba yemlerde niteliğin saptanması. Yardımcı Ders Kitabı. Hasad Yayıncılık, 159 s.
  • Kılıç, Ü., 2005. Ruminant beslemede kullanılan bazı yem hammaddelerinin in vitro gaz üretim tekniği kullanılarak bazı fermentasyon ürünlerinin ve enerji içeriklerinin belirlenmesi. Doktora tezi. O.M.Ü. Fen Bil. Enst. Samsun.
  • Kılıç, Ü., Sarıçiçek, B.Z., 2006. In vitro gaz üretim tekniğinde sonuçları etkileyen faktörler. Hayvansal Üretim, 47 (2), 54-61.
  • Kutlu, H.R., 2008. Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü. Ders notu. Z.M. 208. Adana.
  • Menke, K.H., Raab, L.L., Salewski, A., Steingass, H., Fritz. Schneider, W. 1979. The estimation of digestibility and metabolizable energy content of ruminant feeding stuffs from the gas production when they are incubated with rumen liqueur in vitro. Journal of Agricultural Science, 93, 217-222.
  • Menke, K.H., Steingass, H., 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Anim. Res. Devel., 28, 7-55.
  • Norton, B.W., 2012. The Nutritive value of tree legumes. Erişim tarihi, 07.11.2012. http://www.fao.org/ag/AGP/AGPC/doc/Pubicat/Gutt-shel/x5556e0j.htm. pp. 1-10.
  • Ørskov, E.R., McDonald, I., 1979. The estimation of protein degrability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passge. J. Agric. Sci. Camb. 92, 499-503.
  • Özkan, Ç.Ö., 2006. Farklı dönemlerde hasat edilen bazı baklagil yem bitkilerinden sindirim derecesinden ve metabolik enerji değerlerinin in vitro gaz tekniği ile belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, K.S.İ.Ü. Fen. Bil. Ens., Kahramanmaraş.
  • Polat, M., Şayan, Y., Özkul, H., Önenç, S.S., 2007. Kaba Yemlerin Çeşitli İnkübasyon Periyotlarındaki in vitro Metabolik Enerji Değerleri. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 44(1), 113-122.
  • Robinson, P.H., 2003. Estimating alfalfa hay and corn silage energy levels, uc davis equations using NDF and ADF. 06.11.2012,from http://animalscience.ucdavis.edu/faculty/robinson/Articles/Fulltext/Pdf/Web200309.pdf.
  • Seresinhe, T., Madushika, S.A.C., Seresinhe, Y., Lal, P.K., Ørskov, K., 2012. Effects of Tropical High Tannin Non Legume and Low Tannin Legume Browse Mixtures on Fermentation Parameters and Methanogenesis Using Gas Production Technique. Asian-Aust. J. Anim. Sci. Vol. 25, No. 10, 1404 – 1410.
  • Snedecor, G.W., Cochran W., 1976. Statistical methods. The Iowa State Univ. Pres. Amer. IA. USA.
  • Şahin, M., Üçkardeş, F., Canbolat, Ö., Kamalak, A., Atalay, A.İ., 2011. Ruminant beslemede kullanılan bazı yemlerin kısmi gaz üretim zamanlarının tahmini. Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg., 17 (5), 731-734.
  • Theodorou, M.K., Williams, B.A., Dhannoa, M.S., Mcallan, A.B., France, J., 1994. A simple gas production method using a pressure transducer to determine the fermentation kinetics of ruminant feeds. Anim. Feed Sci. Technol. 48, 185-197.
  • Turan, N., Özyazıcı, M.A., Tantekin, G.Y., 2015. Siirt İlinde Çayır Mera Alanlarından ve Yem Bitkilerinden Elde Edilen Kaba Yem Üretim Potansiyeli. Turk J. Agric. Res. (2015) 2: 69-75 TÜTAD
  • ISSN: 2148-2306
  • Van Soest, P.J., Robertson, J.D., Lewis, B.A., 1991. Methods for dietary fibre, neutral detergent fibre and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74, 3583–3597.
  • Van Soest, P. J., 1994. Nutritional ecology of the ruminant (2nd Ed.). Ithaca, N.Y. Cornell University Press.
  • Valentin, S.F., Williams, P.E.V., Forbes, J.M., Sauvant, D. 1999. Comparison of the in vitro gas production technique and the nylon bag degradability technique to measure short and long term processes of degradation of maize silage in dairy cows. Animal Feed Science Technology, 78: 81-99.
  • Waghorn, G.C., Stafford, K.J., 1993. Gas production and nitrojen digestion by rumen microbes from deer and sheep. New Zealand J. Agric. Res. 36, 493-497.
  • Yavuz, M., 2005. Bazı ruminant yemlerinin nispi yem degeri ve in vitro sindirim değerlerinin belirlenmesi. GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 22 (1), 97-101.

Erzurum ili meralarinda doğal olarak yetişen bazi baklagil yem bitkilerinin in vitro gaz üretim değerlerinin belirlenmesi

Yıl 2015, Cilt: 30 Sayı: 3, 292 - 299, 08.12.2015
https://doi.org/10.7161/anajas.2015.30.3.292-299

Öz

Bu çalışma Erzurum ilinde doğal olarak yetişen 12 farklı baklagil yem bitkisinin in vitro gaz üretim miktarları (İVGÜ) ve buna ait parametreleri ile organik madde sindirilebilirlikleri (OMS), metabolik enerji (ME), net enerji laktasyon (NEL) ve kimyasal bileşimlerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, yem bitkisi olarak; yonca (Medicago sativa), melez yonca (Medicago varia), dağ İspanyol korungası (Hedysarum elegans), kuş fiği (Vicia cracca), tüylü fiğ (Vicia villosa), dağ fiği (Vicia alpestris), dağ üçgülü (Trifolium montanum), kafkas üçgülü (Trifolium ambiguum), üç başlı üçgül (Trifolium trichocephalum), alaca taç otu (Coronilla varia), doğu taç otu (Coronilla orientatis) ve sarı çiçekli gazal boynuzu (Lotus corniculatus) incelenmiştir. İn vitro gaz üretim tekniğinde kullanılan rumen sıvısı rumen kanülü takılmış 8 yaşında bir baş Holstein ırkı boğanın rumeninden alınmıştır. Gaz ölçümleri 3, 6, 9, 12, 24, 48, 72 ve 96 saatlik inkübasyonlar sonrasında yapılmıştır. İnkübasyonlar sonunda İVGÜ en yüksek dağ fiğinde (65.33 ml ), en düşük ise üç başlı üçgülde (32.82 ml) bulunmuştur. Gaz üretim parametrelerinden ‘c’ değeri en yüksek Kafkas üçgülünde (0.14 ml/saat), en düşük dağ İspanyol korungasında (0.05 ml/saat) görülmüştür. OMS en yüksek dağ fiğinde (%75.91), en düşük melez yoncada (%50.99) olurken, ME ve NEL değerleri sırasıyla en yüksek dağ fiğinde (10.93 - 6.78 MJ/kg), en düşük üç başlı üçgül (6.90 - 3.80 MJ/kg) yem bitkisinde tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Çalışmada baklagil yem bitkilerinin kimyasal bileşimleri arasında olan farklılıklar yemlerin in vitro gaz üretimlerini (3-96. saat) ve bazı gaz parametrelerini de (a, b, c, a+b) etkilemiştir. İVGÜ en yüksek dağ fiğinde, en düşük ise üç başlı üçgülde bulunmuştur. Gaz üretim parametrelerinden ‘c’ değeri en yüksek kafkas üçgülünde, en düşük dağ İspanyol korungasında görülmüştür. İn vitro gaz üretim değeri (24. saat) ve bazı kimyasal bileşimlerine bağlı olarak hesaplanan OMS en yüksek dağ fiğinde, en düşük melez yoncada, enerji içeriklerinden ME ve NEL değerleri sırasıyla en yüksek dağ fiğinde, en düşük üç başlı üçgül yem bitkilerinde tespit edilmiştir. Araştırma bulgularının tümü değerlendirildiğinde incelenen baklagil yem bitkilerinden İn vitro gaz üretim değeri ve enerji içerikleri bakımından dağ fiği yem bitkisi yüksek değerler göstermiştir. Baklagil yem bitkileri ruminant beslemede çok önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle uygun buğdaygil ve baklagil karışımları ile ekimler yapılarak kaliteli kaba yem açığının giderilmesinde bu kaynakların kullanılması gerekmektedir.
  • Sonuç olarak, bahse konu yemlerin gaz üretim değerlerini belirleyen araştırmalar neticesinde yemlerin kimyasal içerik ve sindirim dereceleri belirlenmelidir. Bunun yanı sıra bu araştırmalar neticesinde ideal değerler sergileyen yem bitkilerinin kültüre alınmalarını öngören ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Kaynaklar
  • Albayrak, S., Ekiz, H., 2005. An Investigation on the estabilishment of artifical pasture under ankara’s ecological conditions. Turk J. Agric For., 29, 69-74.
  • Açıkgöz, E., 2001. Yem Bitkileri. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayın No: 182, Bursa.
  • Anonim, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr/UstMenu.do?metod=temelist
  • (Erişim tarihi: 05.02.2015).
  • A.O.A.C., 1990. Official method of anallysis. Association of Official Analytical Chemists pp. 66-88. 15th.edition Washington, DC. USA.
  • Başaran, U., Acar, Z., Mut, H., Aşcı, Ö.Ö., 2006. Doğal olarak yetişen bazı baklagil yem bitkilerinin bazı morfolojik ve tarımsal özellikleri. OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 21 (3), 314-317.
  • Bayraktar, E., 2005. Tekirdağ koşullarında bazı yem bitkilerinin farklı gelişme dönemlerinde kök ve gövdelerinde bitkilerin kimi besin maddelerinin değişimi. Yüksek Lisans Tezi. Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı, Tekirdağ.
  • Beuvink, J.M.W., Spoelstra, S.F., 1992. Interactions between substrate, fermentation end-products, buffering systems and gas production upon fermentation of different carbohydrates by mixed rumen microorganisms in vitro. Applied Microbiology and Biotechnology, 37, 505-509.
  • Blümmel, M., Ørskov, E.R., 1993. Comparison of in vitro gas production and nylon bag degradabilities of roughages in predicting food intake of cattle. Anim. Feed Sci. and Technol. 40, 109-119.
  • Canbolat, Ö., Karaman, Ş., 2009. Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirilebilirliği, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi, 15 (2), 188-195. Ankara.
  • Duncan, D.B., 1955. Mutiple range and multiple F Tests. Biometrics, 11, 1-42.
  • Hanoğlu, H., 2011. Yonca, korunga ve fiğ kuru otlarının in situ naylon kese parçalanabilirliği ve in vitro gaz üretim değerlerinin karşılaştırılması. 7. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Adana.
  • Kamalak, A., 2005. Bazı kaba yemlerin gaz üretim parametreleri ve metabolik enerji içerikleri bakımdan karşılaştırılması. KSÜ. Fen ve Mühendislik Dergisi, 8(2).
  • Karabulut, A., Canbolat, Ö., Kamalak, A., 2006. Effect of maturity stage on the nutritive value value of birdsfoot trefoil hays. Lotus Newsletter, 36 (1), 11-21.
  • Karabulut, A., Canbolat, Ö., Kalkan, H., Gürbüzol, F., Sucu, E., Filya, İ., 2007. Comparison of in vitro gas production, metabolizable energy, organic matter digestibility and microbial protein production of some legume hays. Asian-Agust. J. Anim. Sci. 20 (4); 517-522.
  • Khazal, K., Boza, J., Orskov, E.R. 1994. Assessment of phenolics-related antinutritive effects in mediterranean browse: a comparison between the use of the gas production technique with or without insoluble polyvinylpolpyrrolidone or nylon bag. Anim. Feed. Sci. Technol., 49, 133-149.
  • Kılıç, A., 2006. Kaba yemlerde niteliğin saptanması. Yardımcı Ders Kitabı. Hasad Yayıncılık, 159 s.
  • Kılıç, Ü., 2005. Ruminant beslemede kullanılan bazı yem hammaddelerinin in vitro gaz üretim tekniği kullanılarak bazı fermentasyon ürünlerinin ve enerji içeriklerinin belirlenmesi. Doktora tezi. O.M.Ü. Fen Bil. Enst. Samsun.
  • Kılıç, Ü., Sarıçiçek, B.Z., 2006. In vitro gaz üretim tekniğinde sonuçları etkileyen faktörler. Hayvansal Üretim, 47 (2), 54-61.
  • Kutlu, H.R., 2008. Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü. Ders notu. Z.M. 208. Adana.
  • Menke, K.H., Raab, L.L., Salewski, A., Steingass, H., Fritz. Schneider, W. 1979. The estimation of digestibility and metabolizable energy content of ruminant feeding stuffs from the gas production when they are incubated with rumen liqueur in vitro. Journal of Agricultural Science, 93, 217-222.
  • Menke, K.H., Steingass, H., 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Anim. Res. Devel., 28, 7-55.
  • Norton, B.W., 2012. The Nutritive value of tree legumes. Erişim tarihi, 07.11.2012. http://www.fao.org/ag/AGP/AGPC/doc/Pubicat/Gutt-shel/x5556e0j.htm. pp. 1-10.
  • Ørskov, E.R., McDonald, I., 1979. The estimation of protein degrability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passge. J. Agric. Sci. Camb. 92, 499-503.
  • Özkan, Ç.Ö., 2006. Farklı dönemlerde hasat edilen bazı baklagil yem bitkilerinden sindirim derecesinden ve metabolik enerji değerlerinin in vitro gaz tekniği ile belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, K.S.İ.Ü. Fen. Bil. Ens., Kahramanmaraş.
  • Polat, M., Şayan, Y., Özkul, H., Önenç, S.S., 2007. Kaba Yemlerin Çeşitli İnkübasyon Periyotlarındaki in vitro Metabolik Enerji Değerleri. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 44(1), 113-122.
  • Robinson, P.H., 2003. Estimating alfalfa hay and corn silage energy levels, uc davis equations using NDF and ADF. 06.11.2012,from http://animalscience.ucdavis.edu/faculty/robinson/Articles/Fulltext/Pdf/Web200309.pdf.
  • Seresinhe, T., Madushika, S.A.C., Seresinhe, Y., Lal, P.K., Ørskov, K., 2012. Effects of Tropical High Tannin Non Legume and Low Tannin Legume Browse Mixtures on Fermentation Parameters and Methanogenesis Using Gas Production Technique. Asian-Aust. J. Anim. Sci. Vol. 25, No. 10, 1404 – 1410.
  • Snedecor, G.W., Cochran W., 1976. Statistical methods. The Iowa State Univ. Pres. Amer. IA. USA.
  • Şahin, M., Üçkardeş, F., Canbolat, Ö., Kamalak, A., Atalay, A.İ., 2011. Ruminant beslemede kullanılan bazı yemlerin kısmi gaz üretim zamanlarının tahmini. Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg., 17 (5), 731-734.
  • Theodorou, M.K., Williams, B.A., Dhannoa, M.S., Mcallan, A.B., France, J., 1994. A simple gas production method using a pressure transducer to determine the fermentation kinetics of ruminant feeds. Anim. Feed Sci. Technol. 48, 185-197.
  • Turan, N., Özyazıcı, M.A., Tantekin, G.Y., 2015. Siirt İlinde Çayır Mera Alanlarından ve Yem Bitkilerinden Elde Edilen Kaba Yem Üretim Potansiyeli. Turk J. Agric. Res. (2015) 2: 69-75 TÜTAD
  • ISSN: 2148-2306
  • Van Soest, P.J., Robertson, J.D., Lewis, B.A., 1991. Methods for dietary fibre, neutral detergent fibre and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74, 3583–3597.
  • Van Soest, P. J., 1994. Nutritional ecology of the ruminant (2nd Ed.). Ithaca, N.Y. Cornell University Press.
  • Valentin, S.F., Williams, P.E.V., Forbes, J.M., Sauvant, D. 1999. Comparison of the in vitro gas production technique and the nylon bag degradability technique to measure short and long term processes of degradation of maize silage in dairy cows. Animal Feed Science Technology, 78: 81-99.
  • Waghorn, G.C., Stafford, K.J., 1993. Gas production and nitrojen digestion by rumen microbes from deer and sheep. New Zealand J. Agric. Res. 36, 493-497.
  • Yavuz, M., 2005. Bazı ruminant yemlerinin nispi yem degeri ve in vitro sindirim değerlerinin belirlenmesi. GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 22 (1), 97-101.
Toplam 41 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Zootekni
Yazarlar

Esra Gürsoy

Muhlis Macit

Yayımlanma Tarihi 8 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 30 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Gürsoy, E., & Macit, M. (2015). Erzurum ili meralarinda doğal olarak yetişen bazi baklagil yem bitkilerinin in vitro gaz üretim değerlerinin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 30(3), 292-299. https://doi.org/10.7161/anajas.2015.30.3.292-299
AMA Gürsoy E, Macit M. Erzurum ili meralarinda doğal olarak yetişen bazi baklagil yem bitkilerinin in vitro gaz üretim değerlerinin belirlenmesi. ANAJAS. Ekim 2015;30(3):292-299. doi:10.7161/anajas.2015.30.3.292-299
Chicago Gürsoy, Esra, ve Muhlis Macit. “Erzurum Ili Meralarinda doğal Olarak yetişen Bazi Baklagil Yem Bitkilerinin in Vitro Gaz üretim değerlerinin Belirlenmesi”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 30, sy. 3 (Ekim 2015): 292-99. https://doi.org/10.7161/anajas.2015.30.3.292-299.
EndNote Gürsoy E, Macit M (01 Ekim 2015) Erzurum ili meralarinda doğal olarak yetişen bazi baklagil yem bitkilerinin in vitro gaz üretim değerlerinin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 30 3 292–299.
IEEE E. Gürsoy ve M. Macit, “Erzurum ili meralarinda doğal olarak yetişen bazi baklagil yem bitkilerinin in vitro gaz üretim değerlerinin belirlenmesi”, ANAJAS, c. 30, sy. 3, ss. 292–299, 2015, doi: 10.7161/anajas.2015.30.3.292-299.
ISNAD Gürsoy, Esra - Macit, Muhlis. “Erzurum Ili Meralarinda doğal Olarak yetişen Bazi Baklagil Yem Bitkilerinin in Vitro Gaz üretim değerlerinin Belirlenmesi”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 30/3 (Ekim 2015), 292-299. https://doi.org/10.7161/anajas.2015.30.3.292-299.
JAMA Gürsoy E, Macit M. Erzurum ili meralarinda doğal olarak yetişen bazi baklagil yem bitkilerinin in vitro gaz üretim değerlerinin belirlenmesi. ANAJAS. 2015;30:292–299.
MLA Gürsoy, Esra ve Muhlis Macit. “Erzurum Ili Meralarinda doğal Olarak yetişen Bazi Baklagil Yem Bitkilerinin in Vitro Gaz üretim değerlerinin Belirlenmesi”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, c. 30, sy. 3, 2015, ss. 292-9, doi:10.7161/anajas.2015.30.3.292-299.
Vancouver Gürsoy E, Macit M. Erzurum ili meralarinda doğal olarak yetişen bazi baklagil yem bitkilerinin in vitro gaz üretim değerlerinin belirlenmesi. ANAJAS. 2015;30(3):292-9.
Online ISSN: 1308-8769