Artificial insemination is the most important technical practice designed to improve the genetic structure of low yielding breeds of animals. The objective of this study is to determine the socio-economical and administrative factors affecting artificial insemination in dairy farms. The information gathered from the 81 dairy farms in Gevaş District of Van Province comprise the main data of this study. t test were used in order to determine statistical differences of some variables between farms practicing and non-practicing artificial insemination. The probability rate of applying artificial insemination were estimated through logistic regression method. The results revealed that there existed a positive relationship between the artificial insemination practice and the farm land quantity (decar), yearly milk production quantity and being a membership of the cooperative. On the other hand, the relationship between the artificial insemination practice and experience duration of the farmers and the distance between the farm and the district center were found to be negative.
Logistic regression dairy farming artificial insemination Van
Suni tohumlama, düşük verimli hayvan ırklarının genetik iyileştirilmesi için tasarlanmış en önemli tekniktir. Çalışmada süt sığırcılığı işletmelerinde, suni tohumlama yaptırma durumuna etki eden başlıca sosyo-ekonomik ve işletmecilik özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ana materyalini, Van İli Gevaş ilçesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde bulunan 81 adet işletmeden toplanan veriler oluşturmaktadır. Suni tohumlama yaptıran ve yaptırmayan işletmelerin kimi değişken ortalama değerleri arasındaki farklar t testi, suni tohumlama yaptırmaya etki eden faktörler ise Lojistik regresyon yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; suni tohumlama yaptıran işletmelerle, yaptırmayan işletmeler arasında sosyo-ekonomik ve işletmecilik özellikleri bakımından anlamlı farklar bulunmuştur. Suni tohumlama yaptırmaya; işletmecinin yaşı, işletme arazisi büyüklüğü, yıllık süt üretim miktarı ve kooperatif üyeliği pozitif; işletmecinin deneyimi ve işletmenin ilçe merkezine olan uzaklığı ise negatif yönde etkilemektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tarım Ekonomisi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Aralık 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 30 Sayı: 3 |