The present study was conducted to investigate the physical and biochemical characteristics of 25 promising walnut genotypes obtained through selections. Among the physical characteristics, the fruit weight, kernel weight, kernel ratio and geometric mean diameter of investigated genotypes varied respectively between 10.86-16.28 g, 5.79-7.69 g, 42.12-56.57% and 32.76-37.79 mm. Crude as ratio of selected genotypes varied between 0.7-1.8%, protein ratios varied between 9.22-18.81% and oil ratios varied between 47.2-80.3%. Among the saturated fatty acids, palmitic acid contents were determined as between 4.78-8.62 % and stearic acid contents varied between 1.95-3.53%. Of the unsaturated fatty acids, oleic acid contents varied between 13.38-30.97%, linoleic acid contents varied between 47.38-65.98% and linolenic acid contents varied between 7.1-13.94.
Araştırma, seleksiyon yolu ile elde edilmiş 25 farklı ümitvar ceviz genotipinin bazı fiziksel ve biyokimyasal özelliklerini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. İncelenen genotiplerin meyve ağırlığı, iç ağırlığı, iç oranı ve geometrik ortalama çap gibi fiziksel özellikleri sırasıyla 10.86-16.28 g, 5.79-7.69 g, % 42.12-56.57 ve 32.76-37.79 mm arasında tespit edilmiştir. Bunun yanında, seçilen genotiplerin kül oranları % 0.7-1.8, protein oranları %9.22-18.81 ve yağ oranları %47.2-80.3 arasında bulunmuştur. Ayrıca doymuş yağ asitlerinden; palmitik asit % 4.78-8.62, stearik asit %1.95-3.53 aralığında, doymamış yağ asitlerinden; oleik asit %13.38-30.97, linoleik asit %47.38-65.98 ve linolenik asit %7.1-13.94 aralığında değiştiği tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Bahçe Bitkileri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Nisan 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 31 Sayı: 1 |