The aim of the current study was to determine the effect of dried molasses beet pulp on the chemical composition, some fermentation characteristics, total gas production, organic matter digestibility and metabolisable energy of alfalfa silage. The alfalfa hay harvested at flowering stage was ensiled with dried molasses beet pulp at the rates of 0, 1.5, 3.0, 4.5 and 6.0% in triplicate in small experiment silos having a capacity of 3 kg. Dried molasses beet pulp had a significant effect on the chemical composition, some fermentation characteristics, organic matter digestibility and metabolisable energy of the resultant alfalfa silage. Dried molasses beet pulp increased dry matter content, Fleig score, total gas production, organic matter digestibility and metabolisable energy of alfalfa whereas it reduced crude ash, crude protein, acid detergent fiber, ammonia content and pH of alfalfa silage. The dry matter and crude protein contents of the resultant alfalfa silages ranged from 21.21 to 26.30%, and 17.13 to 14.84%, respectively. The pH and Fleig Score (FS) of resultant alfalfa silages ranged from 4.72 to 5.62 and 22.35 to 68.80, respectively. In addition, the ammonia contents of alfalfa silages ranged from 13.50 to 27.38% of the total nitrogen. As a conclusion, 6% of dried molasses beet pulp can be included into alfalfa forage on fresh basis to obtain high quality alfalfa silage.
Bu araştırmanın amacı, silaj katkı maddesi olarak melaslı kuru şeker pancarı posasının yonca silajının besin madde kompozisyona, fermantasyon özelliklerine, toplam gaz üretimi (TGÜ), in vitro organik madde sindirim derecesine (İVOMSD) ve metabolik enerjisine (ME) olan etkisini belirlemektir. Çiçeklenme döneminde hasat edilen yonca %0, 1.5, 3.0, 4.5 ve 6.0 oranlarında melaslı kuru şeker pancarı posası (MKŞPP) ile 3 kg plastik silolarda üç tekerrürlü olarak silolanmıştır. Melaslı kuru şeker pancarı posası, yonca silajının besin madde kompozisyonunu, fermantasyon özelliklerini, İVOMSD ve ME değerlerini önemli derecede etkilemiştir. Melaslı kuru şeker pancarı posası, yonca silajının kuru madde (KM) içeriğini, Fleig skorunu, TGÜ, ME ve İVOMSD derecesini arttırırken, ham kül (HK), ham protein (HP), asit deterjan fiber (ADF), amonyak içeriğini ve pH’sını düşürmüştür. Oluşan silajlarının kuru madde içerikleri %21.21 ile 26.30 arasında, HP içerikleri ise %17.13 ile 14.84 arasında değişmiştir. Oluşan silajların pH içerikleri 5.62 ile 4.72 arasında değişmiş olup Fleig Skoru (FS) ise 22.35 ile 68.80 arasında değişmiştir. Ayrıca silajların amonyak N içeriği toplam azotun %13.50 ile 27.38 arasında değişmiştir. Sonuç olarak, iyi kalitede yonca silajı üretmek için taze yonca materyaline %6.0 oranında melaslı kuru şeker pancarı posası katılabilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Zootekni |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Nisan 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 31 Sayı: 1 |