BibTex RIS Kaynak Göster

Mısır ile soyanın farklı oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen silajlarda besin değerinin belirlenmesi

Yıl 2016, Cilt: 31 Sayı: 3, 417 - 422, 24.10.2016
https://doi.org/10.7161/omuanajas.269996

Öz

Bu çalışmanın amacı, mısır (Zea mays L.) ile soyanın (Glycine max L.) sırasıyla yalın mısır (M100), 80:20 (M80+SY20), 60:40 (M60+SY40) ve 40:60 (M40+SY60) oranlarındaki karışımlarından hazırlanan silajların besin maddesi içeriklerini, fermantasyon ve mikrobiyolojik özelliklerini belirlemektir. Bu amaçla hasat edilen bitkisel materyal belirlenen oranlarda karıştırılmış ve her silaj grubundan 6 tekerrür olacak şekilde toplam 24 adet silaj hazırlanmıştır. 60 günlük fermantasyon süreci sonunda silajlarda yapılan analizlerde, yalın mısır silajına göre mısır+soya karışımı silajlarda ham protein (HP), ham yağ (HY), ham kül (HK), ham selüloz (HS), nötr deterjan lif (NDF), asit deterjan lif (ADF), kalsiyum (Ca) ve laktik asit bakterisi (LAB) içeriklerinde önemli artışlar belirlenmiştir. Yalın mısır silajına göre mısır+soya karışımı silajlarda daha düşük oranda kuru madde (KM), suda çözünebilir karbonhidrat (SÇK), pH, laktik asit ve asetik asit tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, tek başına silolandığında silaj kalitesi düşük olan ve hayvanlar tarafından sevilerek tüketilmeyen soyanın, mısır ile karıştırılarak silolanmasının silaj fermantasyonu ve kalitesi bakımından daha iyi sonuçlar verdiği görülmüştür.

Kaynakça

  • Açıkgöz, E., 2001. Yembitkileri. Uludağ Üniversitesi Basımevi, Yayın No: 7-025-0210. (Yenilenmiş 3. Baskı) 584 s. Bursa.
  • Akyıldız, R., 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ank Üniv Zir Fak Yayınları, No: 358, Uygulama Kılavuzu: 122, s:174-185.
  • Anonim, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu Verileri. www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 15.12.2015
  • Ayaşan, T., 2011. Soya Silajı ve Hayvan Beslemede Kullanımı. Erciyes Üniv. Vet. Fak. Derg, 8(3): 193-200.
  • Basmacıoğlu, H., Ergül, M., 2002. Silaj mikrobiyolojisi. Hayvansal Üretim, 43(1): 12-24
  • Canbolat, Ö., Kalkan, H., Filya İ., 2013. Yonca Silajlarında Katkı Maddesi Olarak Gladiçya Meyvelerinin (Gleditsia Triacanthos) Kullanılma Olanakları. Kafkas Univ. Vet. Fak. Dergisi, 19(2): 291-297
  • Carruthers, K., Prithiviraj, B., Cloutier, Q.Fe.D., Martin, R.C., Smith, L.D., 2000. Intercropping of corn with soybean, lupin and forages: sialge yield and quality. J. Agronomy&Crop Science ,185: 177-185
  • Colombini, S., Rapetti, L., Colombo, D., Galassi, G., Crovetto, G.M., 2010. Brown midrib forage sorghum silage for the dairy cow: nutritive value and comparison with corn silage in the diet. Italian J Anim Sci, 9(53): 273-277.
  • Demirel, M., Celik, S., Temur, C., Guney, M., Celik, S., 2009. Determination of Fermentation Properties and Digestibility Characteristics of Combination of Corn-Soybean and Corn Silages. J. Animal and Veterinary Advances, 8(4): 711-714.
  • Esmail, S.H.M., Bolsen, K.K., Pfaff, L., 1991. Maturity effects on chemical composition, silage fermentation and digestibility of whole plant grain sorghum and soya-bean silages fed to beef cattle. Anim. Feed Sci. and Tech., 33: 79-85.
  • Filya, İ., 2004. Nutritive value and aerobic stability of whole crop maize silage harvested at four stages of maturity. Anim. Feed Sci. and Tech.., 116: 141-150
  • Filya, İ., Sucu, E., 2010. The effects of lactic acid bacteria on the fermentation, aerobic stability and nutritive value of maize silage. Grass and Forage Science, 65: 446-455.
  • Kara, K., Okçu, M., 2003. Erzurum şartlarında soyanın (Glycine max. L.) farklı olgunlaşma dönemlerinde hasadının ot verimi ve otun kalitesi üzerine etkileri. Türkiye 5. Tarla Bitkileri Kongresi, 13-17 Ekim, Diyarbakır. s: 649-654.
  • Karakozak, E., Ayaşan, T., 2010. Değişik Yem Bitkileri ve Karışımlarından Hazırlanan Silajlarda İnokulant Kullanımının Flieg Puanı ve Ham Besin Maddeleri Üzerine Etkileri. Kafkas Univ. Vet. Fak. Dergisi, 16(6): 987-994.
  • Kılıç, A., 1986. Silo Yemi (Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri). Bilgehan Basımevi, İzmir.
  • Koç, F., Özdüven, M.L., Yurtman, İ.Y., 1999. Tuz ve mikrobiyal katkı maddesi ilavesinin mısır-soya karışımı silajlarda kalite ve aerobik dayanıklılık üzerindeki etkileri. Hayvansal Üretim, 39-40: 64-71.
  • Kökten, K., Boydak, E., Kaplan, M., Seydeşoğlu, S., Kavurmacı, Z. 2013. Bazı Soya Fasulyesi (Glycine max L.) Çeşitlerinden Yapılan Silajların Besin Değerlerinin Belirlenmesi. Türk Doğa ve Fen Dergisi, 2(2): 7-12.
  • McDonald, P., Henderson, A.R., Heron, S.J.E., 1991. Microorganisms. In: McDonald, P., Henderson, A.R. and Heron, S.J.E. (eds) The Biochemistry of Silage, pp. 81-151. UK: Abersytwyth.
  • Meeske, R.J., Ashbell, G., Weinberg, Z.G., Kipnis, T., 1993. Ensiling forage sorghum at two stages of maturity with the addition of lactic acid bacterial ınoculants. Anim. Feed Sci.Technol.; 43: 165-175.
  • Özdüven, L., Koç, F., Polat, C., Coşkuntuna, L., Başkavak, S. Şamlı, H.E., 2009. Bazı mısır çeşitlerinde vejetasyon döneminin silolamada fermantasyon özellikleri ve yem değeri üzerine etkileri. Tekirdağ Zir. Fak. Derg., 6(2): 121-129.
  • Özen, N., 1999. Süt Sığırlarının Beslenmesi, Yardımcı Ders Notu. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 123 ss.
  • Queiroz, O.C.M., Arriola, K.G., Daniel, J.L.P., Adesogan, A.T., 2013. Effects of 8 chemical and bacterial additives on the quality of corn silage. J. Dairy Sci., 96: 5836-5843.
  • Seale, D.R., Pahlow, G., Spoelstra, S.F., Lindgren, S., Dellaglio, F., Lowe, J.F., 1990. Methods for the Microbiological Analysis of Silage. Proceeding of the EurobacConference, 12-16 August, Uppsala, Sweden, 147-164.
  • Serbester, U., Akkaya, M.R., Yucel, C., Gorgulu, M., 2015. Comparison of yield, nutritive value, and in vitro digestibility of monocrop and intercroped corn-soybean silages cut at two maturity stages. Italian Journal of Animal Science, 14: 66-70.
  • Spanghero, M., Zanfi, C., Signor, M., Davanzo, D., Volpe, V., Venerus, S., 2015. Effects of plant vegetative stage and field drying time on chemical composition and in vitro ruminal degratdation of forage soybean silage. Anim. Feed Sci. and Techn., 200: 102-106.
  • Tekce, E., Gül, M., 2014. Ruminant Beslemede NDF ve ADF’nin Önemi. Atatürk Üniv. Vet. Bil. Derg., 9(1): 63-73.
  • Titterton, M., Maasdorp, B.V., 1997. Nutritional improvement of maize silage for dairying: mixed crop silages from sole and intercropped legumes and a long season variety of maize, 2. Ensilage. Anim. Feed Sci. and Techn., 69: 263-270.
  • Touno, E., Kaneko, M., Uozumi, S., Kawamoto, H., Deguchi, S., 2014. Evaluation of Feeding Value of Forage Soybean Silage as a Substitute for Wheat Bran in Sheep. Animal Science Journal, 85: 46-52.
  • Uzun, F., 2010. IV. Analizler (1. Kuru madde analizi, 2. Azot analizi (Kjeldahl yöntemi), 6. Kül analizi). In: Uzun, F. (Ed.), Tarla Bitkilerinde Laboratuvar Analizleri (Uygulama Ders Notu). Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Uygulama Ders Notu No:1, s: 25-49.
  • Van Soest, P.J., Robertson, J.D., Lewis, B.A., 1991. Methods for dietary fibre, neutral detergent fibre and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J Dairy Science, 74: 3583-3597.

Determination of nutritive value of maize silages ensiled with soybean at different rate

Yıl 2016, Cilt: 31 Sayı: 3, 417 - 422, 24.10.2016
https://doi.org/10.7161/omuanajas.269996

Öz

This study was conducted to determine the crude nutrient contents and quality characteristics of silages prepared from maize (Zea mays L.) (M100) and the mixture of maize (Zea mays L.) and soybean (Glycine max L.) at the rates of 20%, 40%, 60% respectively. Totaly 24 silages were made with 6 repetitions in each at the end of the 60-day fermentation process in the analysis, carried out in silages, according to M100 control silages maize-soybean mixture silages were determined significant increases
in terms of content crude protein silages, crude oil, ash, crude fiber, neutral detergent fiber, acid detergent fiber, calcium and lactic acid bacteria according to maize silage (M100), in maize-soya
mixture silages were determined in a lower rate of dry matter water soluble carbohydrates, the pH lactic acid and acetic acid. As a result , the ensiling by being mixed with maize of the Soybean, undesirable by the animals when it is ensiled alone has been shown to give better results in terms of silage fermentation and quality.

Kaynakça

  • Açıkgöz, E., 2001. Yembitkileri. Uludağ Üniversitesi Basımevi, Yayın No: 7-025-0210. (Yenilenmiş 3. Baskı) 584 s. Bursa.
  • Akyıldız, R., 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ank Üniv Zir Fak Yayınları, No: 358, Uygulama Kılavuzu: 122, s:174-185.
  • Anonim, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu Verileri. www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 15.12.2015
  • Ayaşan, T., 2011. Soya Silajı ve Hayvan Beslemede Kullanımı. Erciyes Üniv. Vet. Fak. Derg, 8(3): 193-200.
  • Basmacıoğlu, H., Ergül, M., 2002. Silaj mikrobiyolojisi. Hayvansal Üretim, 43(1): 12-24
  • Canbolat, Ö., Kalkan, H., Filya İ., 2013. Yonca Silajlarında Katkı Maddesi Olarak Gladiçya Meyvelerinin (Gleditsia Triacanthos) Kullanılma Olanakları. Kafkas Univ. Vet. Fak. Dergisi, 19(2): 291-297
  • Carruthers, K., Prithiviraj, B., Cloutier, Q.Fe.D., Martin, R.C., Smith, L.D., 2000. Intercropping of corn with soybean, lupin and forages: sialge yield and quality. J. Agronomy&Crop Science ,185: 177-185
  • Colombini, S., Rapetti, L., Colombo, D., Galassi, G., Crovetto, G.M., 2010. Brown midrib forage sorghum silage for the dairy cow: nutritive value and comparison with corn silage in the diet. Italian J Anim Sci, 9(53): 273-277.
  • Demirel, M., Celik, S., Temur, C., Guney, M., Celik, S., 2009. Determination of Fermentation Properties and Digestibility Characteristics of Combination of Corn-Soybean and Corn Silages. J. Animal and Veterinary Advances, 8(4): 711-714.
  • Esmail, S.H.M., Bolsen, K.K., Pfaff, L., 1991. Maturity effects on chemical composition, silage fermentation and digestibility of whole plant grain sorghum and soya-bean silages fed to beef cattle. Anim. Feed Sci. and Tech., 33: 79-85.
  • Filya, İ., 2004. Nutritive value and aerobic stability of whole crop maize silage harvested at four stages of maturity. Anim. Feed Sci. and Tech.., 116: 141-150
  • Filya, İ., Sucu, E., 2010. The effects of lactic acid bacteria on the fermentation, aerobic stability and nutritive value of maize silage. Grass and Forage Science, 65: 446-455.
  • Kara, K., Okçu, M., 2003. Erzurum şartlarında soyanın (Glycine max. L.) farklı olgunlaşma dönemlerinde hasadının ot verimi ve otun kalitesi üzerine etkileri. Türkiye 5. Tarla Bitkileri Kongresi, 13-17 Ekim, Diyarbakır. s: 649-654.
  • Karakozak, E., Ayaşan, T., 2010. Değişik Yem Bitkileri ve Karışımlarından Hazırlanan Silajlarda İnokulant Kullanımının Flieg Puanı ve Ham Besin Maddeleri Üzerine Etkileri. Kafkas Univ. Vet. Fak. Dergisi, 16(6): 987-994.
  • Kılıç, A., 1986. Silo Yemi (Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri). Bilgehan Basımevi, İzmir.
  • Koç, F., Özdüven, M.L., Yurtman, İ.Y., 1999. Tuz ve mikrobiyal katkı maddesi ilavesinin mısır-soya karışımı silajlarda kalite ve aerobik dayanıklılık üzerindeki etkileri. Hayvansal Üretim, 39-40: 64-71.
  • Kökten, K., Boydak, E., Kaplan, M., Seydeşoğlu, S., Kavurmacı, Z. 2013. Bazı Soya Fasulyesi (Glycine max L.) Çeşitlerinden Yapılan Silajların Besin Değerlerinin Belirlenmesi. Türk Doğa ve Fen Dergisi, 2(2): 7-12.
  • McDonald, P., Henderson, A.R., Heron, S.J.E., 1991. Microorganisms. In: McDonald, P., Henderson, A.R. and Heron, S.J.E. (eds) The Biochemistry of Silage, pp. 81-151. UK: Abersytwyth.
  • Meeske, R.J., Ashbell, G., Weinberg, Z.G., Kipnis, T., 1993. Ensiling forage sorghum at two stages of maturity with the addition of lactic acid bacterial ınoculants. Anim. Feed Sci.Technol.; 43: 165-175.
  • Özdüven, L., Koç, F., Polat, C., Coşkuntuna, L., Başkavak, S. Şamlı, H.E., 2009. Bazı mısır çeşitlerinde vejetasyon döneminin silolamada fermantasyon özellikleri ve yem değeri üzerine etkileri. Tekirdağ Zir. Fak. Derg., 6(2): 121-129.
  • Özen, N., 1999. Süt Sığırlarının Beslenmesi, Yardımcı Ders Notu. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 123 ss.
  • Queiroz, O.C.M., Arriola, K.G., Daniel, J.L.P., Adesogan, A.T., 2013. Effects of 8 chemical and bacterial additives on the quality of corn silage. J. Dairy Sci., 96: 5836-5843.
  • Seale, D.R., Pahlow, G., Spoelstra, S.F., Lindgren, S., Dellaglio, F., Lowe, J.F., 1990. Methods for the Microbiological Analysis of Silage. Proceeding of the EurobacConference, 12-16 August, Uppsala, Sweden, 147-164.
  • Serbester, U., Akkaya, M.R., Yucel, C., Gorgulu, M., 2015. Comparison of yield, nutritive value, and in vitro digestibility of monocrop and intercroped corn-soybean silages cut at two maturity stages. Italian Journal of Animal Science, 14: 66-70.
  • Spanghero, M., Zanfi, C., Signor, M., Davanzo, D., Volpe, V., Venerus, S., 2015. Effects of plant vegetative stage and field drying time on chemical composition and in vitro ruminal degratdation of forage soybean silage. Anim. Feed Sci. and Techn., 200: 102-106.
  • Tekce, E., Gül, M., 2014. Ruminant Beslemede NDF ve ADF’nin Önemi. Atatürk Üniv. Vet. Bil. Derg., 9(1): 63-73.
  • Titterton, M., Maasdorp, B.V., 1997. Nutritional improvement of maize silage for dairying: mixed crop silages from sole and intercropped legumes and a long season variety of maize, 2. Ensilage. Anim. Feed Sci. and Techn., 69: 263-270.
  • Touno, E., Kaneko, M., Uozumi, S., Kawamoto, H., Deguchi, S., 2014. Evaluation of Feeding Value of Forage Soybean Silage as a Substitute for Wheat Bran in Sheep. Animal Science Journal, 85: 46-52.
  • Uzun, F., 2010. IV. Analizler (1. Kuru madde analizi, 2. Azot analizi (Kjeldahl yöntemi), 6. Kül analizi). In: Uzun, F. (Ed.), Tarla Bitkilerinde Laboratuvar Analizleri (Uygulama Ders Notu). Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Uygulama Ders Notu No:1, s: 25-49.
  • Van Soest, P.J., Robertson, J.D., Lewis, B.A., 1991. Methods for dietary fibre, neutral detergent fibre and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J Dairy Science, 74: 3583-3597.
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Tarla Bitkileri
Yazarlar

Mehmet Arslan

Cengiz Erdurmuş

Mehmet Öten Bu kişi benim

Bilal Aydınoğlu

Sadık Çakmakçı

Yayımlanma Tarihi 24 Ekim 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 31 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Arslan, M., Erdurmuş, C., Öten, M., Aydınoğlu, B., vd. (2016). Mısır ile soyanın farklı oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen silajlarda besin değerinin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 31(3), 417-422. https://doi.org/10.7161/omuanajas.269996
AMA Arslan M, Erdurmuş C, Öten M, Aydınoğlu B, Çakmakçı S. Mısır ile soyanın farklı oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen silajlarda besin değerinin belirlenmesi. ANAJAS. Ekim 2016;31(3):417-422. doi:10.7161/omuanajas.269996
Chicago Arslan, Mehmet, Cengiz Erdurmuş, Mehmet Öten, Bilal Aydınoğlu, ve Sadık Çakmakçı. “Mısır Ile soyanın Farklı Oranlarda karıştırılmasıyla Elde Edilen Silajlarda Besin değerinin Belirlenmesi”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 31, sy. 3 (Ekim 2016): 417-22. https://doi.org/10.7161/omuanajas.269996.
EndNote Arslan M, Erdurmuş C, Öten M, Aydınoğlu B, Çakmakçı S (01 Ekim 2016) Mısır ile soyanın farklı oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen silajlarda besin değerinin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 31 3 417–422.
IEEE M. Arslan, C. Erdurmuş, M. Öten, B. Aydınoğlu, ve S. Çakmakçı, “Mısır ile soyanın farklı oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen silajlarda besin değerinin belirlenmesi”, ANAJAS, c. 31, sy. 3, ss. 417–422, 2016, doi: 10.7161/omuanajas.269996.
ISNAD Arslan, Mehmet vd. “Mısır Ile soyanın Farklı Oranlarda karıştırılmasıyla Elde Edilen Silajlarda Besin değerinin Belirlenmesi”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 31/3 (Ekim 2016), 417-422. https://doi.org/10.7161/omuanajas.269996.
JAMA Arslan M, Erdurmuş C, Öten M, Aydınoğlu B, Çakmakçı S. Mısır ile soyanın farklı oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen silajlarda besin değerinin belirlenmesi. ANAJAS. 2016;31:417–422.
MLA Arslan, Mehmet vd. “Mısır Ile soyanın Farklı Oranlarda karıştırılmasıyla Elde Edilen Silajlarda Besin değerinin Belirlenmesi”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, c. 31, sy. 3, 2016, ss. 417-22, doi:10.7161/omuanajas.269996.
Vancouver Arslan M, Erdurmuş C, Öten M, Aydınoğlu B, Çakmakçı S. Mısır ile soyanın farklı oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen silajlarda besin değerinin belirlenmesi. ANAJAS. 2016;31(3):417-22.
Online ISSN: 1308-8769