Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin tane verimi ve kalite özelliklerinin belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 32 Sayı: 1, 85 - 95, 12.02.2017
https://doi.org/10.7161/omuanajas.288862

Öz

Günümüzde kullanım amacına göre, buğdayın tane verimi yanında bazı kalite
özelliklerinin de belirlenmesi gerekmektedir. 
Bu çalışma, Yozgat ekolojik koşullarında 14 farklı ekmeklik buğday
çeşidinin verim ve kalite yönünden durumlarını belirlemek amacıyla 2010-2014
yılları arasında yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre üç
tekrarlamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada çeşitlerin bitki boyu,
tane verimi, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, kül oranı, yağ oranı,  protein içeriği, nişasta içeriği, yaş gluten
içeriği, Zeleny sedimentasyon değeri, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) ve
nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF) değerleri incelenmiştir. Üç yılın
ortalamasına göre çeşitlerin bitki boyları 60.2–80.3 cm, tane verimleri 290.5
372.2 kg da-1, bin tane ağırlıkları
29.2–38.4 g, hektolitre ağırlıkları 77.7–79.7 kg arasında değişim göstermiştir.
Kül oranları % 1.62
1.82, yağ oranları % 1.401.91, protein oranları % 12.0–13.8, nişasta içeriği % 61.665.0,  yaş gluten içeriği % 23.928.0, sedimentasyon
değerleri 21.5–33.1 ml, ADF ve NDF değerleri ise sırasıyla % 3.5
4.4 ile % 14.916.0 arasında
değişmiştir. En yüksek tane verimi Tosunbey (372.2 kg    da-1),
Flamura 85 (367.1 kg da-1),
Syrena Odes'ka (357.0 kg da-1)
çeşitlerinden elde edilmiştir. Bununla birlikte,  Biplot analiz grafiğine göre de Tosunbey ve
Syrena Odes’ka çeşitleri hektolitre ağırlığı, bin tane ağırlığı, nişasta ve yağ
oranı ile bitki boyu bakımından öne çıkmışlardır.

Kaynakça

  • AACC, American Association of Cereal Chemists., 2005. Approved Methods of the AACC (11th ed.). St. Paul, USA.
  • Akçura, M., 2011. The relationships of some traits in Turkish winter bread wheat landraces. Turk J. Agric. For., 35: 115-125.
  • Aktaş, B., Eren, H., 2014. Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin tane verimi stabilitesi ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 23(2): 69-76.
  • Anjum, M.I., Ghazanfar, S., Begum, I., 2014. Nutritional composition of wheat grains and straw ınfluenced by differences in varieties grown under uniform agronomic practices. Inter. J. Vet. Sci, 3(3): 100-104.
  • Aydın, N., Bayramoğlu, H.O., Mut, Z., Özcan, H., 2005. Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşit ve hatlarının Karadeniz koşullarında verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. AÜZF Tarım Bilimleri Dergisi, 11(3): 257–262.
  • Barteczko, J., Augustyn, R. , Lasek, O., Smulikowska, S., 2009. Chemical composition and nutritional value of different wheat cultivars for broiler chickens. Journal of Animal and Feed Sciences, 18: 124–131.
  • Bilgin, O., Korkut, K. Z., 2005a. Bazı ekmeklik buğday çeşit ve hatlarının (T. aestivum L.) tane verimi ve bazı fenolojik özelliklerinin belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1): 57-65.
  • Bilgin, O., Korkut, K. Z., 2005b. Determination of some bread quality and grain yield characters in bread wheat (Triticum aestivum L.). International Journal of Agriculture and Biology, 1: 125-128.
  • Brand, T.S., Cruywagen, C.W., Brandt, D.A., Viljoen, M., Burger, W.W., 2003. Variation in the chemical composition, physical characteristics and energy values of cereal grains produced in the western cape area of South Africa. South African Journal of Animal Science, 33 (2): 117-126.
  • Campbell, L. D., Boila, R. J., Stothers, S. C., 1995. Variation in the chemical composition and test weight of barley and wheat grain grown at selected locations throughout Manitoba. Can. J. Anim. Sci., 75 (2): 239-246.
  • Egesel, C.Ö., Kahrıman, F., Tayyar, Ş., Baytekin, H., 2009. Ekmeklik buğdayda un kalite özellikleri ile dane veriminin karşılıklı etkileşimleri ve uygun çeşit seçimi. Anadolu J. Agric. Sci. 24: 76-83.
  • Elgün, A., Türker, S., Bilgiçli, N., 2001. Tahıl ve ürünlerinde analitik kalite kontrolü. Konya Ticaret Borsası Yayın No: 2, Konya.
  • Ercan, R., Seçkin, R., Velioğlu, S., 1988. Ülkemizde yetiştirilen bazı buğday çeşitlerinin ekmeklik kalitesi. Gıda 13(2): 107-114.
  • Ereifej, K. I., Al-Karaki, G. N., Hammouri, M. K., 2007. Variability of some physico-chemical characteristics of wheat cultivars grown under arid and semiarid mediterranean conditions. Internatıonal Journal of Food Propertıes, 4(1), 91–101.
  • FAO., 2014. FAO Production Yearbook. Food and Agriculture Organization of United Nations, Rome. http://www.faostat.fao.org/ (Ulaşım: 08.02.2016).
  • Grausgruber, H., Oberforster, M., Werteber, M., Ruckenbauer, P., Volmann, J., 2000. Stability of quality traits in austrian-grown winter wheats. Field Crops Research, 66 (3): 257- 267.
  • Karnoven, T., Peltonen, J., Kivi, E., 1991. The effect of northern climate conditions on sprouting damage of wheat grains. Acta Agric. Scand., 41: 55-64.
  • Kendal, E., Doğan, Y., 2013. Diyarbakır koşullarında bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) genotiplerinin tane verimi ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. YYÜ Tar. Bil. Derg., 23(3): 199-208.
  • Koca, Y. O., Dere, Ş., Erekul, O., 2011. İleri ekmeklik buğday hatlarında tane verimi ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(2): 15–22.
  • Konak, C., Akça, M., Turgut, İ. 1999., Aydın ili koşullarına uyumlu buğday çeşitlerinin belirlenmesi. Türkiye III. Tarla Bitkileri Kongresi, 87-90, 15-18 Kasım, Adana.
  • Kutlu, H.R., 2008. Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Ders Notu, Adana.
  • Kün, E., 1996. Tahıllar-I (Serin iklim Tahılları). Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yay., Yayın No:1451, Ankara
  • Kün, E., Avcı, M., Uzunlu, V., Zencirci, N., 1995. Serin iklim tahıllarında tüketim projeksiyonları ve üretim hedefleri. Ziraat Mühendisliği 4. Teknik Kongresi, 417-428, Ankara.
  • Liniņa, A., Ruža, A., 2015. Weather conditions effect on fresh and stored winter wheat grain gluten quantity and quality. Nordic View To Sustainable Rural Development. Proceedings of the 25th NJF Congress, 148-153, 16-18 June, Riga, Latvia.
  • Lipkovich, İ., Smith, E. P., 2002. Biplot and singular value decomposition macros for excel. Department of Statistics Virginia Tech Blacksburg, VA 24061-0439. http://www.jstatsoft.org/v07/i05/paper.
  • Loffler, C.M., Rauch, T.L., Busch, R.H., 1985. Grain and plant protein relationships in Hard Red Spring wheat. Crop Sci, 25: 521-524.
  • Mahla, R., Madan, S., Munjal, R. Hasija, R. J., 2015. Drought stress induced changes in quality and yield parameters and their association in wheat genotypes. Environment and Ecology, 33(4): 1639-1643.
  • Mut, Z., Aydın, N., Bayramoğlu, N.O., Özcan, H., 2007. Bazı ekmelik buğday (Triticum aestivum L.) genotiplerinin verim ve başlıca kalite özelliklerinin belirlenmesi. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2): 193-201.
  • Mut, Z., Aydın, N., Özcan, H., Bayramoğlu, H.O., 2005. Orta Karadeniz Bölgesinde ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) genotiplerinin verim ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. GOP Üniversitesi Zir. Fak. Dergisi, 22 (2): 85-93.
  • Mut, Z., Aydin, N., Bayramoğlu, H.O., Özcan. H. 2010., Stability of some quality traits in bread wheat (Triticum aestivum L.) genotypes. J. Environ. Biol., 31: 489-495.
  • Naneli, İ., Sakin, M.A., Kıral, A.S., 2015. Tokat-Kazova şartlarında bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. GOÜ. Ziraat Fak. Der. 32(1): 91-103.
  • Özen, S., Akman, Z., 2015. Yozgat ekolojik koşullarında bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 10 (1): 35-43.
  • Özer, M. S., Özkan, H., Kola, H., Kaya, C., 2003.Ç.Ü.Z.F Tarla Bitkileri Bölümü tarafından yetiştirilen bazı ekmeklik buğday ve tritikale çeşit ve hatları ile bölgemiz çiftçilerince üretilen ticari buğday çeşitlerinin fiziksel, kimyasal ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi. GIDA 28 (3): 251: 257.
  • Öztürk, A., Aydın, F., 2004. Effect of water stress at various growth stages on some quality characteristics of winter wheat. J. Agron. Crop Sci., 190: 93-99.
  • Sade, B., 1997. Tahıl Islahı (Buğday ve Mısır). Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No:31, Konya.
  • SAS Institute., 1998. INC SAS/STAT users’ guide release 7.0, Cary, NC, USA.
  • Šramková, Z., Gregová, E., Šturdík, E., 2009. Chemical composition and nutritional quality of wheat grain. Acta Chimica Slovaca, 2(1): 115-138.
  • Şahin, M., Aydoğan, S., Göçmen Akçacık, A., Demir, B., 2013. Orta Anadolu Bölgesinde ekimi yapılan bazı ekmeklik buğday genotiplerinin kuru ve sulu koşullardaki verim ve kalitelerinin karşılaştırılması. 10. Tarla Bitkileri Kongresi, 271-277, 10-13 Eylül, Konya.
  • Şahin, M., Göçmen Akçacık , A., Aydoğan, S., 2011. Bazı ekmeklik buğday genotiplerinin tane verimi ile kalite özellikleri arasındaki ilişkiler ve stabilite yetenekleri. Anadolu, J. of AARI., 21(2): 39-48.
  • Şanal, T., Pehlivan, A., Yazar, S., Olgun, M., 2009. Quality analysis of Turkey in bread wheat by ınterpolation technique ıı. white hard bread wheat. biological diversity and conservation. Çukurova Üniv. Zir. Fak. Dergisi 5 (2): 1-16.
  • TÜİK, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu. Bitkisel üretim istatistikleri. http://www.tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/ bitkisel.zul (Ulaşım: 08.02.2016).
  • Ünal, S. S., 2002. Importance of wheat quality and methods in wheat quality determination. Hububat Ürünleri Teknolojisi Kongre ve Sergisi, 25-37, 3-4 Ekim, Gaziantep.
  • Ünal, S.S., 1991. Hububat Teknolojisi, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Baskısı, 216, İzmir.
  • Van Soest, P.J., Robertson J.B., Lewis, B.A., 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci., 74(10): 3583-3597.
  • Yağdı, K., 2004. Bursa koşullarında geliştirilen ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) hatlarının bazı kalite özelliklerinin araştırılması. Ulud. Üniv. Zir. Fak. Derg., 18(1): 11-23.
  • Yan, W., Reid J.F., 2008. Breeding line selection based on multiple traits. Crop Sci (48): 417-423.
  • Yazar, S., Salantur, A., Özdemir, B., Alyamaç, M. E., Evlice, A. K., Pehlivan, A., Akan K., Aydoğan, S., 2013. Orta Anadolu Bölgesi ekmeklik buğday ıslah çalışmalarında bazı tarımsal karakterlerin araştırılması. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 22(1): 32-40
  • Zeleny, L., Greenaway, W. T., Gurney, G. M., Fifield, C. C., Lebsock, K., 1960. Sedimentation value as an index of dough-mixing characteristics in early-generation wheat selections. Cereal Chem., 37: 673-678.
  • Žilic, S., Dodig, D., Milašinovic Šeremešic, M., Kandic, V., Kostadinovic, M., Prodanovic S., Saviç, D., 2012. Small grain cereals compared for dietary fibre and proteın contents. GENETIKA, 43(2): 381-395.

Determination of grain yield and quality traits of some bread wheat (Triticum aestivum L.) varieties

Yıl 2017, Cilt: 32 Sayı: 1, 85 - 95, 12.02.2017
https://doi.org/10.7161/omuanajas.288862

Öz

According to the purpose for the use of wheat, determination of grain
yield along with some quality traits is required.
This study was conducted to determine grain yield and
some quality traits of 14 bread wheat cultivars in Yozgat ecological conditions
between 2010 and 2014 growing seasons. Experiments were carried out in
randomized complete block design with three replications. In the trials, plant
height, seed yield, 1000 kernel weight, test weight, ash ratio, fat ratio,
protein content, starch content, wet gluten content, Zeleny sedimentation values,
ADF and NDF values were investigated. According to the three year-average;
plant height, grain yield, 1000 kernel weight, test weight of the cultivars
were between 60.2–80.3 cm, 290.5–372.2
kg da-1, 29.2–38.4 g, 77.7–79.7 kg, whereas ash ratio, fat
ratio, protein content, starch content, wet gluten content, Zeleny
sedimentation value, acid detergent fiber (ADF) and neutral detergent fiber
(NDF) values were 1.62–1.82 %, 1.40–1.91 %, 12.0–13.8 %, 61.6–65.0 %, 23.9–28.0
%, 21.5–33.1 ml, 3.5–4.4 % and 14.9–16.0 %, respectively. The highest grain
yield was obtained from Tosunbey (372.2
kg da-1), Flamura 85 (367.1 kg da-1) and Syrena Odes'ka (357.0 kg da-1) cultivars. Additionally, according to the results of
biplot graphics analysis; Tosunbey and Syrena Odes’ka cultivars came into
prominence in terms of test weight, thousand grain weight, starch content, fat
ratio and plant height.

Kaynakça

  • AACC, American Association of Cereal Chemists., 2005. Approved Methods of the AACC (11th ed.). St. Paul, USA.
  • Akçura, M., 2011. The relationships of some traits in Turkish winter bread wheat landraces. Turk J. Agric. For., 35: 115-125.
  • Aktaş, B., Eren, H., 2014. Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin tane verimi stabilitesi ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 23(2): 69-76.
  • Anjum, M.I., Ghazanfar, S., Begum, I., 2014. Nutritional composition of wheat grains and straw ınfluenced by differences in varieties grown under uniform agronomic practices. Inter. J. Vet. Sci, 3(3): 100-104.
  • Aydın, N., Bayramoğlu, H.O., Mut, Z., Özcan, H., 2005. Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşit ve hatlarının Karadeniz koşullarında verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. AÜZF Tarım Bilimleri Dergisi, 11(3): 257–262.
  • Barteczko, J., Augustyn, R. , Lasek, O., Smulikowska, S., 2009. Chemical composition and nutritional value of different wheat cultivars for broiler chickens. Journal of Animal and Feed Sciences, 18: 124–131.
  • Bilgin, O., Korkut, K. Z., 2005a. Bazı ekmeklik buğday çeşit ve hatlarının (T. aestivum L.) tane verimi ve bazı fenolojik özelliklerinin belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1): 57-65.
  • Bilgin, O., Korkut, K. Z., 2005b. Determination of some bread quality and grain yield characters in bread wheat (Triticum aestivum L.). International Journal of Agriculture and Biology, 1: 125-128.
  • Brand, T.S., Cruywagen, C.W., Brandt, D.A., Viljoen, M., Burger, W.W., 2003. Variation in the chemical composition, physical characteristics and energy values of cereal grains produced in the western cape area of South Africa. South African Journal of Animal Science, 33 (2): 117-126.
  • Campbell, L. D., Boila, R. J., Stothers, S. C., 1995. Variation in the chemical composition and test weight of barley and wheat grain grown at selected locations throughout Manitoba. Can. J. Anim. Sci., 75 (2): 239-246.
  • Egesel, C.Ö., Kahrıman, F., Tayyar, Ş., Baytekin, H., 2009. Ekmeklik buğdayda un kalite özellikleri ile dane veriminin karşılıklı etkileşimleri ve uygun çeşit seçimi. Anadolu J. Agric. Sci. 24: 76-83.
  • Elgün, A., Türker, S., Bilgiçli, N., 2001. Tahıl ve ürünlerinde analitik kalite kontrolü. Konya Ticaret Borsası Yayın No: 2, Konya.
  • Ercan, R., Seçkin, R., Velioğlu, S., 1988. Ülkemizde yetiştirilen bazı buğday çeşitlerinin ekmeklik kalitesi. Gıda 13(2): 107-114.
  • Ereifej, K. I., Al-Karaki, G. N., Hammouri, M. K., 2007. Variability of some physico-chemical characteristics of wheat cultivars grown under arid and semiarid mediterranean conditions. Internatıonal Journal of Food Propertıes, 4(1), 91–101.
  • FAO., 2014. FAO Production Yearbook. Food and Agriculture Organization of United Nations, Rome. http://www.faostat.fao.org/ (Ulaşım: 08.02.2016).
  • Grausgruber, H., Oberforster, M., Werteber, M., Ruckenbauer, P., Volmann, J., 2000. Stability of quality traits in austrian-grown winter wheats. Field Crops Research, 66 (3): 257- 267.
  • Karnoven, T., Peltonen, J., Kivi, E., 1991. The effect of northern climate conditions on sprouting damage of wheat grains. Acta Agric. Scand., 41: 55-64.
  • Kendal, E., Doğan, Y., 2013. Diyarbakır koşullarında bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) genotiplerinin tane verimi ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. YYÜ Tar. Bil. Derg., 23(3): 199-208.
  • Koca, Y. O., Dere, Ş., Erekul, O., 2011. İleri ekmeklik buğday hatlarında tane verimi ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(2): 15–22.
  • Konak, C., Akça, M., Turgut, İ. 1999., Aydın ili koşullarına uyumlu buğday çeşitlerinin belirlenmesi. Türkiye III. Tarla Bitkileri Kongresi, 87-90, 15-18 Kasım, Adana.
  • Kutlu, H.R., 2008. Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Ders Notu, Adana.
  • Kün, E., 1996. Tahıllar-I (Serin iklim Tahılları). Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yay., Yayın No:1451, Ankara
  • Kün, E., Avcı, M., Uzunlu, V., Zencirci, N., 1995. Serin iklim tahıllarında tüketim projeksiyonları ve üretim hedefleri. Ziraat Mühendisliği 4. Teknik Kongresi, 417-428, Ankara.
  • Liniņa, A., Ruža, A., 2015. Weather conditions effect on fresh and stored winter wheat grain gluten quantity and quality. Nordic View To Sustainable Rural Development. Proceedings of the 25th NJF Congress, 148-153, 16-18 June, Riga, Latvia.
  • Lipkovich, İ., Smith, E. P., 2002. Biplot and singular value decomposition macros for excel. Department of Statistics Virginia Tech Blacksburg, VA 24061-0439. http://www.jstatsoft.org/v07/i05/paper.
  • Loffler, C.M., Rauch, T.L., Busch, R.H., 1985. Grain and plant protein relationships in Hard Red Spring wheat. Crop Sci, 25: 521-524.
  • Mahla, R., Madan, S., Munjal, R. Hasija, R. J., 2015. Drought stress induced changes in quality and yield parameters and their association in wheat genotypes. Environment and Ecology, 33(4): 1639-1643.
  • Mut, Z., Aydın, N., Bayramoğlu, N.O., Özcan, H., 2007. Bazı ekmelik buğday (Triticum aestivum L.) genotiplerinin verim ve başlıca kalite özelliklerinin belirlenmesi. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2): 193-201.
  • Mut, Z., Aydın, N., Özcan, H., Bayramoğlu, H.O., 2005. Orta Karadeniz Bölgesinde ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) genotiplerinin verim ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. GOP Üniversitesi Zir. Fak. Dergisi, 22 (2): 85-93.
  • Mut, Z., Aydin, N., Bayramoğlu, H.O., Özcan. H. 2010., Stability of some quality traits in bread wheat (Triticum aestivum L.) genotypes. J. Environ. Biol., 31: 489-495.
  • Naneli, İ., Sakin, M.A., Kıral, A.S., 2015. Tokat-Kazova şartlarında bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. GOÜ. Ziraat Fak. Der. 32(1): 91-103.
  • Özen, S., Akman, Z., 2015. Yozgat ekolojik koşullarında bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 10 (1): 35-43.
  • Özer, M. S., Özkan, H., Kola, H., Kaya, C., 2003.Ç.Ü.Z.F Tarla Bitkileri Bölümü tarafından yetiştirilen bazı ekmeklik buğday ve tritikale çeşit ve hatları ile bölgemiz çiftçilerince üretilen ticari buğday çeşitlerinin fiziksel, kimyasal ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi. GIDA 28 (3): 251: 257.
  • Öztürk, A., Aydın, F., 2004. Effect of water stress at various growth stages on some quality characteristics of winter wheat. J. Agron. Crop Sci., 190: 93-99.
  • Sade, B., 1997. Tahıl Islahı (Buğday ve Mısır). Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No:31, Konya.
  • SAS Institute., 1998. INC SAS/STAT users’ guide release 7.0, Cary, NC, USA.
  • Šramková, Z., Gregová, E., Šturdík, E., 2009. Chemical composition and nutritional quality of wheat grain. Acta Chimica Slovaca, 2(1): 115-138.
  • Şahin, M., Aydoğan, S., Göçmen Akçacık, A., Demir, B., 2013. Orta Anadolu Bölgesinde ekimi yapılan bazı ekmeklik buğday genotiplerinin kuru ve sulu koşullardaki verim ve kalitelerinin karşılaştırılması. 10. Tarla Bitkileri Kongresi, 271-277, 10-13 Eylül, Konya.
  • Şahin, M., Göçmen Akçacık , A., Aydoğan, S., 2011. Bazı ekmeklik buğday genotiplerinin tane verimi ile kalite özellikleri arasındaki ilişkiler ve stabilite yetenekleri. Anadolu, J. of AARI., 21(2): 39-48.
  • Şanal, T., Pehlivan, A., Yazar, S., Olgun, M., 2009. Quality analysis of Turkey in bread wheat by ınterpolation technique ıı. white hard bread wheat. biological diversity and conservation. Çukurova Üniv. Zir. Fak. Dergisi 5 (2): 1-16.
  • TÜİK, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu. Bitkisel üretim istatistikleri. http://www.tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/ bitkisel.zul (Ulaşım: 08.02.2016).
  • Ünal, S. S., 2002. Importance of wheat quality and methods in wheat quality determination. Hububat Ürünleri Teknolojisi Kongre ve Sergisi, 25-37, 3-4 Ekim, Gaziantep.
  • Ünal, S.S., 1991. Hububat Teknolojisi, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Baskısı, 216, İzmir.
  • Van Soest, P.J., Robertson J.B., Lewis, B.A., 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci., 74(10): 3583-3597.
  • Yağdı, K., 2004. Bursa koşullarında geliştirilen ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) hatlarının bazı kalite özelliklerinin araştırılması. Ulud. Üniv. Zir. Fak. Derg., 18(1): 11-23.
  • Yan, W., Reid J.F., 2008. Breeding line selection based on multiple traits. Crop Sci (48): 417-423.
  • Yazar, S., Salantur, A., Özdemir, B., Alyamaç, M. E., Evlice, A. K., Pehlivan, A., Akan K., Aydoğan, S., 2013. Orta Anadolu Bölgesi ekmeklik buğday ıslah çalışmalarında bazı tarımsal karakterlerin araştırılması. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 22(1): 32-40
  • Zeleny, L., Greenaway, W. T., Gurney, G. M., Fifield, C. C., Lebsock, K., 1960. Sedimentation value as an index of dough-mixing characteristics in early-generation wheat selections. Cereal Chem., 37: 673-678.
  • Žilic, S., Dodig, D., Milašinovic Šeremešic, M., Kandic, V., Kostadinovic, M., Prodanovic S., Saviç, D., 2012. Small grain cereals compared for dietary fibre and proteın contents. GENETIKA, 43(2): 381-395.
Toplam 49 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Tarla Bitkileri
Yazarlar

Zeki Mut

Özge Doğanay Erbaş Köse Bu kişi benim

Hasan Akay

Yayımlanma Tarihi 12 Şubat 2017
Kabul Tarihi 30 Ekim 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Mut, Z., Erbaş Köse, Ö. D., & Akay, H. (2017). Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin tane verimi ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 32(1), 85-95. https://doi.org/10.7161/omuanajas.288862

Cited By


















Online ISSN: 1308-8769