Günümüzde kullanım amacına göre, buğdayın tane verimi yanında bazı kalite
özelliklerinin de belirlenmesi gerekmektedir.
Bu çalışma, Yozgat ekolojik koşullarında 14 farklı ekmeklik buğday
çeşidinin verim ve kalite yönünden durumlarını belirlemek amacıyla 2010-2014
yılları arasında yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre üç
tekrarlamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada çeşitlerin bitki boyu,
tane verimi, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, kül oranı, yağ oranı, protein içeriği, nişasta içeriği, yaş gluten
içeriği, Zeleny sedimentasyon değeri, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) ve
nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF) değerleri incelenmiştir. Üç yılın
ortalamasına göre çeşitlerin bitki boyları 60.2–80.3 cm, tane verimleri 290.5–372.2 kg da-1, bin tane ağırlıkları
29.2–38.4 g, hektolitre ağırlıkları 77.7–79.7 kg arasında değişim göstermiştir.
Kül oranları % 1.62–1.82, yağ oranları % 1.40–1.91, protein oranları % 12.0–13.8, nişasta içeriği % 61.6–65.0, yaş gluten içeriği % 23.9–28.0, sedimentasyon
değerleri 21.5–33.1 ml, ADF ve NDF değerleri ise sırasıyla % 3.5–4.4 ile % 14.9–16.0 arasında
değişmiştir. En yüksek tane verimi Tosunbey (372.2 kg da-1),
Flamura 85 (367.1 kg da-1),
Syrena Odes'ka (357.0 kg da-1)
çeşitlerinden elde edilmiştir. Bununla birlikte, Biplot analiz grafiğine göre de Tosunbey ve
Syrena Odes’ka çeşitleri hektolitre ağırlığı, bin tane ağırlığı, nişasta ve yağ
oranı ile bitki boyu bakımından öne çıkmışlardır.
According to the purpose for the use of wheat, determination of grain
yield along with some quality traits is required. This study was conducted to determine grain yield and
some quality traits of 14 bread wheat cultivars in Yozgat ecological conditions
between 2010 and 2014 growing seasons. Experiments were carried out in
randomized complete block design with three replications. In the trials, plant
height, seed yield, 1000 kernel weight, test weight, ash ratio, fat ratio,
protein content, starch content, wet gluten content, Zeleny sedimentation values,
ADF and NDF values were investigated. According to the three year-average;
plant height, grain yield, 1000 kernel weight, test weight of the cultivars
were between 60.2–80.3 cm, 290.5–372.2 kg da-1, 29.2–38.4 g, 77.7–79.7 kg, whereas ash ratio, fat
ratio, protein content, starch content, wet gluten content, Zeleny
sedimentation value, acid detergent fiber (ADF) and neutral detergent fiber
(NDF) values were 1.62–1.82 %, 1.40–1.91 %, 12.0–13.8 %, 61.6–65.0 %, 23.9–28.0
%, 21.5–33.1 ml, 3.5–4.4 % and 14.9–16.0 %, respectively. The highest grain
yield was obtained from Tosunbey (372.2 kg da-1), Flamura 85 (367.1 kg da-1) and Syrena Odes'ka (357.0 kg da-1) cultivars. Additionally, according to the results of
biplot graphics analysis; Tosunbey and Syrena Odes’ka cultivars came into
prominence in terms of test weight, thousand grain weight, starch content, fat
ratio and plant height.
Bölüm | Tarla Bitkileri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Şubat 2017 |
Kabul Tarihi | 30 Ekim 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 1 |