This study was conducted to
determine the quality degree of rangeland and hay quality of ranges found at at
eight different altitudes of Karacadag
which is located between Diyarbakir-Sanliurfa. The mean quality degrees of the
rangelands for first and second years were found to be 2.19 and 4.53
respectively and mean of these years’ quality degree was 3.36. In the first
year of the study, quality of rangelands located at 1013, 1099 and 1887 m
altitudes was determined to be “very poor” and others were determined to be
“poor”, in the second year, rangelands
with altitudes 1013, 1099, 1169 and 1282m were in “moderate” condition, on the
other hand the rangelands with altitudes 1510, 1610 and 1887 were in “poor”
condition. According to results of the study, for all ranges, following mean
ratios were obtained; crude protein ( CP)19.19%, acid detergent fiber (ADF):
29.78%, neutral detergent fiber (NDF): 47.76%, digestible dry matter (DDM):
65.70%, dry matter intake (DMI): 2.67%, relative feed value (RFV): 137.7,
phosphorus (P) : 0.34% potassium (K): 2.42%, calcium ratio (Ca): 1.09% and
magnesium (Mg) : 0.31%.
Bu araştırma; Diyarbakır-Şanlıurfa illeri arasındaki Karacadağ’ın sekiz
farklı yükseltisinde yer alan meraların kalite derecesi ve ot kalitesini
belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma sonucunda meraların ortalama
kalite derecesi 1. yıl 2.19, 2. yıl 4.53 ve iki yılın ortalaması ise 3.36
olarak bulunmuştur. Çalışmanın ilk yılı 1013 m, 1618 m ve 1887 m
yüksekliğindeki meralar “çok zayıf”, diğer meraların durumu ise “zayıf”; ikinci
yıl ise 1013 m, 1099 m, 1169 m ve 1282 m yüksekliğindeki meraların durumu
“orta”, 1462 m yüksekliğindeki meranın durumu “iyi”, 1510 m, 1618 m ve 1887 m
meraların durumu ise “zayıf” olduğu tespit edilmiştir. Çalışılan tüm mera
kesimlerinin ortalama kuru ottaki ham protein oranları (HPO) %19.19, asit
deterjan lif (ADF) oranı %29.78, nötr deterjan lif (NDF) oranı %47.76,
sindirilebilir kuru madde (SKM) oranı %65.70, kuru maddenin tüketimi (KMT)
oranı %2.67, nispi yem değeri (NYD) değeri 137.7, fosfor (P) oranı %0.34,
potasyum (K) oranı %2.42, kalsiyum (Ca) oranı %1.09 ve magnezyum (Mg) oranı
%0.31 olarak tespit edilmiştir.
Bölüm | Tarla Bitkileri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 13 Şubat 2017 |
Kabul Tarihi | 31 Ekim 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 1 |