Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Narenciye Çeşitlerinin Seçilmiş Fiziksel ve Hidrodinamik Özellikleri

Yıl 2017, Cilt: 32 Sayı: 2, 206 - 215, 20.06.2017
https://doi.org/10.7161/omuanajas.303881

Öz



Bu çalışmada önemli bir ihracat ürünü
olan bazı narenciye türlerinin (portakal, mandarin, greyfurt, limon ve turunç)
boyut, kütle, hacim, yoğunluk, küresellik, projeksiyon alanı gibi bazı fiziksel
özellikleri ile meyvelerin su içindeki kritik hızları, su içerisindeki sürtünme
kuvveti ve kaldırma kuvveti gibi hidrodinamik özellikleri belirlenmiştir. Meyvenin
boyut özelliklerinin ve projeksiyon alanının belirlenmesi amacıyla, her bir
meyvenin üç temel eksende fotoğrafları çekilmiş ve Image Tool 3.0 görüntü
işleme programı kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen veriler yardımıyla
geometrik ortalama çap, küresellik ve yüzey alanı değerleri bulunmuştur.
Meyvelerin kütle, gerçek hacim ve yoğunluğu da ölçülmüştür. Denemelerde elde
edilen verilere göre su içerisindeki kritik hız en yüksek turunç meyvesinde
(0.55 m s-1), en düşük olanı ise limon meyvesinde (0.21 m s-1)
ölçülmüştür. Parametrelerin birbirleri ile ilişkisini gösteren Pearson
korelasyon matriks analizi sonuçlarına göre; kritik hız ile meyve yoğunluğu
arasındaki korelasyon denemeye alınan tüm narenciye türleri için önemli
bulunmuştur.



Kaynakça

  • Akgün, C., 2006. Turunçgiller Sektör Profili, http://www.ito.org.tr/Dokuman/Sektor/1-97.pdf [Ulaşım: Şubat 2016].
  • Baradaran Motie, J., Miraei Ashtiani, S. H., Abbaspour-Fard, M. H. Emadi, B., 2014. Modeling physical properties of lemon fruits for separation and classification. International Food Research Journal 21(5): 1901-1909.
  • FAO, 2016. Statistical Database, http://faostat3.fao.org/download/Q/QC/E [Ulaşım: Ocak 2016].
  • Güven, N., 2010. Adana İlinde Turunçgillerin Pazarlama Yapısı ve Sorunları. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Jordan R.B., Clark C.J., 2004. Sorting of kiwifruit for quality using drop velocity in water. Transactions of the ASAE, 47(6), 1991-1998.
  • Kheiralipour K., Tabatabaeefar A., Mobli H., Ragiee S., Sharifi M., Jafari A., Rajabipour A., 2008. Some physical and hydrodynamic properties of two varieties of apple (Malus domestica Borkh L.). Int. Agrophysics, 22: 225–229
  • Kheiralipour, K., Tabatabaeefar, A., Mobli, H., Rafiee, S., Rajabipour, A., Jafari, A., Mirzaee, E., 2010. Modeling of dropping time of kiwi fruit in water. Journal International Journal of Food Properties 13(6): 1315-1322.
  • Mirzaee E., Rafiee S., Keyhani A., Emam-Djomeh Z., Kheiralipour K., 2009. Hydro-sorting of apricots based on some physical characteristics. Research in Agricultural Engineering, 55 (4): 159-164
  • Mohsenin N. N., 1986. Physical Properties of Plant and Animal Materials. Gordon and Breach Science Publishers. New York
  • SAS, (1999). The SAS System. Version 8. Statistical Analysis Systems Institute Inc., Cary, NC, USA.
  • Saracoglu, T., Ucer, N., Ozarslan, C., 2012. Selected geometric characteristics, hydrodynamic properties, and impact parameters of quince fruit (Cydonia vulgaris Pers.). International Journal of Food Properties 15(4): 758-769.
  • Taheri Garavand, A., Rafiee, S., Keyhani, A., Mirzaee E., 2010. Mathematical modeling of tomato terminal velocity in water. Advance Journal of Food Science and Technology 2(2): 100-103
  • Tarighi, J., Dadashi, S., Ghazvini, M.A., Mahmoudi, A., 2011. Comparison of physical and hydrodynamic properties of two Iranian commercial pomegranates. Agricultural Engineering International: CIGR Journal 13(3) Manuscript No.1852.
  • TÜİK, 2016. Türkiye İstatistik Kurumu Bitkisel Üretim İstatistikleri, http://tuik.gov.tr [Ulaşım: Ocak 2016]

Selected physical and hydrodynamic properties of some citrus specieses

Yıl 2017, Cilt: 32 Sayı: 2, 206 - 215, 20.06.2017
https://doi.org/10.7161/omuanajas.303881

Öz



In this research, some of the
physical properties of some citrus species (orange, mandarin, grapefruit, lemon
and bitter orange) such as size, mass, volume, density, sphericity and
projection area and terminal velocities of the fruits in water, hydrodynamic
properties such as friction force and lift force in water were determined. To
determine the dimensions and the projected area, each fruit image was obtained
from the three coordinates, and then analyzed using Image Tool 3.0 image
processing software. Geometric mean diameter, sphericity and surface area
values were calculated based on data. The mass, volume, and density of fruit
were also measured. According to the results obtained in the experiments, the
terminal velocity in water was measured the highest in the bitter orange fruit
(0.55 m s-1) and the lowest in the lemon fruit (0.21 m s-1).
According to the results of Pearson correlation matrix analysis showing the
relation of parameters to each other, the correlation between terminal velocity
in water and fruit density was found to be important for all citrus species
tested.




Kaynakça

  • Akgün, C., 2006. Turunçgiller Sektör Profili, http://www.ito.org.tr/Dokuman/Sektor/1-97.pdf [Ulaşım: Şubat 2016].
  • Baradaran Motie, J., Miraei Ashtiani, S. H., Abbaspour-Fard, M. H. Emadi, B., 2014. Modeling physical properties of lemon fruits for separation and classification. International Food Research Journal 21(5): 1901-1909.
  • FAO, 2016. Statistical Database, http://faostat3.fao.org/download/Q/QC/E [Ulaşım: Ocak 2016].
  • Güven, N., 2010. Adana İlinde Turunçgillerin Pazarlama Yapısı ve Sorunları. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Jordan R.B., Clark C.J., 2004. Sorting of kiwifruit for quality using drop velocity in water. Transactions of the ASAE, 47(6), 1991-1998.
  • Kheiralipour K., Tabatabaeefar A., Mobli H., Ragiee S., Sharifi M., Jafari A., Rajabipour A., 2008. Some physical and hydrodynamic properties of two varieties of apple (Malus domestica Borkh L.). Int. Agrophysics, 22: 225–229
  • Kheiralipour, K., Tabatabaeefar, A., Mobli, H., Rafiee, S., Rajabipour, A., Jafari, A., Mirzaee, E., 2010. Modeling of dropping time of kiwi fruit in water. Journal International Journal of Food Properties 13(6): 1315-1322.
  • Mirzaee E., Rafiee S., Keyhani A., Emam-Djomeh Z., Kheiralipour K., 2009. Hydro-sorting of apricots based on some physical characteristics. Research in Agricultural Engineering, 55 (4): 159-164
  • Mohsenin N. N., 1986. Physical Properties of Plant and Animal Materials. Gordon and Breach Science Publishers. New York
  • SAS, (1999). The SAS System. Version 8. Statistical Analysis Systems Institute Inc., Cary, NC, USA.
  • Saracoglu, T., Ucer, N., Ozarslan, C., 2012. Selected geometric characteristics, hydrodynamic properties, and impact parameters of quince fruit (Cydonia vulgaris Pers.). International Journal of Food Properties 15(4): 758-769.
  • Taheri Garavand, A., Rafiee, S., Keyhani, A., Mirzaee E., 2010. Mathematical modeling of tomato terminal velocity in water. Advance Journal of Food Science and Technology 2(2): 100-103
  • Tarighi, J., Dadashi, S., Ghazvini, M.A., Mahmoudi, A., 2011. Comparison of physical and hydrodynamic properties of two Iranian commercial pomegranates. Agricultural Engineering International: CIGR Journal 13(3) Manuscript No.1852.
  • TÜİK, 2016. Türkiye İstatistik Kurumu Bitkisel Üretim İstatistikleri, http://tuik.gov.tr [Ulaşım: Ocak 2016]
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Tarım Makineleri
Yazarlar

Türker Saraçoğlu

Yayımlanma Tarihi 20 Haziran 2017
Kabul Tarihi 27 Mayıs 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Saraçoğlu, T. (2017). Bazı Narenciye Çeşitlerinin Seçilmiş Fiziksel ve Hidrodinamik Özellikleri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 32(2), 206-215. https://doi.org/10.7161/omuanajas.303881
Online ISSN: 1308-8769