Bu çalışmada önemli bir ihracat ürünü
olan bazı narenciye türlerinin (portakal, mandarin, greyfurt, limon ve turunç)
boyut, kütle, hacim, yoğunluk, küresellik, projeksiyon alanı gibi bazı fiziksel
özellikleri ile meyvelerin su içindeki kritik hızları, su içerisindeki sürtünme
kuvveti ve kaldırma kuvveti gibi hidrodinamik özellikleri belirlenmiştir. Meyvenin
boyut özelliklerinin ve projeksiyon alanının belirlenmesi amacıyla, her bir
meyvenin üç temel eksende fotoğrafları çekilmiş ve Image Tool 3.0 görüntü
işleme programı kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen veriler yardımıyla
geometrik ortalama çap, küresellik ve yüzey alanı değerleri bulunmuştur.
Meyvelerin kütle, gerçek hacim ve yoğunluğu da ölçülmüştür. Denemelerde elde
edilen verilere göre su içerisindeki kritik hız en yüksek turunç meyvesinde
(0.55 m s-1), en düşük olanı ise limon meyvesinde (0.21 m s-1)
ölçülmüştür. Parametrelerin birbirleri ile ilişkisini gösteren Pearson
korelasyon matriks analizi sonuçlarına göre; kritik hız ile meyve yoğunluğu
arasındaki korelasyon denemeye alınan tüm narenciye türleri için önemli
bulunmuştur.
In this research, some of the
physical properties of some citrus species (orange, mandarin, grapefruit, lemon
and bitter orange) such as size, mass, volume, density, sphericity and
projection area and terminal velocities of the fruits in water, hydrodynamic
properties such as friction force and lift force in water were determined. To
determine the dimensions and the projected area, each fruit image was obtained
from the three coordinates, and then analyzed using Image Tool 3.0 image
processing software. Geometric mean diameter, sphericity and surface area
values were calculated based on data. The mass, volume, and density of fruit
were also measured. According to the results obtained in the experiments, the
terminal velocity in water was measured the highest in the bitter orange fruit
(0.55 m s-1) and the lowest in the lemon fruit (0.21 m s-1).
According to the results of Pearson correlation matrix analysis showing the
relation of parameters to each other, the correlation between terminal velocity
in water and fruit density was found to be important for all citrus species
tested.
Bölüm | Tarım Makineleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Haziran 2017 |
Kabul Tarihi | 27 Mayıs 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 2 |