Erzurum ili meralarında doğal olarak
yetişen bazı baklagil yem bitkilerinin kimyasal kompozisyonu, kuru madde
tüketimi (KMT), kuru madde sindirilebilirliği (KMS), ve nispi yem değerlerinin
(NYD) belirlenmesi amacıyla yürütülen çalışmada, materyal olarak yonca
(Medicago sativa), dağ İspanyol korungası (Hedysarum elegans), melez yonca
(Medicago varia), kuş fiği (Vicia cracca), dağ fiği (Vicia alpestris), tüylü
fiğ (Vicia villosa), dağ üçgülü (Trifolium montanum), üç başlı üçgül (Trifolium
trichocephalum), kafkas üçgülü (Trifolium ambiguum), doğu taç otu (Coronilla
orientatis), alaca taç otu (Coronilla varia L.) ve sarı çiçekli gazal boynuzu
(Lotus corniculatus) kullanılmıştır.
İncelenen yem bitkileri arasında kuru
madde (KM), ham kül (HK), ham yağ (HY), ham protein (HP), organik madde (OM),
asit çözücüde çözünmeyen yapısal karbonhidratlar (ADF), nötral çözücüde çözünmeyen
karbonhidratlar (NDF), asit çözücüde çözünmeyen lignin (ADL) ve nispi yem
değerleri (NYD) bakımından önemli farklılıklar gözlenmiştir (P<0.01).
Baklagil yem bitkilerinin ortalama KMS, KMT ve NYD değerleri sırasıyla
%60.92-73.26, %2.46-3.90 ve 116.69-221.18 arasında değişmiştir.
Sonuç olarak, HY, HP ve HK bakımından
zengin NDF, ADF ve ADL bakımından fakir olan yem bitkilerinin KMT, KMS ve NYD
özellikleri bakımından tatminkâr sonuçlar verdiği kanaatine varılmıştır.
This study was carried out to determine the chemical
composition, dry matter consumption (DMC), dry matter digestibilities (DMD) and
relative feed values (RFV) of some legume forages grown naturally in the
pastures of Erzurum province. Clover, (Medicago sativa), mountain hispanic
sainfoin (Hedysarum elegans), crossbred clover (Medicago varia), bird vetch
(Vicia cracca), mountain vetch (Vicia alpestris), hairy vetch (Vicia villosa),
mountain clover (Trifolium montanum), the three-headed clover (Trifolium trichocephalum),
caucasian clover (Trifolium ambiguum), the crown of the eastern horn of grass
(Coronilla orientatis), tawny grass crown (Coronilla varia) and yellow flowers gazelle (Lotus
corniculatus) were investigated in present study.
Significant differences were observed among the legume
forages in terms of dry matter (DM), crude ash (CA), ether extract (EE), crude
protein (CP), organic matter (OM), ADF, NDF, ADL and RFV (P<0.01). The DMD,
DMC and RFV of legume forages were determined as 60.92-73.26 %, 2.46-3.90 % and
116.69-221.18 respectively.
The
results from the present study showed that forages which were rich in EE, CP,
CA and poor in NDF, ADF and ADL had satisfactory results in terms of DMC, DMD
and RFV properties.
Bölüm | Zootekni |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2017 |
Kabul Tarihi | 15 Mayıs 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 3 |