Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yenibahar (Pimenta dioica L.) meyvesinin bazı fiziksel özelliklerinin belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 32 Sayı: 3, 316 - 320, 15.10.2017
https://doi.org/10.7161/omuanajas.343724

Öz

Bu çalışmada, Pimenta dioica L. bitkisinin kurutulmuş meyvesi olan yenibahar
meyvesi (newspice, allspice) ve tohumlarının bazı fiziksel özelliklerinin
belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında yenibahar meyvesi ve
tohumlarının geometrik ortalama çapı, yüzey alanı, hacmi, gerçek ve yığın hacim
ağırlıkları, renk özellikleri, mekanik özellikler ile sürtünme katsayısına ait
değerler belirlenmiştir. Buna göre, yenibahar meyvesi ve tohumları geometrik
ortalama çap değerleri 7.97 mm ve 4.18 mm, 
yüzey alanı değerleri ise 2.11 cm2 ve 0.553 cm2
olarak saptanmıştır.  Bununla birlikte
yenibahar meyvesi ve tohumlarının ağırlıkları sırasıyla 0.18 g ve 0.065 g
olarak bulunurken, gerçek hacim ağırlıkları sırasıyla 897.72 kg m-3
ve 1892.3 kg m-3 olarak belirlenmiştir. Yenibahar meyvelerinin renk ölçümlerindeki
karakteristik L*, a*, b* değerleri
sırasıyla 34.2, 5.53, 2.67 olarak bulunurken, yenibahar tohumlarının (L*, a*, b*) değerleri sırasıyla 32.8,
5.56, 1.32 olarak bulunmuştur. Yenibahar meyvelerinin statik sürtünme katsayısı
değerleri en düşük ve en yüksek sırasıyla cam ve lastik yüzeyde bulunmuştur.
Yenibahar meyvesinin kırılma kuvveti X, Y ve Z eksenleri için 60 mm h-1
hızında sırasıyla 25.74, 27.40, 38.48 N olarak bulunmuştur. Yenibahar meyvesi
ve tohumlarının g
eometrik, volumetrik ve mekanik özellikleri hasat
sonrası uygulamalarda kullanılan alet ve ekipmanların tasarımına katkı sunacak,
ve ekonomik değerini artıracaktır.  

Kaynakça

  • Altuntaş, E., Karadağ, Y. 2006. Some Physical and Mechanical Properties of Sainfoin (Onobrychis sativa Lam.), Grasspea (Lathyrus sativus L.) and Bitter Vetch ( Vicia ervilia (L.) seeds. Journal of Applied Sciences. 6(6): 1373-1379.
  • Altuntas, E. 2008. Some Physical Properties of Pumpkin (Cucurbita Pepo L.) and Watermelon (Citrullus Lanatus L.) Seeds. Ankara Unıversıty Faculty of Agrıculture, Journal of Agrıcultural Scıences. 14 (1): 62-69.
  • Altuntas, E., Erkol, M. 2011. The Effects of Moisture Content, Compression Speeds and Axes on Mechanical Properties of Walnut Cultivars. Food and Bioprocess Technology, (7): 1288-1295.
  • Anonim, 2017a. http://www.tabiat.net.(Erişim tarihi: 21.02.2017).
  • Anonim,2017b. https://www.globalherbalsupplies.com.(Erişim tarihi: 14.04.2017).
  • Anonim, 2017c. http://gernot-katzers-spice-pages.com. .(Erişim tarihi: 03.04.2017)
  • Anonim, 2017d. http://www.bitkicenter.com. .(Erişim tarihi: 15.05.2017).
  • Celik A., Ercisli S., Turgut N. 2007. Some physical, pomological and nutritional properties of kiwifruit cv. Hayward. International Journal of Food Sciences and Nutrition. 58: 411-418.
  • Ercisli, S., Ozturk, I., Kara, M., Kalkan, F., Seker, H., Duyar, O., Erturk, Y. 2011. Physical properties of hazelnuts. International Agrophysics, 25: 115-121.
  • Gökduman, 2015. Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Harmanlama ve Ayırma Düzeni İçin Fiziko-Mekanik Özelliklerinin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makineleri ve Teknolojileri A.B.D. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Isparta.
  • Kibar, H. 2006. Bazı fındık çeşitlerinde ürün nem kapsamı ile depolamada etkili şev karakteristikleri arasındaki ilişkiler (Yüksek Lisans Tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı, Samsun.
  • Jha, S.N., Kingsly, A.R.P., Sangeeta, C. 2005. Physical and mechanical properties of mango during growth and storage for determination of maturity. Journal of Food Engineering, 72: 73-76.
  • McGuire, R.G. 1992. Reporting of objective colmeasurements. Hortscience, 27: 1254–1255.
  • Mohsenin NN (1970) Physical properties of plant and animal materials. Gordon and Breach Science Publishers, New York.
  • Ozgüven, F., Vursavus, K. 2005. Some physical, mechanical and aerodynamic properties of pine (Pinus pinea) nuts. Journal of Food Engineering, 68(2); 191–196.
  • Peter, K.V. 2004. Handbook of herbs and spices. 2. Cilt, Woodhead Publishing Ltd and CRC Press LLC.
  • Shirkole, S.S. Kenghe, R.N., Nimkar, P.M. 2013. Moisture dependent physical properties of soybean. International Journal of Engineering Science and Technology, 3(5): 3807-3815.
  • Yurtlu ,Y.B., Yeşiloğlu, E., Arslanoğlu, F. 2010. Physical properties of bay laurel seeds. International Agrophysics, 24: 325-328.

Determination of some physical properties of allspice (Pimenta dioica L.) fruit

Yıl 2017, Cilt: 32 Sayı: 3, 316 - 320, 15.10.2017
https://doi.org/10.7161/omuanajas.343724

Öz

Allspice is the dried fruit of the Pimenta dioica
plant. In this study, some physical properties of allspice were determined. The
geometric mean diameter, surface area, volume, true and bulk densities and
static friction coefficient values of allspice fruit and seed were determined.
The geometric mean diameter values of the fruit and seed of allspices were as
7.97 mm and 4.18 mm, whereas, the surface area values were as 2.11 cm2
ve 0.553 cm2, respectively. The fruit masses of fruit and seed of the
allspices were as 0.18 g and  0.065 g,
whereas, the true densities of fruit and seed of the allspice fruit were as
897.72 kg
m-3
ve
1892.3 kg
m-3, respectively. Colour
characteristics (
L*,
a*, b*)
of allspice fruits were obtained as 34.2,
5.53, 2.67; whereas (L*, a*, b*)
of allspice seeds were found
as
32.8,
5.56, 1.32, respectively. The lowest and highest static coefficient of friction
values of allspice fruits were found for glass and rubber surfaces,
respectively.  Rupture force of allspice
fruits along X, Y, Z axes at 60 mm min-1 compression speed were
obtained as 25.74, 27.40, 38.48 N, respectively.  G
eometric, volumetric, colour and mechanical
properties of allspice fruit and seeds will serve to design the equipment used
in postharvest treatments and will increase their economic value. 

Kaynakça

  • Altuntaş, E., Karadağ, Y. 2006. Some Physical and Mechanical Properties of Sainfoin (Onobrychis sativa Lam.), Grasspea (Lathyrus sativus L.) and Bitter Vetch ( Vicia ervilia (L.) seeds. Journal of Applied Sciences. 6(6): 1373-1379.
  • Altuntas, E. 2008. Some Physical Properties of Pumpkin (Cucurbita Pepo L.) and Watermelon (Citrullus Lanatus L.) Seeds. Ankara Unıversıty Faculty of Agrıculture, Journal of Agrıcultural Scıences. 14 (1): 62-69.
  • Altuntas, E., Erkol, M. 2011. The Effects of Moisture Content, Compression Speeds and Axes on Mechanical Properties of Walnut Cultivars. Food and Bioprocess Technology, (7): 1288-1295.
  • Anonim, 2017a. http://www.tabiat.net.(Erişim tarihi: 21.02.2017).
  • Anonim,2017b. https://www.globalherbalsupplies.com.(Erişim tarihi: 14.04.2017).
  • Anonim, 2017c. http://gernot-katzers-spice-pages.com. .(Erişim tarihi: 03.04.2017)
  • Anonim, 2017d. http://www.bitkicenter.com. .(Erişim tarihi: 15.05.2017).
  • Celik A., Ercisli S., Turgut N. 2007. Some physical, pomological and nutritional properties of kiwifruit cv. Hayward. International Journal of Food Sciences and Nutrition. 58: 411-418.
  • Ercisli, S., Ozturk, I., Kara, M., Kalkan, F., Seker, H., Duyar, O., Erturk, Y. 2011. Physical properties of hazelnuts. International Agrophysics, 25: 115-121.
  • Gökduman, 2015. Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Harmanlama ve Ayırma Düzeni İçin Fiziko-Mekanik Özelliklerinin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makineleri ve Teknolojileri A.B.D. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Isparta.
  • Kibar, H. 2006. Bazı fındık çeşitlerinde ürün nem kapsamı ile depolamada etkili şev karakteristikleri arasındaki ilişkiler (Yüksek Lisans Tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı, Samsun.
  • Jha, S.N., Kingsly, A.R.P., Sangeeta, C. 2005. Physical and mechanical properties of mango during growth and storage for determination of maturity. Journal of Food Engineering, 72: 73-76.
  • McGuire, R.G. 1992. Reporting of objective colmeasurements. Hortscience, 27: 1254–1255.
  • Mohsenin NN (1970) Physical properties of plant and animal materials. Gordon and Breach Science Publishers, New York.
  • Ozgüven, F., Vursavus, K. 2005. Some physical, mechanical and aerodynamic properties of pine (Pinus pinea) nuts. Journal of Food Engineering, 68(2); 191–196.
  • Peter, K.V. 2004. Handbook of herbs and spices. 2. Cilt, Woodhead Publishing Ltd and CRC Press LLC.
  • Shirkole, S.S. Kenghe, R.N., Nimkar, P.M. 2013. Moisture dependent physical properties of soybean. International Journal of Engineering Science and Technology, 3(5): 3807-3815.
  • Yurtlu ,Y.B., Yeşiloğlu, E., Arslanoğlu, F. 2010. Physical properties of bay laurel seeds. International Agrophysics, 24: 325-328.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Tarım Makineleri
Yazarlar

Ebubekir Altuntaş

Müberra Erdoğan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Ekim 2017
Kabul Tarihi 21 Eylül 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Altuntaş, E., & Erdoğan, M. (2017). Yenibahar (Pimenta dioica L.) meyvesinin bazı fiziksel özelliklerinin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 32(3), 316-320. https://doi.org/10.7161/omuanajas.343724
Online ISSN: 1308-8769