Bu çalışmada, Pimenta dioica L. bitkisinin kurutulmuş meyvesi olan yenibahar
meyvesi (newspice, allspice) ve tohumlarının bazı fiziksel özelliklerinin
belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında yenibahar meyvesi ve
tohumlarının geometrik ortalama çapı, yüzey alanı, hacmi, gerçek ve yığın hacim
ağırlıkları, renk özellikleri, mekanik özellikler ile sürtünme katsayısına ait
değerler belirlenmiştir. Buna göre, yenibahar meyvesi ve tohumları geometrik
ortalama çap değerleri 7.97 mm ve 4.18 mm,
yüzey alanı değerleri ise 2.11 cm2 ve 0.553 cm2
olarak saptanmıştır. Bununla birlikte
yenibahar meyvesi ve tohumlarının ağırlıkları sırasıyla 0.18 g ve 0.065 g
olarak bulunurken, gerçek hacim ağırlıkları sırasıyla 897.72 kg m-3
ve 1892.3 kg m-3 olarak belirlenmiştir. Yenibahar meyvelerinin renk ölçümlerindeki
karakteristik L*, a*, b* değerleri
sırasıyla 34.2, 5.53, 2.67 olarak bulunurken, yenibahar tohumlarının (L*, a*, b*) değerleri sırasıyla 32.8,
5.56, 1.32 olarak bulunmuştur. Yenibahar meyvelerinin statik sürtünme katsayısı
değerleri en düşük ve en yüksek sırasıyla cam ve lastik yüzeyde bulunmuştur.
Yenibahar meyvesinin kırılma kuvveti X, Y ve Z eksenleri için 60 mm h-1
hızında sırasıyla 25.74, 27.40, 38.48 N olarak bulunmuştur. Yenibahar meyvesi
ve tohumlarının geometrik, volumetrik ve mekanik özellikleri hasat
sonrası uygulamalarda kullanılan alet ve ekipmanların tasarımına katkı sunacak,
ve ekonomik değerini artıracaktır.
Yenibahar Geometrik özellikleri Renk özellikleri Mekanik özellikler
Allspice is the dried fruit of the Pimenta dioica
plant. In this study, some physical properties of allspice were determined. The
geometric mean diameter, surface area, volume, true and bulk densities and
static friction coefficient values of allspice fruit and seed were determined.
The geometric mean diameter values of the fruit and seed of allspices were as
7.97 mm and 4.18 mm, whereas, the surface area values were as 2.11 cm2
ve 0.553 cm2, respectively. The fruit masses of fruit and seed of the
allspices were as 0.18 g and 0.065 g,
whereas, the true densities of fruit and seed of the allspice fruit were as
897.72 kgm-3
ve
1892.3 kg m-3, respectively. Colour
characteristics (L*,
a*, b*) of allspice fruits were obtained as 34.2,
5.53, 2.67; whereas (L*, a*, b*) of allspice seeds were found
as 32.8,
5.56, 1.32, respectively. The lowest and highest static coefficient of friction
values of allspice fruits were found for glass and rubber surfaces,
respectively. Rupture force of allspice
fruits along X, Y, Z axes at 60 mm min-1 compression speed were
obtained as 25.74, 27.40, 38.48 N, respectively. Geometric, volumetric, colour and mechanical
properties of allspice fruit and seeds will serve to design the equipment used
in postharvest treatments and will increase their economic value.
Allspice Geometric properties Colour properties Mechanical properties
Bölüm | Tarım Makineleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2017 |
Kabul Tarihi | 21 Eylül 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 3 |