Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Hand groups oriented yield and grade index characters of oriental tobaccos

Yıl 2018, Cilt: 33 Sayı: 3, 254 - 260, 18.10.2018
https://doi.org/10.7161/omuanajas.450842

Öz

Harvest was performed from lower part to upper
part in oriental tobaccos with advancing of hand group’s maturity. In this
study, hand groups of some oriental tobacco genotypes grown in different
locations were evaluated in terms of yield and grade index values. Experiment
was planned in randomized blocks design with three replications and conducted
four locations from tobacco production areas of Middle Black Sea Region
(Erbaa-Evciler, Erbaa-Karayaka, Gümüşhacıköy, Bafra) in 2017.  21 lines and four standard genotypes obtained
from this region were used as material. Harvest was completed by three hands
and each hand group was evaluated separately. Among the lines, yield means were
found to be significant except for those of first and second harvests in
Gümüşhacıköy and second harvest in Bafra. As for grade index, a significant
difference was detected among lines except for first harvest in Evciler and
Bafra locations. Crop yield consisted of the first, second and third harvests
at the rate of %28, %42.2 and %29.6, respectively. Grade index was the highest
in Evciler (%90) and the lowest in Bafra locations. The contribute of harvests
to grade index was found to be 25.8 %, 39.4 %, 34.8 % respectively.

Kaynakça

  • Anonim, 2018a. Dünyada tütün ekim alanı ve üretim miktarı. Faostat, http://www.fao.org/faostat/en/data (Erişim tarihi: 05 Nisan 2018).
  • Anonim, 2018b. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu yaprak tütün piyasası verileri. http://www.tapdk.gov.tr/tr/piyasa-duzenlemeleri/tutun-piyasasi.aspx (Erişim tarihi: 05 Nisan 2018).
  • Aytaç, B., 2016. Bafranın Farklı Lokasyonlarında Nail Tütün Hattı Performanslarının Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 69 s, Samsun.
  • Çamaş, N., Karaali, H., Çalışkan, Ö., Kurt, D., 2009. Basma tütün çeşit ve hatlarının Gümüşhacıköy şartlarında verim ve verim unsurlarının belirlenmesi. Türkiye VIII. Tarla Bitkileri Kongresi (19-22 Ekim 2009, Hatay) Bildirileri, 247-250.
  • Çamaş, N., Karaali, H., Kurt, D., Kınay, A., 2011. Orta Karadeniz bölgesi basma tipi tütün yetiştiriciliğinde kalite unsurlarının değerlendirilmesi. Türkiye IX. Tarla Bitkileri Kongresi (12-15 Eylül 2011, Bursa) Bildirileri, 908-913.
  • Ekren, S., Sekin, S., 2008. Akhisar bölgesi tütünlerinin kimyasal ve ekspertiz özellikleri ve verim ile aralarındaki ilişkilerin saptanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 45 (3): 165-173.
  • Kaba, S., 1998. Farklı İki Tütün Çeşidinde Kırım Zamanı ve Kurutma Şeklinin Verim ve Kaliteye Etkisi Üzerine Araştırmalar. Doktora Tezi, Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 115 s, Tekirdağ.
  • Kabakçı, H., 1999. Yenice ve Çevresinde Tütüncülük. Yüksek Lisans Tezi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, 171 s, Çanakkale.Kınay, A., Yılmaz, G. 2016. Effects of heterosis on agronomically important traits of oriental tobacco (Nicotiana tabacum L.) hybrids. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 11 (1): 89-94.
  • Kurt, D., 2011. Organik Tütün (Nicotiana tabacum L.) Üretiminde Farklı Gübre Kaynakları ve Kaliteye Etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 54 s, Samsun.
  • Mercimek, HV., 2016. Oryantal Tütünde (Nicotiana tabacum L.) Hasat Sonrası Farklı Kurutma Sistemlerinin Verim ve Kalite Özelliklerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 113 s, Tokat.
  • Odabaşoğlu, M., 1994. Tütün Kimyası. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Yayınları No: 90. Samsun, 154 s.
  • Özcan, H., 2014. Tütünde (Nicotiana tabacum L.) Farklı Hasat Şekillerinin Verim ve Kalite Özelliklerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 51 s, Tokat.
  • Paunescu M., Paunesu, A.D., Ciuperca, A., Udrecsu, V., Udrescu, E., 2003. Studies concerning the release of new oriental tobacco genotypes with superior charactersitics of taste and aroma, Coresta Meet. Agro-Phyto Groups, Bucharest Abstracts: 27.
  • Peksüslü, A., 2000. Bazı Türk Tütün Çeşitlerinin İzmir-Bornova Koşullarında Morfolojik Fizyolojik ve Agronomik Özellikleri. Tarımsal Yayım ve Uygulamalı Araştırma Projesi (TYUAP) Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Yayınları No: 98, 249-268, İzmir.
  • Sekin, S., Özçam, A., Ural, A., 1985. Kimi Şark Tipi Tütünlerde Olgunlaşma Sırasında Pigmentler ve Diğer Kimyasal Bileşenlerde Meydana Gelen Değişmeler ve Hasat Sonrası ve Kurutma Sonuna ait Analitik Karakterler Arasındaki İlişkiler Üzerinde Araştımalar. Tübitak Tovag Grubu TOAG-476 No’lu Proje Sonuç Raporu 85 s.
  • Şenbayram, M., Ekren, S., Sekin, S., 2005. Ekolojik koşulların ve besin elementlerinin oryantal tütün kalitesi üzerine etkileri. Ege Bölgesinde Tütün Tarımı ve Sorunları Çalıştayı (21 Aralık 2005, İzmir) Bildirileri, 75-89.
  • Yılmaz, G., Kınay, A., 2011. Tütünde (Nicotiana tabacum L.) farklı azot dozlarının verim ve kalite özelliklerine etkileri. IX. Tarla Bitkileri Kongresi (12-15 Eylül 2011, Bursa) Bildirileri, 951-956.
  • Zorba, T., 2008. Karadeniz Bölgesine En Uygun Tütün Çeşit ve Hatlarının Tespiti İle Ürünlerin Ekspertiz Değerleri Üzerine Bir Çalışma. Yüksek Lisans Tezi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 52 s, Samsun.

Oryantal tütünde el gruplarına göre verim ve randıman özellikleri

Yıl 2018, Cilt: 33 Sayı: 3, 254 - 260, 18.10.2018
https://doi.org/10.7161/omuanajas.450842

Öz

Oryantal tütünlerde hasat, el
gruplarının olgunlaşmasıyla aşağıdan yukarıya doğru yapılmaktadır. Bu
çalışmada, farklı lokasyonlarda yetiştirilen bazı oryantal tip tütün
genotiplerinin el grupları, verim ve randıman değerleri bakımından
incelenmiştir. Tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlı kurulan
denemeler Orta Karadeniz Bölgesi tütün üretim alanlarında yer alan 4 lokasyonda
(Erbaa-Evciler, Erbaa-Karayaka, Gümüşhacıköy, Bafra), 2017 yılında yapılmıştır.
Materyal olarak bölgeden toplanan 21 hat ile 4 standart genotip kullanılmıştır.
Kırım işlemi üç elde tamamlanmış, el grupları ayrı ayrı değerlendirilmiştir.
Hatlar arasında Gümüşhacıköy’de birinci ve ikinci kırım ile Bafra’da birinci
kırım dışında kalan verim değerleri istatistiki olarak önemli bulunmuştur.
Randıman bakımından ise Evciler ve Bafra’nın birinci kırımları dışında kalan
kırımlarda, hatlar arasında önemli fark tespit edilmiştir. Mahsul veriminin
oluşmasında ilk kırımların % 28.0, ikinci kırımların % 42.4 ve üçüncü
kırımların     % 29.6 oranlarında etkisi
olmuştur. Mahsul randımanı en yüksek Evciler’de (% 90), en düşük Bafra’da (% 52)
tespit edilirken, kırımların randımana katkısı sırasıyla % 25.8, % 39.4 ve % 34.8
olarak tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, 2018a. Dünyada tütün ekim alanı ve üretim miktarı. Faostat, http://www.fao.org/faostat/en/data (Erişim tarihi: 05 Nisan 2018).
  • Anonim, 2018b. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu yaprak tütün piyasası verileri. http://www.tapdk.gov.tr/tr/piyasa-duzenlemeleri/tutun-piyasasi.aspx (Erişim tarihi: 05 Nisan 2018).
  • Aytaç, B., 2016. Bafranın Farklı Lokasyonlarında Nail Tütün Hattı Performanslarının Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 69 s, Samsun.
  • Çamaş, N., Karaali, H., Çalışkan, Ö., Kurt, D., 2009. Basma tütün çeşit ve hatlarının Gümüşhacıköy şartlarında verim ve verim unsurlarının belirlenmesi. Türkiye VIII. Tarla Bitkileri Kongresi (19-22 Ekim 2009, Hatay) Bildirileri, 247-250.
  • Çamaş, N., Karaali, H., Kurt, D., Kınay, A., 2011. Orta Karadeniz bölgesi basma tipi tütün yetiştiriciliğinde kalite unsurlarının değerlendirilmesi. Türkiye IX. Tarla Bitkileri Kongresi (12-15 Eylül 2011, Bursa) Bildirileri, 908-913.
  • Ekren, S., Sekin, S., 2008. Akhisar bölgesi tütünlerinin kimyasal ve ekspertiz özellikleri ve verim ile aralarındaki ilişkilerin saptanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 45 (3): 165-173.
  • Kaba, S., 1998. Farklı İki Tütün Çeşidinde Kırım Zamanı ve Kurutma Şeklinin Verim ve Kaliteye Etkisi Üzerine Araştırmalar. Doktora Tezi, Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 115 s, Tekirdağ.
  • Kabakçı, H., 1999. Yenice ve Çevresinde Tütüncülük. Yüksek Lisans Tezi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, 171 s, Çanakkale.Kınay, A., Yılmaz, G. 2016. Effects of heterosis on agronomically important traits of oriental tobacco (Nicotiana tabacum L.) hybrids. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 11 (1): 89-94.
  • Kurt, D., 2011. Organik Tütün (Nicotiana tabacum L.) Üretiminde Farklı Gübre Kaynakları ve Kaliteye Etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 54 s, Samsun.
  • Mercimek, HV., 2016. Oryantal Tütünde (Nicotiana tabacum L.) Hasat Sonrası Farklı Kurutma Sistemlerinin Verim ve Kalite Özelliklerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 113 s, Tokat.
  • Odabaşoğlu, M., 1994. Tütün Kimyası. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Yayınları No: 90. Samsun, 154 s.
  • Özcan, H., 2014. Tütünde (Nicotiana tabacum L.) Farklı Hasat Şekillerinin Verim ve Kalite Özelliklerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 51 s, Tokat.
  • Paunescu M., Paunesu, A.D., Ciuperca, A., Udrecsu, V., Udrescu, E., 2003. Studies concerning the release of new oriental tobacco genotypes with superior charactersitics of taste and aroma, Coresta Meet. Agro-Phyto Groups, Bucharest Abstracts: 27.
  • Peksüslü, A., 2000. Bazı Türk Tütün Çeşitlerinin İzmir-Bornova Koşullarında Morfolojik Fizyolojik ve Agronomik Özellikleri. Tarımsal Yayım ve Uygulamalı Araştırma Projesi (TYUAP) Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Yayınları No: 98, 249-268, İzmir.
  • Sekin, S., Özçam, A., Ural, A., 1985. Kimi Şark Tipi Tütünlerde Olgunlaşma Sırasında Pigmentler ve Diğer Kimyasal Bileşenlerde Meydana Gelen Değişmeler ve Hasat Sonrası ve Kurutma Sonuna ait Analitik Karakterler Arasındaki İlişkiler Üzerinde Araştımalar. Tübitak Tovag Grubu TOAG-476 No’lu Proje Sonuç Raporu 85 s.
  • Şenbayram, M., Ekren, S., Sekin, S., 2005. Ekolojik koşulların ve besin elementlerinin oryantal tütün kalitesi üzerine etkileri. Ege Bölgesinde Tütün Tarımı ve Sorunları Çalıştayı (21 Aralık 2005, İzmir) Bildirileri, 75-89.
  • Yılmaz, G., Kınay, A., 2011. Tütünde (Nicotiana tabacum L.) farklı azot dozlarının verim ve kalite özelliklerine etkileri. IX. Tarla Bitkileri Kongresi (12-15 Eylül 2011, Bursa) Bildirileri, 951-956.
  • Zorba, T., 2008. Karadeniz Bölgesine En Uygun Tütün Çeşit ve Hatlarının Tespiti İle Ürünlerin Ekspertiz Değerleri Üzerine Bir Çalışma. Yüksek Lisans Tezi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 52 s, Samsun.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Tarla Bitkileri
Yazarlar

Dursun Kurt 0000-0001-6697-3954

Güngör Yılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 18 Ekim 2018
Kabul Tarihi 17 Eylül 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 33 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Kurt, D., & Yılmaz, G. (2018). Oryantal tütünde el gruplarına göre verim ve randıman özellikleri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 33(3), 254-260. https://doi.org/10.7161/omuanajas.450842
Online ISSN: 1308-8769