Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Konvektif ve mikrodalga yöntemlerle kurutulan kuşburnu (RosamontanaChaixsubsp. woronovii (Lonacz) Ö. Nilsson) meyvelerinde kalite değişimleri

Yıl 2019, Cilt: 34 Sayı: 3, 312 - 318, 15.10.2019
https://doi.org/10.7161/omuanajas.541230

Öz



Bu çalışmada, ‘Gerçekcioğlu’ kuşburnu çeşidinin meyvesi
kurutularak kuruma süresi, renk ve C vitamin kriterleri açısından en uygun
kurutma şartının belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal mikrodalga kurutucuda;
360, 540, 720 ve 900 W güç değerlerinde ve etüv kurutucuda ise; 50, 60 ve 70 °C
kurutma havası sıcaklıkların da kurutulmuştur. Uygulanan mikrodalga güç
değerlerinde belirlenen ortalama kuruma süreleri sırasıyla; 27, 14, 11 ve 9
dakika olarak tespit edilirken, etüv de ise sırasıyla; 16.5 7.5ve 7 saat olarak
belirlenmiştir. Tazeye göre renk değeri açısından en uygun kurutma şartı
mikrodalga kurutucuda 720 W güç değerinde, etüv kurutucuda ise 60 °C kurutma
havası sıcaklığında yapılan kurutma işlemlerinde belirlenmiştir. Taze kuşburnu
meyvesine göre, en fazla kaybolan % C vitamini değeri % 91.36 oranla etüv kurutucuda
60 °C sıcaklığında ve mikrodalga kurutucuda ise 540 W güç değerinde
hesaplanmıştır. Taze kuşburnu meyvesinin C vitamin değerine göre, en uygun
mikrodalga kurutma şartının 900 W, sıcak havalı kurutma şartının ise 70 °C
olduğu belirlenmiştir.




Kaynakça

  • Aghbashlo, M., Kianmehr, M.H., Hassan-Beygi, S.R., 2010. Drying and rehydration characteristics of sour cherry (Prunus cerasus l.). Journal of Food Processing and Preservation 34(3): 351–365.
  • Agudo, J.E., Pardo, P.J., Sanchez, H., Perez, A.L., Suero, M.I., 2014. A Low-Cost Real Color Picker Based on Arduino. Sensors, 14 (7), 11943-11956; doi:10.3390/s140711943.
  • Anonim, 2015. ‘Gerçekcioğlu’ Kuşburnu Çeşidi. (http://www.tarim.gov.tr/bugem/ttsm /menu/30/kayit–listeleri) (Meyve ve Asma Çeşit Listesi (Fruit/Vine).
  • Artik, N., Eksi, A., 1988. Studies on chemical composition of some wild fruits (Rosa canina, Crataegus monogyna, Crataegus aronia, Vaccinium myrtillus and Berberis vulgaris). Food Industry, 9, 33–34.
  • Babalık, Ö., Pazır, F., 1997. Domates Kurutulmasında Kükürt Dioksit Uygulaması. Gıda, 22(3): 193-199.
  • Biçer, A., Kar, F., 2013. Experimental Investigation of Drying Behavior of Rosehip in a Cyclone-Type Dryer. International Journal of Nutrition and Food Engineering, 7 (6).
  • Chrubasik, C., Duke R.K., Chrubasik, S., 2006. The evidence for clinical efficacy of rose Hip and seed: a systematic review, Phytother Res.
  • Çakır, M.T., 2015. Güneş Enerjisinden Yararlanarak Tarım Ürünlerinin Kurutulması. Gazi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 1(1), 41-56.
  • Demarchi, S.M., Irigoyen, R.M.T., Giner, S.A., 2018. Vacuum drying of rosehip leathers: Modelling of coupled moisture content and temperature curves as a function of time with simultaneous time-varying ascorbic acid retention. Journal of Food Engineering, 233, 9-16.
  • Demir, F., Özcan, M., 2001. Chemical and technological properties of rosa (Rosa canina L.) fruits grown wild in Turkey. Research note. Journal of Food Engineering, 47, 333–336.
  • Demirhan, E., Özbek, B., 2011. Color change kinetics of celery leaves undergoing microwave drying. Chem Eng Commun, 198(10): 1189–1205.
  • Dirim, S., Talih, M., 2018. Kurutma Yardımcı Maddelerinin Dondurarak Kurutulmuş Taflan Tozlarının Özellikleri Üzerine Etkisi, Gıda The Journal Of Food, 43 (3): 461-475 doi: 10.15237/gida.GD17109.
  • Erentürk, S., Gülaboğlu, M.Ş., Gültekin, S., 2010. Experimental determination of effective moisture diffusivities of whole- and cut-rosehips in convective drying. Food and Bioproducts Processing, 88, 99-104.
  • Figiel, A., 2010. Drying Kinetics and Quality of Beet roots Dehydrated by Combination of Convective and Vakuum-Microwave Methods. Journal of Food Engineering, 98: 461-470.
  • Göztok, S.P., İçier, F., 2017. Karbon Fiber Destekli Kabin Kurutucuda Farklı Sıcaklıklarda Elma Dilimlerinin Kurutulmasının İncelenmesi: Kurutma Karakteristikleri ve Performans Değerlendirmesi. Akademik, Gıda, 15 (4).
  • Hışıl, Y., 2004. Enstrümental gıda analizlerilaboratuar deneyleri. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ders Kitapları Yayın no:45, Bornova, İzmir.
  • Karabacak Özkan, A., Özcan Sinir, G., Suna, S., 2015. Mikrodalga ve Mikrodalga Destekli Kurutmanın Çeşitli Meyve ve Sebzelerin Kalite Parametreleri Üzerine Etkisi, U.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 29 (2), 125-135.
  • Kasun, Ş., 2017. Tunceli Yöresinde Yetişen Kuşburnu (Rosa Canina) Ve Alıç (Crataegus Orientalis) Yabani Meyvelerinin Toplam Fenolik Madde Miktarı, Fenolik Kompozisyonu, Antioksidan Kapasitesi İle Bazı Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Munzur Üniversitesi, Fenbilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Tunceli.
  • Kayran, S., Doymaz, İ., 2018. Determination of drying kinetics and physicochemical characterization of apricot pomace in hot-air dryer. J Therm Anal Calorim, 130:1163–1170, DOI 10.1007/s10973-017-6504-0.
  • Koyuncu, T., Tosun, I., Üsütün, N.S., 2003. Drying Kinetics and Color Retention of Dehydrated Rosehips. Dryıng Technology, 21 (7), 1369–1381.
  • Leahu, A., Damian, C., Oroian, M., Ropciuc, S., Rotaru, R., 2014. Influence of Processing on Vitamin C Content of Rosehip Fruits. Animal Science and Biotechnologies, 47 (1).
  • McGuire, R.G., 1992. Reporting of objective color measurements. HortScience, 27, 1254 - 1255.
  • Meziane, S., 2011. Drying Kinetics of Olive Pomace in a Fluidized Bed Dryer. Energy Conversion and Management, 52 (3): 1644–1649.
  • Midilli, A., 2001. Determination of pistachio drying behaviour and conditions in solar drying system. International Journal of Energy Research 25(8): 715–725.
  • Pestaño, L.D., Bautista, J.P.T., Leguiab, R.J.R.H., Puri, S.D.D., 2018. Mathematical Modeling of the Drying Kinetics of Thinly-Sliced Saba (Musa Balbasiana) Using Hot-Air Dryer. MATEC Web of Conferences 156, 02004, https://doi.org/10.1051/matecconf/201815602004.
  • Pirone, B.N., Ochoa, M.R., Kesseler, A.G., Michelis, A.D., 2007. Chemical characterizion and evoluation of ascorbic acid concentration during dehydration of rosehip, American Journal of Food Technology, 2 (5), 377-387.
  • Plou, E., Lopez-Malo, A., Barbosa-Canovas, G.V., Welti-Chanes, J., Swanson, B.G., 1999. Polyphenoloxidase activitiy and color of blanced and high hydrostatic pressure treated banana puree. Journal of Food Science, 64, 42-45.
  • Yağcıoglu, A., 1999. Tarımsal Ürünleri Kurutma Tekniği. Ege Üniversitesi ziraat fakültesi yayınları No: 536. Bornova, İzmir.
  • Yıldız, A.K. Polatcı, H. Ve Uçun, H. 2015. Farklı Kurutma Şartlarında Muz Musa Cavendishii Meyvesinin Kurutulması Ve Kurutma Kinetiğinin Yapay Sinir Ağları İle Modellenmesi, Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 11(2), 173-178.

Quality changes in rosehip (RosamontanaChaixsubsp. woronovii (Lonacz) Ö. Nilsson) fruits dryed by convective and microwave methods

Yıl 2019, Cilt: 34 Sayı: 3, 312 - 318, 15.10.2019
https://doi.org/10.7161/omuanajas.541230

Öz

In this study, it is
aimed to determine the most suitable drying condition in terms of drying time,
color and vitamin C criteria by drying the fruit of ‘Gerçekcioğlu’ rosehip
variety. The fruits were dried in microwave dryer 360, 540, 720 and 900 W power
values. ​​The fruits were dried drying air temperatures of 50, 60 and 70 °C in
drying oven. The average drying times determined in the applied microwave power
values ​​are as follows 27, 14, 11 and 9 minutes. The average drying times
determined in the applied drying air temperatures are as follows 16.5 7.5 and 7
hours. The most suitable drying condition in terms of color value according to
freshness was determined at 720 W power in microwave dryer and 60 °C drying air
temperature in drying oven. According to fresh rosehip fruits, the most lost
vitamin C value was 91.36% at 60 °C in convective dryer and 540 W power in
microwave dryer. According to vitamin C value of fresh rosehip fruit, the most
appropriate microwave drying condition was 900 W and hot air drying condition
was 70 °C.

Kaynakça

  • Aghbashlo, M., Kianmehr, M.H., Hassan-Beygi, S.R., 2010. Drying and rehydration characteristics of sour cherry (Prunus cerasus l.). Journal of Food Processing and Preservation 34(3): 351–365.
  • Agudo, J.E., Pardo, P.J., Sanchez, H., Perez, A.L., Suero, M.I., 2014. A Low-Cost Real Color Picker Based on Arduino. Sensors, 14 (7), 11943-11956; doi:10.3390/s140711943.
  • Anonim, 2015. ‘Gerçekcioğlu’ Kuşburnu Çeşidi. (http://www.tarim.gov.tr/bugem/ttsm /menu/30/kayit–listeleri) (Meyve ve Asma Çeşit Listesi (Fruit/Vine).
  • Artik, N., Eksi, A., 1988. Studies on chemical composition of some wild fruits (Rosa canina, Crataegus monogyna, Crataegus aronia, Vaccinium myrtillus and Berberis vulgaris). Food Industry, 9, 33–34.
  • Babalık, Ö., Pazır, F., 1997. Domates Kurutulmasında Kükürt Dioksit Uygulaması. Gıda, 22(3): 193-199.
  • Biçer, A., Kar, F., 2013. Experimental Investigation of Drying Behavior of Rosehip in a Cyclone-Type Dryer. International Journal of Nutrition and Food Engineering, 7 (6).
  • Chrubasik, C., Duke R.K., Chrubasik, S., 2006. The evidence for clinical efficacy of rose Hip and seed: a systematic review, Phytother Res.
  • Çakır, M.T., 2015. Güneş Enerjisinden Yararlanarak Tarım Ürünlerinin Kurutulması. Gazi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 1(1), 41-56.
  • Demarchi, S.M., Irigoyen, R.M.T., Giner, S.A., 2018. Vacuum drying of rosehip leathers: Modelling of coupled moisture content and temperature curves as a function of time with simultaneous time-varying ascorbic acid retention. Journal of Food Engineering, 233, 9-16.
  • Demir, F., Özcan, M., 2001. Chemical and technological properties of rosa (Rosa canina L.) fruits grown wild in Turkey. Research note. Journal of Food Engineering, 47, 333–336.
  • Demirhan, E., Özbek, B., 2011. Color change kinetics of celery leaves undergoing microwave drying. Chem Eng Commun, 198(10): 1189–1205.
  • Dirim, S., Talih, M., 2018. Kurutma Yardımcı Maddelerinin Dondurarak Kurutulmuş Taflan Tozlarının Özellikleri Üzerine Etkisi, Gıda The Journal Of Food, 43 (3): 461-475 doi: 10.15237/gida.GD17109.
  • Erentürk, S., Gülaboğlu, M.Ş., Gültekin, S., 2010. Experimental determination of effective moisture diffusivities of whole- and cut-rosehips in convective drying. Food and Bioproducts Processing, 88, 99-104.
  • Figiel, A., 2010. Drying Kinetics and Quality of Beet roots Dehydrated by Combination of Convective and Vakuum-Microwave Methods. Journal of Food Engineering, 98: 461-470.
  • Göztok, S.P., İçier, F., 2017. Karbon Fiber Destekli Kabin Kurutucuda Farklı Sıcaklıklarda Elma Dilimlerinin Kurutulmasının İncelenmesi: Kurutma Karakteristikleri ve Performans Değerlendirmesi. Akademik, Gıda, 15 (4).
  • Hışıl, Y., 2004. Enstrümental gıda analizlerilaboratuar deneyleri. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ders Kitapları Yayın no:45, Bornova, İzmir.
  • Karabacak Özkan, A., Özcan Sinir, G., Suna, S., 2015. Mikrodalga ve Mikrodalga Destekli Kurutmanın Çeşitli Meyve ve Sebzelerin Kalite Parametreleri Üzerine Etkisi, U.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 29 (2), 125-135.
  • Kasun, Ş., 2017. Tunceli Yöresinde Yetişen Kuşburnu (Rosa Canina) Ve Alıç (Crataegus Orientalis) Yabani Meyvelerinin Toplam Fenolik Madde Miktarı, Fenolik Kompozisyonu, Antioksidan Kapasitesi İle Bazı Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Munzur Üniversitesi, Fenbilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Tunceli.
  • Kayran, S., Doymaz, İ., 2018. Determination of drying kinetics and physicochemical characterization of apricot pomace in hot-air dryer. J Therm Anal Calorim, 130:1163–1170, DOI 10.1007/s10973-017-6504-0.
  • Koyuncu, T., Tosun, I., Üsütün, N.S., 2003. Drying Kinetics and Color Retention of Dehydrated Rosehips. Dryıng Technology, 21 (7), 1369–1381.
  • Leahu, A., Damian, C., Oroian, M., Ropciuc, S., Rotaru, R., 2014. Influence of Processing on Vitamin C Content of Rosehip Fruits. Animal Science and Biotechnologies, 47 (1).
  • McGuire, R.G., 1992. Reporting of objective color measurements. HortScience, 27, 1254 - 1255.
  • Meziane, S., 2011. Drying Kinetics of Olive Pomace in a Fluidized Bed Dryer. Energy Conversion and Management, 52 (3): 1644–1649.
  • Midilli, A., 2001. Determination of pistachio drying behaviour and conditions in solar drying system. International Journal of Energy Research 25(8): 715–725.
  • Pestaño, L.D., Bautista, J.P.T., Leguiab, R.J.R.H., Puri, S.D.D., 2018. Mathematical Modeling of the Drying Kinetics of Thinly-Sliced Saba (Musa Balbasiana) Using Hot-Air Dryer. MATEC Web of Conferences 156, 02004, https://doi.org/10.1051/matecconf/201815602004.
  • Pirone, B.N., Ochoa, M.R., Kesseler, A.G., Michelis, A.D., 2007. Chemical characterizion and evoluation of ascorbic acid concentration during dehydration of rosehip, American Journal of Food Technology, 2 (5), 377-387.
  • Plou, E., Lopez-Malo, A., Barbosa-Canovas, G.V., Welti-Chanes, J., Swanson, B.G., 1999. Polyphenoloxidase activitiy and color of blanced and high hydrostatic pressure treated banana puree. Journal of Food Science, 64, 42-45.
  • Yağcıoglu, A., 1999. Tarımsal Ürünleri Kurutma Tekniği. Ege Üniversitesi ziraat fakültesi yayınları No: 536. Bornova, İzmir.
  • Yıldız, A.K. Polatcı, H. Ve Uçun, H. 2015. Farklı Kurutma Şartlarında Muz Musa Cavendishii Meyvesinin Kurutulması Ve Kurutma Kinetiğinin Yapay Sinir Ağları İle Modellenmesi, Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 11(2), 173-178.
Toplam 29 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Tarım Makineleri
Yazarlar

Muhammed Taşova 0000-0001-5025-0807

Gazanfer Ergüneş 0000-0002-4177-4534

Resul Gerçekcioğlu 0000-0002-3175-4038

Şükrü Karagül Bu kişi benim 0000-0002-7601-8595

Yayımlanma Tarihi 15 Ekim 2019
Kabul Tarihi 21 Eylül 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 34 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Taşova, M., Ergüneş, G., Gerçekcioğlu, R., Karagül, Ş. (2019). Konvektif ve mikrodalga yöntemlerle kurutulan kuşburnu (RosamontanaChaixsubsp. woronovii (Lonacz) Ö. Nilsson) meyvelerinde kalite değişimleri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 34(3), 312-318. https://doi.org/10.7161/omuanajas.541230
Online ISSN: 1308-8769