Karacadağ region of
Diyarbakır province is one of the important paddy production regions of our
country. Mechanization practices in paddy agriculture in the region are quite
new. So, grain losses are high during harvesting with combine harvester. The
main purpose of this study was to determine the grain losses, causes and ways
of reducing the grain harvesters used in the paddy harvesting-threshing
harvesting in Karacadağ region. The experiments were carried out in three
different periods in the field where a Karacadağ white variety belonging to a
producer was planted; three different grain moisture content (22.10%, 24.81 and
28.81 crop moisture content), three different combine forward speeds (1.6 km
h-1, 3.2 km h-1 and 4.8 km h-1) and four different drum speeds (600, 700) , 800
and 900 min-1). NEW HOLLAND TC 56 combine harvester was used in the trials. The
analysis of variance the main effects of moisture content, forward speeds and
drum speed significantly affected grain losses. Test results indicated that
total grain losses decreases with increase moisture content and drum speed.
Also, forward speed has been increased the total grain losses. When the effect
of all testing combination was evaluated together, the lowest total grain loses
was found at 28.85% moisture content, 4.8 km h-1 forward speed and
900 min-1 drum speed as 4.0% while the highest total grain loses was
found at 24.81% moisture content, 3.2 km h-1 forward speed and 600
min-1 drum speed as 16.97%.
Diyarbakır ili, Karacadağ yöresi ülkemizin için önemli
çeltik üretim bölgelerinden birisidir. Bölgede çeltik tarımında mekanizasyon
uygulamaları oldukça yenidir. Bu yüzden biçerdöverle yapılan hasatta ürün
kayıpları yüksektir. Çalışmanın temel amacı Karacadağ yöresinde biçerdöverle
yapılan çeltik hasat-harmanında kullanılan tahıl biçerdöverinin neden olduğu
dane kayıpları, nedenleri ve azaltma yollarını ortaya koymaktır. Denemeler bir
üreticiye ait Karacadağ beyaz çeltik çeşidinin ekili olduğu tarlada üç farklı
dönemde; üç farklı tane nem içeriğinde ( % 22.10, 24.81 ve 28.81 ürün nem
içeriğinde), üç farklı biçerdöver ilerleme hızında (1.6 km h-1, 3.2
km h-1 ve 4.8 km h-1) ve
dört farklı batör devrinde (600, 700, 800 ve 900 min-1)
yürütülmüştür. Denemelerde NEW HOLLAND TC 56 marka biçerdöver kullanılmıştır. Yapılan
varyans analizi sonuçlarına göre seçilen bağımsız parametrelerin tane
kayıplarına etkisinin önemli olduğu bulunmuştur (p<0.01). Denemeler
sonucunda elde edilen verilere göre dane nem içeriği ve batör devrinin artması;
toplam hasat kayıplarını azaltırken, buna karşın biçerdöver ilerleme hızının
artışı ise toplam hasat kayıplarını artırmıştır. Toplam hasat kayıpları üzerine
biçerdöver ilerleme hızının (besleme miktarının artışı) etkisi ise artırıcı
yönde olmuştur. Batör devir sayısının artışına bağlı olarak kırık tane
arttığından toplam hasat kayıplarında önemli oranda düşüş meydana gelmiştir.
Toplam hasat kayıpları için tüm deneme kombinasyonları etkisi ayrı ayrı
değerlendirildiğinde en düşük hasat kaybı değeri %28.85 nem, 4.8 m s-1
ilerleme hızında ve 900 min-1’lık
batör devrinde % 4.00 olarak, en yüksek
değer ise %24.81 ürün nem içeriğinde 3.2 km h-1 biçerdöver ilerleme
hızında ve 600 min-1’lık
batör devrinde %16.97 olarak gerçekleşmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tarım Makineleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2019 |
Kabul Tarihi | 29 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 34 Sayı: 3 |