Saksı denemesi
olarak yürütülen bu çalışma, farklı bezelye genotiplerinde (Töre, Gölyazı,
Özkaynak, Ürünlü, Çaybaşı ve Turnasuyu) 7 farklı tuz konsantrasyonunun (0, 25,
50, 75, 100, 125 ve 150 mM) bitki gelişimi üzerine etkisini belirlemek amacıyla
yapılmıştır. Deneme tesadüf parsellerinde faktöriyel deneme desenine göre 3 tekrarlamalı
olarak kurulmuştur. Genotipler ve tuz dozları faktör olarak ele alınmıştır. Araştırmada
bezelye genotiplerinin tuzluluğa toleransını belirlemek için bitki boyu, yaprak
sayısı, toprak üstü yaş ve kuru ağırlığı, kök uzunluğu, kök yaş ve kuru
ağırlığı belirlenmiştir. Yapılan varyans analizi sonucunda, bitkide yaprak
sayısı hariç incelenen diğer özellikler bakımından genotip x tuz dozu
interaksiyonu istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen
tüm bulgular sonucunda, Gölyazı, Ürünlü, Özkaynak ve Töre çeşitlerinde 25 mM
tuz dozları incelenen özelliklere genellikle olumlu etkiler yaparken, daha
yüksek tuz dozları ise olumsuz etki yapmıştır. Çaybaşı popülasyonunda toprak
üstü kuru ağırlıkta ilk önemli azalma 25 mM dozunda gerçekleşmiştir. Turnasuyu
populasyonunda ise toprak üstü kuru ağırlık bakımından tuz dozları arasında
istatistiki olarak farklılık görülmemiştir. Araştırmada ele alınan en yüksek
tuz dozunda (150 mM) genotiplerin kök uzunluğu ve ağırlığı bakımından farklılık
bulmazken, en yüksek toprak üstü kuru ağırlığa Çaybaşı popülasyonu sahip
olmuştur.
Ordu Üniversitesi
TF 1462
The aim of this study as a pot experiment was to determine the effect of 7 different salt concentrations (0, 25, 50, 75, 100, 125 and 150 mM) on plant growth in different pea genotypes (Töre, Gölyazı, Özkaynak, Ürünlü, Çaybaşı and Turnasuyu). In order to determine the tolerance of pea genotypes against salinity stress, plant height, number of leaves, above-ground wet and dry weights, root length, root wet and dry weights were determined. As a result of the analysis of variance, genotype x salt dose interaction was significant statistically in terms of other characteristics examined except the number of leaves in the plant. As a result of all the findings obtained from the study, Gölyazı, Ürünlü, Özkaynak and Töre varieties generally had positive effects under 25 mM salt doses on the investigated properties while higher salt doses had negative effects. The first significant decrease in aboveground dry weight in Çaybaşı population was under 25 mM salt dose. In Turnasuyu population, no statistically significant difference was observed between salt doses in terms of above ground dry weight. At the highest salt dose (150 mM) in the study, no differences were found in root lengths and weights of the genotypes, while the Çaybaşı population had the highest above ground dry weight.
TF 1462
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TF 1462 |
Yayımlanma Tarihi | 14 Ekim 2020 |
Kabul Tarihi | 26 Ağustos 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 35 Sayı: 3 |