Thermopsis turcica Kit Tan, Vural & Küçüködük, ekonomik değeri olan birçok bitki türüne sahip baklagil ailesinin (Fabaceae) bir üyesidir. Türkiye'de en dar yayılış gösteren endemik bitki türlerinden biridir. Thermopsis turcica'yı diğer baklagil türlerinden ayıran en önemli özelliği bir çiçekte 3 meyve oluşturmasıdır. Thermopsis turcica'nın farklı ekstraktlarının α-amilaz, α-glukozidaz, asetilkolin esteraz ve tirozinaz inhibe edici özellikleri ve uçucu yağ içeriği belirlendi. Caraway-Somoygi iyodür / potasyum iyodür yöntemi ile α-amilaz, Palanisamy yöntemi ile α-glukozidaz, Ellman yöntemi ile asetilkolin esteraz enzimi ve dopakrom yöntemi ile tirozinaz ile enzimlerin inhibisyon aktiviteleri belirlendi. Uçucu yağların miktarı ve bileşenlerinin belirlenmesi için Clevenger cihazı kullanılarak hidrodestilasyon işlemi (HD) uygulanmış ve GC-MS'de analiz edilmiştir. En yüksek bitki yağ asidi içeriği palmitik asit (% 51,8), miristik asit (% 17,5) ve hekzahidrofarnesil aseton (% 5,3) dir. Bitkinin, asetil kolin esteraz ve tirozinaz enzimlerine karşı inhibitör aktivite göstermediği belirlendi. Aseton ve dietil eter özütlerinin α-amilazı inhibe ettiği gösterilmiştir. Özellikle, dietileter özütünün, standart madde akarbozuna yakın bir önleyici aktivite sergilediği bulunmuştur. Bitkinin metanol ve aseton ekstraktları, α-glukozidaz enzimi üzerinde yüksek inhibitör etkiye sahiptir. Yokolma tehlikesiyle karşı karşıya olan bu değerli türün antidiyabetik etkileri üzerine yapılan çalışmalarla önemlidir.
Thermopsis turcica a-amilaz a-glukozidaz tirozinaz asetilkolin estreraz
Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu
19.FEN.BİL.30 numaralı proje
Yazarlar,Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonuna 19.FEN.BİL.30 numaralı proje için teşekkür eder
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 19.FEN.BİL.30 numaralı proje |
Yayımlanma Tarihi | 12 Ekim 2021 |
Kabul Tarihi | 6 Ağustos 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 36 Sayı: 3 |