This study aimed to determine which nutritional traits are a key to indicate the nutritive value of some sorghum cultivars by chemometric techniques such as principal component (PCA) and cluster (CA) analyses. Based on their genotype, seven sorghum (Sorghum bicolor L. Moench) cultivars (sorghum [Rox and Early Sumac], sudangrass [Gözde] and sorghum × sudangrass hybrid [Jumbo, Grazer, Hayday and El Rey]) were denoted. Nutritional traits used were comprised of neutral detergent fibre (NDF), acid detergent fibre (ADF), crude protein (CP), Ca, P, K and Mg that determined by near-infrared spectroscopy analysis and digestible dry matter (DDM), dry matter intake (DMI), metabolizable energy (ME) and relative feed value (RFV) calculated by empirical equations. The NDF and ADF contents of cultivars showed a negative relationship with ME and RFV, while the CP content was positively and negatively correlated with these variables, respectively. The PCA generated two significant principal components (PCs). PC1 (59.51%) and PC2 (20.31%) described 79.83% of the total variation with eigenvalues of 6.55 and 2.23 in the sorghum cultivars, respectively. The PC1 were more representatives of the cultivars (Grazer, Hayday, Early Sumac and Gözde) and the calculated traits (DDM, DMI, ME and RFV). PC2 were characterized by Ca and Mg, while ADF, NDF and K with negative loadings in each PCs were the most representatives of most cultivars. CA grouped cultivars and traits into two clusters. The P, DDM, DMI, ME and RFV were the most important among components, defining important traits of cultivars to improve feeding of ruminants.
Cluster analysis Feed value Forage quality Forage sorghum Principal component anaysis
Faculty of Agriculture, Ondokuz Mayis University University
The authors thank Dr H.S. Abacı for her invaluable contribution to clustering analysis.
Bu çalışma, temel bileşen (TBA) ve kümeleme (KA) analizleri gibi kemometrik tekniklerle, bazı sorgum çeşitlerinin besleyici değerini göstermede hangi besinsel özelliklerinin anahtar araç olduğunu belirlemeyi amaçlamıştır. Genotip bazında yedi sorgum (Sorghum bicolor L. Moench) (sorgum [Rox ve Early Sumac], sudanotu (Gözde) ve sorgum × sudanotu hibriti [Jumbo, Grazer, Hayday ve El Rey)] çeşidi incelenmiştir. Numune setinde, yakın kızılötesi spektroskopi (NIR) ile belirlenen nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF), asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF), ham protein (HP), Ca, P, K ve Mg ve ampirik denklemlerle hesaplanan sindirilebilir kuru madde (SKM), kuru madde tüketimi (KMT), metabolize edilebilir enerji (ME) ve nispi yem değerine (NYD) ait veriler incelenmiştir. Çeşitlerin NDF ve ADF içerikleri ME ve NYD ile negatif ilişki gösterirken, HP içeriği bu değişkenlerle sırasıyla pozitif ve negatif ilgileşim göstermiştir. Veri kümesinin TBA, iki önemli temel bileşen (TB) üretmiştir. TB1 (%59.51) ve TB2 (%20.31), sorgum çeşitlerinde sırasıyla 6.55 ve 2.23 öz değerleri ile toplam varyasyonun %79.83'ünü tanımlamıştır. TB1, çeşitlerin (Grazer, Hayday, Early Sumac ve Gözde) HP ve P haricinde, hesaplanan özelliklerini (SKM, KMT, ME ve NYD) daha çok temsil etmiştir. TB2 ise Ca ve Mg ile karakterize edilirken, TB1 ve/veya TB2'de negatif yüklemelere sahip ADF, NDF ve K, çoğu çeşitleri daha fazla temsil etmiştir. KA, çeşitleri ve besinsel özellikleri iki gruba ayırmıştır. Geviş getiren hayvanların beslenmesini iyileştirmek için çeşitlerin önemli özellikleri olarak tanımlanan P, SKM, KMT, ME ve NYD, bileşenler arasında en önemlilerini olmuştur.
Kümeleme analizi Temel bileşen analizi yem değeri Yem kalitesi Yemlik sorgum
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Şubat 2022 |
Kabul Tarihi | 13 Ekim 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 37 Sayı: 1 |