Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Gümüşhane İli Kelkit İlçesinde Konvansiyonel ve Organik Silajlık Mısır Üretim Maliyeti

Yıl 2022, Cilt: 37 Sayı: 1, 37 - 56, 14.02.2022
https://doi.org/10.7161/omuanajas.913874

Öz

Bu araştırmada 2017 yılında Gümüşhane ili Kelkit ilçesinde organik ve konvansiyonel silajlık mısır üretim maliyetini hesaplamak amaçlanmıştır. Konvansiyonel silajlık mısır üretimi yapan 43 ve organik silajlık mısır üretimi yapan 17 tarım işletmesine uygulanan anketlerden elde edilen veriler kullanılmıştır. Silajlık mısırın maliyeti konvansiyonel ve organik üretim yapan işletmelerde sırasıyla 0.086 ₺ kg-1 ve 0.072 ₺ kg-1 olarak hesaplanmıştır. Devlet desteği çıkarıldıktan sonra silajlık mısırın maliyeti konvansiyonel ve organik üretim yapan işletmelerde sırasıyla 0.061 ₺ kg-1 ve 0.035 ₺ kg-1 olarak bulunmuştur. Konvansiyonel ve organik silajlık mısır ortalama satış fiyatı sırasıyla 0.150 ₺ kg-1 ve 0.165 ₺ kg-1 olarak tespit edilmiştir. Ortalama net kar konvansiyonel ve organik üretim yapan işletmelerde sırasıyla 307.23 ₺ da-1 ve 362.84 ₺ da-1 olarak hesaplanmıştır. Devlet desteği çıkarıldıktan sonra ortalama net kar konvansiyonel ve organik üretim yapan işletmelerde sırasıyla 426.18 ₺ da-1 ve 509.74 ₺ da-1 olarak bulunmuştur.

Kaynakça

  • Kaynaklar Açıl, F. ve Demirci, R., 1984. Tarım Ekonomisi Ders Kitabı. Ankara Üni. Ziraat Fak. Yayınları, No:880, Ders Kitabı: 245, Ankara.
  • Akdemir, H., Alçiçek, A. ve Erkek, R., 1997. Farklı Mısır Varyetelerinin Agronomik Özellikleri, Silolanma Kabiliyeti ve Yem Değeri Üzerine Araştırmalar. I. Agronomik Özellikler. Türkiye Birinci Silaj Kongresi. 16-19 Eylül 1997, 235-239s. Bursa.
  • Anonim 2008. http://www. wikipedia.org.silaj. (Erişim Tarihi:30.07.2019).
  • Anonim, 2019. Türkiye İstatistik Kurumu (http://www.tuik.gov.tr). (Erişim Tarihi:30.07.2019).
  • Aşkan, E., Dağdemir, V., Tercan, S., 2018. Erzurum İlinde Taze Fasulye Üretimi Yapan İşletmelerin Karlılık Analizi ve Pazarlama Yapısı, Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 8(2): 257-266.
  • Ak, İ., 2004. Ekolojik Tarım ve Hayvancılık IV. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi Sözlü Bildiriler, 1-3 Eylül 2004, s.490-497, Isparta
  • Bayramoğlu, Z., Göktolga, Z.G., Gündüz, O., 2005. Tokat ili Zile ilçesinde Yetiştirilen Bazı Önemli Tarla Ürünlerinde Fiziki Üretim Girdileri ve Maliyet Analizleri, Tarım Ekonomisi Dergisi, 11(2): 101-109, Tokat.
  • Çiçek, A. ve Erkan, O., 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri, Gaziosmanpaşa Üni. Yayınları No:12, Tokat.
  • Dağdemir, V., Özçelebi, I., 1995. Çayeli İlçesi Kıyı Şeridinde Çay Üretiminde Girdi Tespiti ve Maliyet Hesabı Üzerine Bir Araştırma. Doğa Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi 22, 127-133.
  • Dağdemir, V., 2005. Bayburt İli Kop ve Burnaz Dere Havzalarında Hayvancılık Yapan İşletmelerin Genel Durumu ve Kooperatifleşmeye Bakış Açısı. Kooperatifçilik,Ocak-Şubat-Mart 2005, No: 147, 48-57.
  • Dağdemir, V. ve Yıldız, Ö., 2017. Sakarya İlinde Fındık Üretimi Yapan İşletmelerin Karlılık Analizi ve Pazarlama Yapısı. Atatürk Üni. Ziraat Fak. Derg., 48 (1): 33-40.
  • Demircan, V., Yılmaz, H. ve Binici, T., 2005. Isparta İlinde Elma Üretim Maliyet ve Gelirinin Belirlenmesi, Tarım Ekonomisi Dergisi, 11(2): 71-80.
  • Eraslan, F, Inal, A., Güneş, A., Erdal, I., Coskan, A. 2010. Turkey Chemical Fertilizer Production and Consumption Status, Problems, Solutions and Innovations. Chamber of Agricultural Engineers, Agricultural Engineering VII. Technical Congress, 1-21, January, 11-15, Ankara, Turkey.
  • Gündoğmuş, E., 1998. Ankara İli Akyurt İlçesi Tarım İşletmelerinde Ekmeklik Buğday Üretiminin Fonksiyonel Analizi ve Üretim Maliyetinin Hesaplanması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara Üni. Ziraat Fak. Tarım Ekonomisi Bölümü, No:22, 251-260, Ankara.
  • Karagölge, C., 2013. Tarımsal İşletmecilik-Tarım İşletmelerinin Analizi ve Planlanması. Atatürk Üni. Ziraat Fak. Yayınları No:153, s.41-90, Erzurum.
  • Kızıloğlu, S., 1991. Mısır, Patates, Şeker Pancarı Üretimi İçin Gerekli Olan İşgücü İhtiyacı ve Kadın İşgücü Payının Belirlenmesi - İşçi Ücretleri, Tohum, Gübre Fiyatlarının Ekonomik Analizi, Atatürk Üni. Ziraat Fak. Derg., 22(1): 54-71.
  • Kızıloğlu, S. ve Erem Kaya, T., 2008. Erzurum İlinde Çerezlik ve Yağlık Ayçiçeğinin Üretim Maliyeti; Pasinler ilçesi örneği. Atatürk Üni. Ziraat Fak. Derg., 39 (2): 175-185.
  • Kızıloğlu, R. ve Dağdemir, V., 2010. Erzurum İlinde Beyaz Lahananın Üretim ve Pazar Maliyeti; Aziziye, Yakutiye ve Pasinler İlçeleri Örneği. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Dergisi, 2(2): 57-64.
  • Kızıloğlu, R. ve Kızılaslan., H, 2016. Tokat İli Merkez İlçede Silajlık Mısır Üreten İşletmelerin Destek Alımını Etkili Faktörlerin Belirlenmesi, XII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, Isparta.
  • Kumbasaroğlu, H. ve Dağdemir, V., 2010. Erzurum İlinde Tarım Makinelerine Sahip Olan ve Olmayan İşletmelerde Buğday, Arpa ve Çavdarın Üretim Maliyeti, Tarım Ekonomisi Dergisi, 16(1): 7-17.
  • Kumbasaroğlu, H. ve Dağdemir,V., 2011. Erzurum İlinde Tarım Makinelerine Sahip Olan ve Olmayan İşletmelerde Yonca, Korunga, Fiğ ve Çavdarın Üretim Maliyeti, Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25 (4): 91-102.
  • Merdan, K. ve Kaya, V., 2013. Türkiye’deki Organik Tarımın Ekonomik Analizi, Atatürk Üni. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi: 17(3): 239-252.
  • Merdan, K., 2014. Türkiye’deki Organik Tarımın Ekonomik Analizi: Doğu Karadeniz Örneği, Atatürk Üni. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, Erzurum.
  • Merdan, K. ve Okuroğlu, M.S., 2014. Gümüşhane İli’nin-Sosyo Ekonomik Yapısının Swot Analizi Değerlendirilmesi, Gümüşhane Üni. Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi, 7(16):21.
  • Paksoy, M. ve Ortasöz, N., 2018. Kahramanmaraş İli Pazarcık İlçesinde Mısır Üretim Faaliyetinin Ekonomik Analizi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üni. Tarım ve Doğa Dergisi, Cilt:21, s.95-101, Kahramanmaraş.
  • Savaşan, A., 2007. Karaman İli Merkez İlçede Yem Bitkilerinin Nispi Üstünlükleri, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Konya.
  • Sipahioğlu, C., 2014. Farklı Tarım Sistemlerinde Domates Üretiminin Maliyet Analizi, Uludağ Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Bursa.
  • Tanrıvermiş, H., 2000. Orta Sakarya Havzası’nda Domates Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımının Ekonomik Analizi, Ankara Üni. Araştırma Enstitüsü, Yayın No:42, Ankara.
  • Tanrıvermiş, H. ve Gündoğmuş, E., 2001. Ankara İlinde Buğday Üreten Tarım İşletmelerinde Farklı Hasat Tekniklerinin Fiziki Girdi Kullanım Düzeyi ve Birim Maliyetlere Etkisi Üzerine Bir Araştırma. Türk Kooperatifçilik Kurumu, Üçüncü Sektör Kooperatifçilik, Sayı:134, Ankara.
  • Taşçı, R., ve Oğuz, C., 2014. Buğday Üretim Maliyetleri ve Üreticilerin Çeşit Tercihleri; Ankara İli Haymana İlçesi Örneği, XI. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, 3-5 Eylül, Samsun.
  • Tuvanç, İ.A. ve Dağdemir, V. 2009. Erzurum İli Pasinler İlçesinde Silajlık Mısır Üretim Maliyetinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üni. Ziraat Fak. Derg. 40 (1), 61-69.
  • Uzundumlu, A.S. ve Topçu, Y., 2012. Erzurum İlinde Çerezlik Ayçiçeği Üretim Maliyeti, Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2(2, Ek: A): 33-40.
  • Yıldırım, B., 2015. Türkiyede’ki Silaj Çalışmaları:2005-2014, Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(2): 79-88.
Toplam 33 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi
Yazarlar

Vedat Dağdemir 0000-0002-2293-9460

Yayımlanma Tarihi 14 Şubat 2022
Kabul Tarihi 15 Ekim 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 37 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Dağdemir, V. (2022). Gümüşhane İli Kelkit İlçesinde Konvansiyonel ve Organik Silajlık Mısır Üretim Maliyeti. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 37(1), 37-56. https://doi.org/10.7161/omuanajas.913874
AMA Dağdemir V. Gümüşhane İli Kelkit İlçesinde Konvansiyonel ve Organik Silajlık Mısır Üretim Maliyeti. ANAJAS. Şubat 2022;37(1):37-56. doi:10.7161/omuanajas.913874
Chicago Dağdemir, Vedat. “Gümüşhane İli Kelkit İlçesinde Konvansiyonel Ve Organik Silajlık Mısır Üretim Maliyeti”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 37, sy. 1 (Şubat 2022): 37-56. https://doi.org/10.7161/omuanajas.913874.
EndNote Dağdemir V (01 Şubat 2022) Gümüşhane İli Kelkit İlçesinde Konvansiyonel ve Organik Silajlık Mısır Üretim Maliyeti. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 37 1 37–56.
IEEE V. Dağdemir, “Gümüşhane İli Kelkit İlçesinde Konvansiyonel ve Organik Silajlık Mısır Üretim Maliyeti”, ANAJAS, c. 37, sy. 1, ss. 37–56, 2022, doi: 10.7161/omuanajas.913874.
ISNAD Dağdemir, Vedat. “Gümüşhane İli Kelkit İlçesinde Konvansiyonel Ve Organik Silajlık Mısır Üretim Maliyeti”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 37/1 (Şubat 2022), 37-56. https://doi.org/10.7161/omuanajas.913874.
JAMA Dağdemir V. Gümüşhane İli Kelkit İlçesinde Konvansiyonel ve Organik Silajlık Mısır Üretim Maliyeti. ANAJAS. 2022;37:37–56.
MLA Dağdemir, Vedat. “Gümüşhane İli Kelkit İlçesinde Konvansiyonel Ve Organik Silajlık Mısır Üretim Maliyeti”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, c. 37, sy. 1, 2022, ss. 37-56, doi:10.7161/omuanajas.913874.
Vancouver Dağdemir V. Gümüşhane İli Kelkit İlçesinde Konvansiyonel ve Organik Silajlık Mısır Üretim Maliyeti. ANAJAS. 2022;37(1):37-56.
Online ISSN: 1308-8769