Arpa hem dünyada hem ülkemizde hayvan beslenmesi ve malt yapımında kullanılan önemli tahıl grubundan biridir. Arpa alanlarında üretimi ve kaliteyi etkileyen çeşitli faktörler mevcuttur. Bu abiyotik ve biyotik faktörler içerisinde fungal hastalıklar önemli yer tutmaktadırlar. Özellikle arpa yaprak lekesi (Rhynchosporium commune) arpa üretim alanlarında sıklıkla görülen ve verim ve kaliteyi etkileyen önemli bir fungal etmendir. Bu fungal etmen ile savaşımda ise en yaygın kullanılan yöntemlerden birisi de dayanıklı çeşit geliştirmektir. Çalışma 2020-2021 yılları arasında Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü sera ve laboratuvarlarında yürütülmüştür. Çalışmanın amacı Türkiye’de tescil edilmiş 55 tescilli arpa çeşitlerinin bu hastalığa karşı reaksiyonları araştırılmasıdır. Buna göre Erginel-90 immun, Acvı-2002, Ocak, Kendal, Hevsel, Yükse, Şahin-91 ve Akhisar 98 tescili arpa çeşitleri dayanıklı olarak tespit edilmiştir. Yesevi-93, Tarm-92, Orza-96, Larende, Bülbül-89, Karatay-94, Ayrancı hassas çeşitler olarak tespit edilmiştir.
Arpa yaprak lekesi Rhyncosporium commune Arpa Tescilli çeşit reaksiyon
Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü
TAGEM/TBAD/16/A12/P05/001
Barley is one of the significant cereal used as hay and malt both in the world and in Turkey. There are several abiotic and biotic factors affecting the production and quality of barley. Of these factors, fungal diseases play a vital role. Especially, barley scald (Rhynchosporium commune), a fungal pathogen, is threating the barley grown areas in terms of the quality and the production. One of the most common methods in controlling of this fungal diseasis to develop resistant barley varieties. The study carried out in the laboratories and greenhouses of Field Crop Central Research Institute, Yenimahalle, Ankara in 2020-2021. Aim of this study was to investigate the reaction of 55 registered barley cultivars against barley scald. The results show that Erginel-90 is immun, as well Avcı-2002, Ocak, Kendal, Hevsel, Yükse, Şahin-91 and Akhisar-98 varieties are resistant. On the other hand, Yesevi-93, Tarm-92, Orza-96, Larende, Bülbül-89, Karatay-94 and Ayrancı are detected as susceptible to this disease.
Barley scald Rhyncosporium commune barley cultivars reaction
TAGEM/TBAD/16/A12/P05/001
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TAGEM/TBAD/16/A12/P05/001 |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Haziran 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 4 Temmuz 2023 |
Kabul Tarihi | 5 Haziran 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 38 Sayı: 2 |