5E ÖĞRENME MODELİ VE İŞBİRLİKLİ ÖĞRENMENİN BİYOLOJİ TUTUMUNA ETKİSİNİN CİNSİYET BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Cilt: 32 Sayı: 2 1 Haziran 2013
  • Murat Aktaş
PDF İndir
TR EN

5E ÖĞRENME MODELİ VE İŞBİRLİKLİ ÖĞRENMENİN BİYOLOJİ TUTUMUNA ETKİSİNİN CİNSİYET BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Öz

Bu çalışmanın amacı; Biyoloji dersinde 5E öğrenme modeli ve işbirlikli öğrenme yöntemi kullanımının biyoloji dersi tutumuna etkilerinin cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığını değerlendirmektir. Ankara-Çankaya Milli Piyango Anadolu Lisesi’nde 2010-2011 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerini sürdüren 11. sınıftaki 93 fen grubu öğrencisi araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuştur. “Kalıtım, Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji” ünitesi deney 1 grubunda 5E öğrenme modeli ile, deney 2 grubunda işbirlikli öğrenme yöntemi ile, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemi ile işlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Biyoloji Dersi Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Uygulama sonrasında 5E, işbirlikli öğrenme ve geleneksel öğrenme yöntemlerinin uygulandığı sınıflardaki öğrencilerin tutum puanlarının cinsiyetlerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. BAL Ş. ve KESKİN N. (2002). “Grup Tartışması Yoluyla Öğrencilerin Genetik Mühendisliği Uygulamaları ile İlgili Tutum ve Görüşlerinin Değerlendirilmesi”, V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, 16-18 Eylül Ankara, ODTÜ.
  2. BOZKURT O ve OLGUN Ö. S. (2005). “Fen ve Teknoloji Eğitiminde Bilimsel Süreç Becerileri”, İlköğretimde Fen ve Teknoloji Öğretimi, Ed.: M, Aydoğdu ve T. Kesercioğlu, Ankara: Anı Yayıncılık, s.34.
  3. BULUT S. (1994). Farklı Öğretim Metotlarının ve Cinsiyetinin Olasılık Başarısına ve Olasılığa Karşı Tutumlarına Etkileri, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, y.d.t., Ankara.
  4. BULUT S., YETKİN İ. ve KAZAK S. (2002). “Matematik Öğretmen Adaylarının Olasılık Başarısı, Olasılık ve Matematiğe Yönelik Tutumlarının Cinsiyete Göre İncelenmesi”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, S.22, s.21-28.
  5. BÜLBÜL Y. (2007). Ortaöğretim Çevre ve İnsan Dersinde İşbirlikli Öğrenme Yönteminin Çevreye Yönelik Tutumlara ve Erişiye Etkisi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, y.y.l.t., Çanakkale.
  6. CHUANG H. F. and CHENG Y. J. (2002). “The Relationships Between Attitudes Toward Science and Related Variables of Junior, High School Students (Article Written in Chinese)”, Chinese Journal of Science Education, 10(1), 1-20.
  7. CÜREBAL F (2004). Farklı Sınıf Seviyelerindeki ve Cinsiyetteki Üstün Yetenekli Öğrencilerin Fen ve Öğrenme Ortamına Karşı Tutumlarının İncelenmesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, y.y.l.t., Ankara.
  8. ÇİLENTİ K. ve ÖZÇELİK D. A. (1991). Biyoloji Öğretimi, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, Yayın No: 182.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Murat Aktaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2013

Gönderilme Tarihi

16 Haziran 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 32 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Aktaş, M. (2013). 5E ÖĞRENME MODELİ VE İŞBİRLİKLİ ÖĞRENMENİN BİYOLOJİ TUTUMUNA ETKİSİNİN CİNSİYET BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 32(2). https://doi.org/10.7822/egt153
AMA
1.Aktaş M. 5E ÖĞRENME MODELİ VE İŞBİRLİKLİ ÖĞRENMENİN BİYOLOJİ TUTUMUNA ETKİSİNİN CİNSİYET BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. OMÜ EFD. 2013;32(2). doi:10.7822/egt153
Chicago
Aktaş, Murat. 2013. “5E ÖĞRENME MODELİ VE İŞBİRLİKLİ ÖĞRENMENİN BİYOLOJİ TUTUMUNA ETKİSİNİN CİNSİYET BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 32 (2). https://doi.org/10.7822/egt153.
EndNote
Aktaş M (01 Haziran 2013) 5E ÖĞRENME MODELİ VE İŞBİRLİKLİ ÖĞRENMENİN BİYOLOJİ TUTUMUNA ETKİSİNİN CİNSİYET BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 32 2
IEEE
[1]M. Aktaş, “5E ÖĞRENME MODELİ VE İŞBİRLİKLİ ÖĞRENMENİN BİYOLOJİ TUTUMUNA ETKİSİNİN CİNSİYET BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”, OMÜ EFD, c. 32, sy 2, Haz. 2013, doi: 10.7822/egt153.
ISNAD
Aktaş, Murat. “5E ÖĞRENME MODELİ VE İŞBİRLİKLİ ÖĞRENMENİN BİYOLOJİ TUTUMUNA ETKİSİNİN CİNSİYET BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 32/2 (01 Haziran 2013). https://doi.org/10.7822/egt153.
JAMA
1.Aktaş M. 5E ÖĞRENME MODELİ VE İŞBİRLİKLİ ÖĞRENMENİN BİYOLOJİ TUTUMUNA ETKİSİNİN CİNSİYET BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. OMÜ EFD. 2013;32. doi:10.7822/egt153.
MLA
Aktaş, Murat. “5E ÖĞRENME MODELİ VE İŞBİRLİKLİ ÖĞRENMENİN BİYOLOJİ TUTUMUNA ETKİSİNİN CİNSİYET BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 32, sy 2, Haziran 2013, doi:10.7822/egt153.
Vancouver
1.Murat Aktaş. 5E ÖĞRENME MODELİ VE İŞBİRLİKLİ ÖĞRENMENİN BİYOLOJİ TUTUMUNA ETKİSİNİN CİNSİYET BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. OMÜ EFD. 01 Haziran 2013;32(2). doi:10.7822/egt153