Doğu - Batı İlişkilerinin Mahiyeti Hakkında (XIII. Yüzyılda)

Cilt: 2 Sayı: 1 27 Kasım 2014
  • Abdulkadir Yuvalı
PDF İndir

Doğu - Batı İlişkilerinin Mahiyeti Hakkında (XIII. Yüzyılda)

Öz

Doğu - Batı dünyasını karşı karşıya getiren haçlı seferleri, görünüşte dinî sebeplere dayanmakta ise de, temelinde ekonomik ve siyasî amaçlar vardı. Gerek doğuda ve gerekse batıda haçlı seferlerinin sebep ve sonuçları ile ilgili araştırmalar incelendiği zaman bu görüş doğrulanmaktadır). Aynı yüzyılın diğer bir önemli olayı da, her iki dünyayı karşı karşıya getirmesi bakımından dikkatleri üzerine çeken Moğol harekâtıdır. Batılı araştırmacılar, Papalar’ın doğuya göndermiş oldukları misyoner raporları ve karşılıklı yazılan mektuplara istinaden kıymetli araştırmalar ortaya koydukları halde, doğuda ve bilhassa İslâm ülkelerinde bu konu üzerinde durulmamıştır. Oysaki bu harekât doğu ve batı kaynaklarının ışığında ele alındığı takdirde, harekâtın doğurduğu siyasî, ekonomik ve etnik neticeler daha iyi aydınlatılmış olacaktır. Böylece adı geçen yüzyılda, Hristiyan dünyasının, Moğollar ve dolayısıyla da Türkler hakkındaki düşünceleri ortaya konabilir. Ayrıca Papalar'ın zamanına göre bu yeni ve güçlü kavinlerdi Hristiyan dinine kazandırabilme çabaları ve bilhassa şark, Hristiyanlarının bu konudaki faaliyetleri daha sonraki ve bilhassa günümüzdeki hadiseler ile yakından ilgili olması sebebiyle üzerinde durulması gereken bir husustur.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Abdulkadir Yuvalı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

27 Kasım 2014

Gönderilme Tarihi

8 Mayıs 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1987 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yuvalı, A. (2014). Doğu - Batı İlişkilerinin Mahiyeti Hakkında (XIII. Yüzyılda). Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(1), 122-130. https://izlik.org/JA57RA86AM
AMA
1.Yuvalı A. Doğu - Batı İlişkilerinin Mahiyeti Hakkında (XIII. Yüzyılda). OMÜ EFD. 2014;2(1):122-130. https://izlik.org/JA57RA86AM
Chicago
Yuvalı, Abdulkadir. 2014. “Doğu - Batı İlişkilerinin Mahiyeti Hakkında (XIII. Yüzyılda)”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 2 (1): 122-30. https://izlik.org/JA57RA86AM.
EndNote
Yuvalı A (01 Kasım 2014) Doğu - Batı İlişkilerinin Mahiyeti Hakkında (XIII. Yüzyılda). Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 2 1 122–130.
IEEE
[1]A. Yuvalı, “Doğu - Batı İlişkilerinin Mahiyeti Hakkında (XIII. Yüzyılda)”, OMÜ EFD, c. 2, sy 1, ss. 122–130, Kas. 2014, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57RA86AM
ISNAD
Yuvalı, Abdulkadir. “Doğu - Batı İlişkilerinin Mahiyeti Hakkında (XIII. Yüzyılda)”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 2/1 (01 Kasım 2014): 122-130. https://izlik.org/JA57RA86AM.
JAMA
1.Yuvalı A. Doğu - Batı İlişkilerinin Mahiyeti Hakkında (XIII. Yüzyılda). OMÜ EFD. 2014;2:122–130.
MLA
Yuvalı, Abdulkadir. “Doğu - Batı İlişkilerinin Mahiyeti Hakkında (XIII. Yüzyılda)”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 2, sy 1, Kasım 2014, ss. 122-30, https://izlik.org/JA57RA86AM.
Vancouver
1.Abdulkadir Yuvalı. Doğu - Batı İlişkilerinin Mahiyeti Hakkında (XIII. Yüzyılda). OMÜ EFD [Internet]. 01 Kasım 2014;2(1):122-30. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57RA86AM