Araştırma Makalesi

Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitimi Alan Uluslararası Öğrencilerin Öğrenme Etkinliğini Geliştirme Amaçlı Sosyal Medya Kullanım-Doyum Motivasyonları

Cilt: 39 Sayı: 1 30 Haziran 2020
PDF İndir

Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitimi Alan Uluslararası Öğrencilerin Öğrenme Etkinliğini Geliştirme Amaçlı Sosyal Medya Kullanım-Doyum Motivasyonları

Öz

Sosyal medyayı uluslararası öğrencilerin yabancı dil olarak Türkçe eğitimine destek olan bir öğrenimsel mecra/aracı olarak varsayan bu çalışmada, Türkçe öğrenme durumu bir ihtiyaç, sosyal medyadaki dil öğrenme amaçlı faaliyetler bir kullanım, öğrenmenin ve dili geliştirmenin gerçekleşiyor olması da bir doyum parametresi olarak kodlanmaktadır. Çalışmanın amacı, öğrencilerin sosyal medyayı kullanım performansları ile dil eğitimleri arasında pedagojik bağıntılar kurmak ve sosyal medyanın öğretici etkinliğini öğrencilerin perspektifinden kullanım-doyum ilişkisi ekseninde ölçümlemektir. Bu amaçla İstanbul Aydın Üniversitesi Türkçe Öğretim Merkezi (AYDIN TÖMER) bünyesinde Türkçe öğrenen 116 öğrencinin katmanlı örnekleme tekniği ile seçildiği örneklem grubuyla anket çalışması yapılmıştır. Uyruklarına göre katmanlara ayrılan öğrencilere yöneltilen sorulara alınan yanıtlar, sosyal medyanın Türkçe öğrenim süreçlerinde giderek artan etkinliğini göstermekle birlikte, formel TÖMER eğitiminin merkezde olduğu bir süreç algısının öğrenciler tarafından korunduğuna işaret etmektedir. Öğrencilerin öğrenim amaçlı sosyal medya uğraşılarını kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı çerçevesinde değerlendiren çalışmanın sonuçlarına göre, doğrudan ve dolaylı dil öğrenmeye ilişkin çeşitli kullanım tipleri (dijital performanslar) eğitimin sınırlıklarını aşan ve birbirleriyle ilişkili dijital doyumlar üretmektedir. Bulgulara göre; TÖMER’deki formel eğitim ne kadar net ve özelleştirilmiş amaçlar içeriyorsa, sosyal medya bir o kadar dağıtık, enformel ve kitlesel öz-amaçlar içerme potansiyeli taşır. Bu nedenle öğrenciler sosyal medyada, TÖMER’de olduğu gibi yalnızca dil öğrenmek için bulunmaz. Orada birçok bulunma amacı aynı anda gerçekleşebilir ya da amaçlanmayan bir ilişki kendi gelişim olanaklarını hazırlayabilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akçay, H. (2011). Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı bağlamında sosyal medya kullanımı: Gümüşhane Üniversitesi üzerine bir araştırma. İletişim kuram ve araştırma dergisi, Güz, 33, 138-161.
  2. Alioğlu, N. (2015). Duygusal tatmin aracı olarak sosyal medya kullanımı üzerine bir alan araştırması. İstanbul sosyal bilimler dergisi, 11, 21-48.
  3. Aydın, M. ve Çelik, T. (2017). Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının sosyal medya kullanım ve doyumlarının incelenmesi. Eğitim kuram ve araştırmaları dergisi, 3(2), 82-97.
  4. Ayhan, B. ve Balcı, Ş. (2009). Kırgızistan’da üniversite gençliği ve internet: bir kullanımlar ve doyumlar araştırması. BİLİG, 48, 13-40.
  5. Baudrillard, J. (1998). Simulakrlar ve simülasyon. Oğuz Adanır (Çev.). İzmir: Dokuz Eylül.
  6. Biçer, S. (2014). Akademisyenlerin sosyal ağlarda bulunma motivasyonları: Facebook örneği. Dumlupınar Üniversitesi sosyal bilimler dergisi, 40, 59-80.
  7. Blumler J., G. ve Coleman, S. (2015). Democracy And The Media-Revisited. Javnost: The Public. 22(2). 111-128.
  8. Blumler, J., G. ve Kavanagh, D. (1999). The Third age of political communication: ınfluences and features. Political communication, 16, 209–230

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Özel Eğitim ve Engelli Eğitimi, Eğitim Üzerine Çalışmalar

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2020

Gönderilme Tarihi

10 Aralık 2019

Kabul Tarihi

9 Haziran 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 39 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Ustabulut, M. Y., & Keskin, S. (2020). Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitimi Alan Uluslararası Öğrencilerin Öğrenme Etkinliğini Geliştirme Amaçlı Sosyal Medya Kullanım-Doyum Motivasyonları. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 39(1), 155-173. https://doi.org/10.7822/omuefd.657701
AMA
1.Ustabulut MY, Keskin S. Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitimi Alan Uluslararası Öğrencilerin Öğrenme Etkinliğini Geliştirme Amaçlı Sosyal Medya Kullanım-Doyum Motivasyonları. OMÜ EFD. 2020;39(1):155-173. doi:10.7822/omuefd.657701
Chicago
Ustabulut, Mete Yusuf, ve Savaş Keskin. 2020. “Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitimi Alan Uluslararası Öğrencilerin Öğrenme Etkinliğini Geliştirme Amaçlı Sosyal Medya Kullanım-Doyum Motivasyonları”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 39 (1): 155-73. https://doi.org/10.7822/omuefd.657701.
EndNote
Ustabulut MY, Keskin S (01 Haziran 2020) Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitimi Alan Uluslararası Öğrencilerin Öğrenme Etkinliğini Geliştirme Amaçlı Sosyal Medya Kullanım-Doyum Motivasyonları. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 39 1 155–173.
IEEE
[1]M. Y. Ustabulut ve S. Keskin, “Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitimi Alan Uluslararası Öğrencilerin Öğrenme Etkinliğini Geliştirme Amaçlı Sosyal Medya Kullanım-Doyum Motivasyonları”, OMÜ EFD, c. 39, sy 1, ss. 155–173, Haz. 2020, doi: 10.7822/omuefd.657701.
ISNAD
Ustabulut, Mete Yusuf - Keskin, Savaş. “Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitimi Alan Uluslararası Öğrencilerin Öğrenme Etkinliğini Geliştirme Amaçlı Sosyal Medya Kullanım-Doyum Motivasyonları”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 39/1 (01 Haziran 2020): 155-173. https://doi.org/10.7822/omuefd.657701.
JAMA
1.Ustabulut MY, Keskin S. Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitimi Alan Uluslararası Öğrencilerin Öğrenme Etkinliğini Geliştirme Amaçlı Sosyal Medya Kullanım-Doyum Motivasyonları. OMÜ EFD. 2020;39:155–173.
MLA
Ustabulut, Mete Yusuf, ve Savaş Keskin. “Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitimi Alan Uluslararası Öğrencilerin Öğrenme Etkinliğini Geliştirme Amaçlı Sosyal Medya Kullanım-Doyum Motivasyonları”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 39, sy 1, Haziran 2020, ss. 155-73, doi:10.7822/omuefd.657701.
Vancouver
1.Mete Yusuf Ustabulut, Savaş Keskin. Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitimi Alan Uluslararası Öğrencilerin Öğrenme Etkinliğini Geliştirme Amaçlı Sosyal Medya Kullanım-Doyum Motivasyonları. OMÜ EFD. 01 Haziran 2020;39(1):155-73. doi:10.7822/omuefd.657701