BibTex RIS Kaynak Göster

Osmanlı Madenciliği ve XIX. Yüzyılın Ortalarında Trabzon’daki Maden Ocakları

Yıl 1991, Cilt: 6 Sayı: 1, 261 - 276, 27.11.2014

Öz

Avrupa'nın Osmanlı Devleti’ne karşı üstünlüğünün iyice belirginleştiği XVIII. yüzyıl sonları, İngiltere'den başlayarak bütün dünyaya tesir eden «İlk Sanayi İnkılabının da meydana geldiği yıllardır.- Şüphesiz bu büyük gelişmenin alt yapısı XVI. yüzyılın ortalarında oluşmaya başladı. Eski inanışların düşünüşlerin değiştiği, yeni coğrafî alanların keşfedildiği Avrupa da dinî, fikrî ve ekonomik düşünce farklılıkları ile bu uğurda yapılan mücadeleler; «inkılâp» diye nitelendirilen baş döndürücü gelişmeyi doğurdu. Aşırı yoksulluk, ekonomik durgunluk, hünersiz ve ihtisaslaşmamış işgücü ile bölgeler arasındaki hayat standardının dengesizliği Batı Dünyası’nın genel karakteriydi. Canlı doğumların artmasına rağmen ölüm oranı yüksekti. İşte «Batı Düşüncesindeki Büyük Değişmenin hedefi bu problemleri çözmek idi.

Fikrî ve bedenî çalışmanın teksif edildiği bu amaç doğrultusunda, nüfus artışı müspet hale dönüştürüldü. Tarımda yeni teknolojiler ortaya çıktı. Ticaret ve nakliyatta serbestlik, sermayenin kullanımında başarılı organizasyonların kurulması ve nihayet demir, bakır gibi madenlerin, kömürün ve buharın fabrikalarda, iş makinalarında kullanılması şaşırtıcı gelişmelere yol açtı.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm İçindekiler
Yazarlar

Abdullah Saydam Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 27 Kasım 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 1991 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Saydam, A. (2014). Osmanlı Madenciliği ve XIX. Yüzyılın Ortalarında Trabzon’daki Maden Ocakları. Ondokuz Mayis University Journal of Education Faculty, 6(1), 261-276.